ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Investigation of Seroprevalences of Q Fever, Brucellosis and Toxoplasmosis in Risk Groups in Hatay [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2007; 64(1): 16-21

Investigation of Seroprevalences of Q Fever, Brucellosis and Toxoplasmosis in Risk Groups in Hatay

Selçuk Kılıç1, Özkan Aslantaş2, Bekir Çelebi1, Dilek Pınar3, Cahit Babür1
1Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Arş. Müd. Parazitoloji Laboratuvarı, Ankara
2Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Abd Hatay
3Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Abd Hatay

OBJECTIVE: This study was carried out to determine seroprevalence of Q fever, Brucellosis and Toxoplasmosis among veterinarians, veterinary students and slaughterhouse workers who areinclosecontactwithanimals.
METHODS: A total of 107 sera consisting of 21 veterinarians, 43 veterinary students and 43 slaughterhouseworkers weretested forQfeverby Indirect FluorescenceAntibodyTest (IFAT), for Brucellosis by Micro Agglutination Test (MAT), for Toxoplasmosis by Sabin Feldman dye test (SFDT).
RESULTS: Ten (23.356) of 43 slaughterhouse workers, 6 (28.656) of 21 veterinarians, and 6 (1456) of veterinary students were positive for the presence of C. burnetii IgG antibodies. However, only one slaughterhouse worker was seropositive for C. burnetii IgM antibody. Although Brucella antibodies ranging from 1: 10 to 1: 160 in risk groups were observed in 25 (23.456) serum samples, an antibody titer of 1: 160, which is considered seropositivity criterion for acute Brucellosis, was determined in only one serum sample belong to slaughterhouse workers. SFDT results showed that 53.5 56 of slaughterhouse workers, 42.956 of veterinarians and 20.956 of veterinary medicine students were positive.
CONCLUSION: The high seroprevalence of Qfever and Toxoplasmosis obtained in this study suggests that people, especially those who are close contact with animals, should be warned and informed about zoonotic infections. In addition, further studies should be performed to elucidate epidemiology of mentioned zoonotic infections in this region.

Keywords: Riskgroup, QFever, Brucellosis, Toxoplasmosis, Seroprevalence.

Hatay İlinde Risk Gruplarında Q Ateşi, Bruselloz ve Toksoplazmoz Seroprevalansının Araştırılması

Selçuk Kılıç1, Özkan Aslantaş2, Bekir Çelebi1, Dilek Pınar3, Cahit Babür1
1Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Arş. Müd. Parazitoloji Laboratuvarı, Ankara
2Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Abd Hatay
3Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Abd Hatay

AMAÇ: Bu çalışma, Hatay ilinde zoonotik enfeksiyonlar için risk grubunu oluşturan veteriner hekimler, veteriner fakültesi öğrencileri ve mezbaha çalışanlarında Q ateşi, Bruselloz ve Toksoplazmoz'unseroprevalansım belirlemek amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEMLER: 21'i veteriner hekim, 43 u veteriner fakültesi öğrencisi ve 43 u mezbaha isçisinden olmak üzere alınan 107 serum örneği Qateşi için indirekt floresan antikor testi (IFAT), bruselloz için mikro aglütinasyon testi (MAT) ve toksoplazmoz için Sabin Feldman dye testi (SFDT) ile incelenmiştir.
BULGULAR: 43 mezbaha isçisinden 10'u (56 23.3), 21 veteriner hekim'in altısı (56 28.6) ve 43 veteriner fakültesi öğrencisinin altısında (5614) C. burnetii IgG antikorları yönünden seropozitif bulunurken, sadece bir mezbaha isçisinde C. burnetii IgM antikoru saptanmıştır. Brucella MAT ile 25 (5623.4) serum örneğinde 1: 10-1: 160 arasında değişen litrelerde Brucella antikorları tespit edilmiştir. Akut enfeksiyon tanı kriteri olarak kabul edilen >1: 160 titre sadece bir mezbaha isçisinde saptanmıştır. Toxoplasma göndü antikorları yönünden mezbaha isçilerinin 56 53.51, veteriner hekimlerin 5642.9'u ve veteriner fakültesi öğrencilerinin ise 56 20.9'u seropozitif olarak bulunmuştur.
SONUÇ: Hatay ili'nde risk gruplarında Q ateşi ve Toksoplazmoz seroprevalansı yüksek olarak saptanmıştır. Bu nedenle, risk grubunu oluşturan meslek çalışanlarının zoonotik enfeksiyonlar yönünden bilinçlendirilmesi ve bölgede bu enfeksiyonların epidemiyolojik özelliklerinin aydınlatılması için daha ileri araştırmaların yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Riskgrubu, Qatesi, Bruselloz, Toksoplazmoz, Seroprevalans.

Selçuk Kılıç, Özkan Aslantaş, Bekir Çelebi, Dilek Pınar, Cahit Babür. Investigation of Seroprevalences of Q Fever, Brucellosis and Toxoplasmosis in Risk Groups in Hatay. Turk Hij Den Biyol Derg. 2007; 64(1): 16-21

Corresponding Author: Selçuk Kılıç
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale