ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Adverse Effects of Herbal Medicines and Products [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2009; 66(3): 133-141

Adverse Effects of Herbal Medicines and Products

Solmaz Erdem1, Pınar Ata Eren2
1Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, Kırıkkale
2Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi İstanbul

Recently, many people have used various herbs and herbal products with the aim of protection from diseases or for curing them. The inaccurate information given by the media leads to a common belief that everything which is natural is harmless. Nevertheless, the idea of ‘everything is beneficial if it is natural’ is wrong. Depending on hundreds kinds of components which plants contain, there might be unexpected adverse effects. Besides, some plants could show high toxicity, or they may interact with the other medications and cause the condition of the individual to get worse. These should be known by health workers and consumers. Therefore, more scientific studies on this subject must be conducted and legal arrangements should be done.

Keywords: Herbal remedies, adverse effects, toxicity

Tedavi Amacıyla Kullanılan Bitkiler Ve Bitkisel Ürünlerin Yan Etkileri

Solmaz Erdem1, Pınar Ata Eren2
1Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, Kırıkkale
2Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi İstanbul

Son yıllarda çok sayıda kişi koruyucu ya da tedavi edici amaçlarla çeşitli bitki ve bitkisel ürünleri kullanmaktadır. Medyada yer alan eksik bilgilendirme, doğal olan her şeyin zararsız olduğu şeklinde yaygın bir inanışa yol açmaktadır. Halbuki “doğal olan her şey yararlıdır” düşüncesi yanlıştır. Bitkilerin içerdiği yüzlerce çeşit bileşene bağlı olarak beklenmedik yan etkiler gelişebilir. Bunun yanı sıra bazıları toksisite gösterebilir ya da alınan diğer ilaçlarla etkileşime girerek kişinin rahatsızlığının artmasına neden olabilirler. Bitkilerle tedavide görülebilecek yan etkilerin sağlık çalışanları ve tüketiciler tarafından bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu konudaki bilimsel çalışmalar arttırılmalı ve gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Bitkilerle tedavi, yan etkiler, toksisite

Solmaz Erdem, Pınar Ata Eren. Adverse Effects of Herbal Medicines and Products. Turk Hij Den Biyol Derg. 2009; 66(3): 133-141

Corresponding Author: Solmaz Erdem
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale