ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
The Molecular Mechanisms of the effect of anticancer activity on lichen metabolites [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(1): 95-102 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2016.24650

The Molecular Mechanisms of the effect of anticancer activity on lichen metabolites

Merve Şekerli, Nil Kılıç, Demet Cansaran Duman
Ankara University, Biotechnology Institute, Central Lab, Tandogan, Ankara, Turkey

The components obtained from natural products have been used in many fields such as medicine, pharmacy and biology throughout the history. Some important new commercial drugs have been obtained from natural molecule using as a model in the cancer field. Studies for the development of cytotoxic agents were an important step for the discovery of new anticancer drugs. Large structural diversity of natural components and their bioactivity potential may serve to improve the therapeutic potential with molecular modification. The number of studies on the anticancer activity of lichen components has increased in last few years. Lichens are symbiotic organisms of fungus and algae or cyanobacteria. Lichens synthesize a great variety of secondary metabolites. Lichen secondary compounds have many possible biological activities such as antiviral, antitumor, antibacterial and antiherbivore and antioxidants. In recent years, one of the most important features of lichen secondary metabolites will also be candidate molecules in the treatment of anticancer therapy in the medical and biotechnology studies. Elucidation of the molecular basis of cancer related processes and also apoptosis are provide to great utility in finding alternative drugs for treating cancer. In this review research the knowledge about lichen secondary metabolites, the potential for effective use in the treatment of cancer, all molecular mechanisms in cancerous processes and mainly apoptosis pathway.

Keywords: Lichen secondary metabolites, cancer, molecular mechanisms.

Liken metabolitlerinin antikanser aktivite etkisinin moleküler düzeyde mekanizmaları

Merve Şekerli, Nil Kılıç, Demet Cansaran Duman
Ankara Üniversitesi, Biyoteknoloji Enstitüsü, Merkez Laboratuvarı, Tandogan, Ankara, Türkiye

Tarih boyunca doğal ürünlerden elde edilen bileşenler tıp, eczacılık ve biyoloji gibi pek çok alanda kullanılmıştır. Kanser alanında doğal moleküller model olarak kullanarak yeni ve önemli bazı ticari ilaçlar elde edilmiştir. Sitotoksik ajanların geliştirilmesi için yapılan çalışmalar yeni antikanser ilaçlarının keşfi için de önemli bir adım olmuştur. Doğal bileşenlerin geniş yapısal çeşitliliği ve biyoaktivite potansiyeli moleküller modifikasyonlarla terapotik potansiyellerini geliştirmeye hizmet edebilir. Bu amaçla özellikle son birkaç yılda liken kaynaklı bileşenlerin antikanser aktivitesiyle ilgili yapılan çalışmalar hızla artmaktadır. Likenler fungus, alg veya siyanobakterilerin bir araya gelerek oluşturdukları simbiyotik birlikteliklerdir. Likenler çoğu kendine özgü çok fazla sayıda sekonder metabolit sentezlerler. Liken sekonder metabolitleri antiviral, antitümör, antibakteriyal, antiherbivor ve antioksidant olmak üzere pek çok biyolojik aktiviteye sahiptirler. Son yıllarda liken sekonder metabolitlerinin tıbbi ve biyoteknolojik alanda dikkat çeken en önemli özelliklerinden birisi; de kanser tedavisinde aday molekül olabileceklerine dair sonuçların ortaya çıkmasıdır. Kanserin moleküler temelleri ve özellikle apoptozla ilişkili süreçlerin aydınlatılması kanser tedavisinde alternatif ilaçların bulunmasında büyük bir yarar sunacağı düşünülmektedir. Bu derleme çalışmasında liken sekonder metabolitleri, kanser tedavisinde etkin kullanım potansiyelleri ve kanserleşme sürecinde özellikle apoptoz yolağı başta olmak üzere tüm mekanizmalar hakkında bilgi sunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Liken sekonder metabolitleri, Kanser, Moleküler Mekanizmalar.

Merve Şekerli, Nil Kılıç, Demet Cansaran Duman. The Molecular Mechanisms of the effect of anticancer activity on lichen metabolites. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(1): 95-102

Corresponding Author: Demet Cansaran Duman, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale