ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Herpes simplex virus Type 1 positivity in various neurological diseases [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2019; 76(1): 23-30 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2018.10337

Herpes simplex virus Type 1 positivity in various neurological diseases

Aylin Altay Kocak1, Meryem ÇOLAK1, Ceyla Irkec2, ayse serdaroglu3, Anil Aktaş Tapisiz4, HASAN TEZER5, Havva Avcikucuk6, Işıl Fidan1, Seçil Özkan7, Gülendam Bozdayı1
1Gazi University Faculty Of Medicine, Department Of Medical Microbiology, Ankara,turkey
2Gazi University Faculty Of Medicine, Department Of Neurology, Ankara,
3Gazi University Faculty Of Medicine, Department Of Pediatrics, Division Of Pediatrics Neurology, Ankara, Turkey
4Gazi University Faculty Of Medicine, Department Of Pediatrics, Ankara, Turkey
5Gazi University Faculty Of Medicine, Department Of Pediatrics, Division Of Pediatrics Infectious Diseases, Ankara, Turkey
6Ankara 29 Mayıs State Hospital, Medical Microbiology Laboratory, Ankara, Turkey
7Gazi University Faculty Of Medicine, Department Of Public Health, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Herpesviruses are etiology of various neurological disorders causing morbidity and also mortality in both immunocompetent and immunocompromized children and adults. Viruses play an important role in etiology of encephalitis but their role is still unclear in neurologic diseases such as multiple sclerosis or Guillain-Barre syndrome. Studies revealed that only in few cases, viruses were isolated. But viruses are thought to have a role in triggering the diseases process or progression of the diseases in pathogenesis of neurological disorders, especially in multiple sclerosis. The aim of this study was detection of HSV-1 DNA by Real Time PCR in patients applying to our hospital with neurological symptoms and review of clinical picture in positive patients.
METHODS: Totally 150 patients whose samples sent to Molecular Microbiology Laboratory between 1 April 2014- 31 January 2016 were included in this study. DNAs were extracted by spin-column method (High Pure Viral Nucleic Acid Kit,Roche,Germany). Amplification was done by Real time PCR method (LightCycler®HSV1/2 QualKit,Roche,Germany) in LightCycler 2.0 (Roche,Germany) device and the results were evaluated qualitatively. HSV-1 IgM and HSV-1 IgG antibody titres of the patients were studied by ELISA (DIA. PRO,Milan,Italy).
RESULTS: Totally 164 samples were composed of 82.9% (136/164) CSF and 17.1% (28/164) blood. HSV-1 DNA was found positive for 4.8% (8/164) of samples while all samples were negative for HSV-2 DNA. HSV-1 IgM was positive for 6.2% (2/32) and HSV-1 IgG was positive for 57.9% (11/19) of patients. There was no statistically significant difference between HSV-1 DNA positivity in blood and CSF samples of patients and their ages and gender. Three (50%) of positive patients were associated with Herpes simplex encephalitis, the other positive patients had multiple sclerosis, Wilson disease and Guillain Barre syndrome.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Real time PCR is a reliable and sensitive method for giving results in short time to patients with neurological symptoms and detecting low positive results. Thus early treatment prevents sequels. There are studies demonstrating the relation of HSV-1 with neurological disorders especially multiple sclerosis and Guillain Barre syndrome. Therefore, we consider that testing HSV-1 can be sensible for the patients with variable neurological disorders.

Keywords: HSV, Multiple sclerosis, Guillain Barre syndrome, Wilson disease, PCR

Çeşitli Nörolojik Hastalıklarda Herpes simpleks virüs Tip 1 Pozitifliği

Aylin Altay Kocak1, Meryem ÇOLAK1, Ceyla Irkec2, ayse serdaroglu3, Anil Aktaş Tapisiz4, HASAN TEZER5, Havva Avcikucuk6, Işıl Fidan1, Seçil Özkan7, Gülendam Bozdayı1
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilin Dalı, Ankara
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, Ankara
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı, Ankara
4Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara
5Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, Ankara
6Ankara 29 Mayıs Devlet Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Ankara
7Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Ankara,

GİRİŞ ve AMAÇ: Herpesvirüsler, immün yetmezliği olan ve olmayan çocuk ve yetişkinlerde görülen, önemli morbidite ve hatta mortalite ile seyredebilen çeşitli nörolojik hastalıklara yol açmaktadır. Bu virüsler ensefalit etiyolojisinde önemli rol oynamakla birlikte multipl skleroz, Guillain Barre Sendromu gibi nörolojik hastalıklardaki rolleri tam olarak bilinmemektedir. Yapılan çalışmalarda bu hastaların çok az bir kısmında virüs tespit edilebilmiştir. Fakat özellikle multipl skleroz patogenezinde olmak üzere diğer bir çok nörolojik hastalıkta virüslerin, hastalığın tetikleyicisi olabileceği ve hastalığın ilerlemesinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı, nörolojik şikayetleri nedeniyle hastanemizin çeşitli kliniklerine başvuran hastalarda HSV-1 DNA varlığının real time PCR yöntemiyle saptanması ve pozitif bulunan hastalarda klinik tablonun gözden geçirilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamıza, Hastanemiz Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarı’na 1 Nisan 2014-31 Ocak 2016 tarihleri arasında örnekleri gönderilen 150 hasta dahil edilmiştir. Spin-kolon yöntemiyle (High Pure Viral Nucleic Acid Kit,Roche,Almanya) DNA izolasyonu yapılmıştır. İzole edilen DNA’lar Light Cycler 2.0 (Roche,Almanya) cihazında Real Time polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemiyle (LightCycler® HSV1/2 Qual Kit,Roche,Almanya) çalışılmış ve sonuçlar kalitatif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların HSV-1 IgM ve HSV-1 IgG antikorları ELISA yöntemiyle (DIA. PRO,Milano,İtalya) çalışılmıştır.
BULGULAR: Çalışmamıza dahil edilen 164 örneğin %82.9’u (136/164) beyin omurilik sıvısından (BOS), %17.1’i (28/164) kandan oluşmaktadır. Bu örneklerin real time PCR ile %4.8’i (8/164) HSV-1 DNA pozitif bulunurken, aynı anda çalışılan HSV-2 DNA ise tüm örneklerde negatif bulunmuştur. Seroloji bakılan hastaların %6.2’sinde (2/32) HSV-1 IgM pozitif bulunurken, HSV-1 IgG ise hastaların %57.9’unda (11/19) pozitif bulunmuştur. BOS ve kan örnekleri çalışılan hastalarda, HSV-1 DNA pozitifliği ile yaşları ve cinsiyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Pozitif bulunan hastaların 3’ü (%50) Herpes simpleks ensefaliti ile ilişkilendirilmiştir. Diğer hastaların ise multiple skleroz, Guillain Barre Sendromu, Wilson hastalığı gibi tanıları mevcuttur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Güvenilir, duyarlı bir yöntem olan real time PCR sayesinde nörolojik semptomlu hastalara kısa sürede sonuç verilebilmekte, düşük pozitiflikler yakalanmaktadır. Bu sayede tedaviye erken başlanarak sekellerin gelişmesi engellenebilmektedir. Özellikle multiple skleroz ve Guillain Barre Sendromu gibi nörolojik rahatsızlıkların da HSV-1 ile ilişkili olabileceğine dair çalışmalar bulunmaktadır. Bu nedenle, diğer nörolojik rahatsızlığı olan hastalarda da HSV-1 çalışılmasının anlamlı olabileceğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: HSV, Multiple Skleroz, Guillain Barre Sendromu, Wilson Hastalığı, PZR

Aylin Altay Kocak, Meryem ÇOLAK, Ceyla Irkec, ayse serdaroglu, Anil Aktaş Tapisiz, HASAN TEZER, Havva Avcikucuk, Işıl Fidan, Seçil Özkan, Gülendam Bozdayı. Herpes simplex virus Type 1 positivity in various neurological diseases. Turk Hij Den Biyol Derg. 2019; 76(1): 23-30

Corresponding Author: Gülendam Bozdayı, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale