ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Investigation for Cryptosporidium spp. oocysts of drinking water in Van [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2011; 68(3): 122-126 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2011.26214

Investigation for Cryptosporidium spp. oocysts of drinking water in Van

Mutalip Çiçek1, Hanifi Körkoca2, Önder Akkaş1
1Department Of Medicine Parasitology, Faculty Of Medicine, University Of Yuzuncu Yil, Van
2Van City Health Manager, Public Health Laboratory, Van

OBJECTIVE: There are many microorganisms transmitted by drinking water and causing epidemic diseases in humans. One of these, Cryptosporidium spp is a protozoon causing enteritis transmitted with contaminated waters. Oocysts of the parasite thrown with human and animal feces cause contamination of drinking water sources in environments with poor sanitation. Oocysts are resistant to the environmental conditions and disinfectants concentrations which are effective on bacteria. Oocysts rise to important problems in water treatment due to remaining alive for a long time in water and the resistance to disinfectants. This study aimed to determine the prevalence of this parasite in the drinking water of the Van region.
METHODS: Drinking water samples were taken from 440 sources totally. Water samples were brought to laboratory in five liter clean plastic bins and filtrated from filtration device with vacuum pump which has 0.45 μm cellulose acetate membranes. Particles on the filter were centrifuged by washing in 20 ml of the same water sample, and the sediment was left on the slide. Prepared slides were examined by staining with modified acid fast method after filtering through filtration devices. Three stained slides were prepared for each sample.
RESULTS: Cryptosporidium oocysts were detected in 1.13% of the total 440 water samples. Oocysts were determined in 1.57% of 191 surface water sources and 0.82 % of 241 drinking water of city and town networks. Cryptosporidium oocysts were positive in 1.55% of 193 water samples from drinking water in rural areas and in
0.80% of 247 water used as drinking water in the city and district centers.
CONCLUSION: Cryptosporidium is one of the pathogen protozoa transmitted by contaminated water. For this reason, Cryptosporidium should been checked routinously in water analysis laboratories and these laboratories should be equipped to diagnose this protozoon. We think that to reduce the risk of waterborne transmission of Cryptosporidium, which threats public health, modern water treatment techniques such as ultraviolet, ozonation and water monitoring systems should be used with conventional water treatment methods.

Keywords: Cryptosporidium spp., drinking water, Van

Van ili içme sularının Cryptosporidium spp. ookistleri yönünden incelenmesi

Mutalip Çiçek1, Hanifi Körkoca2, Önder Akkaş1
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Parazitoloji Ana Bilim Dalı, Van
2Van İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Laboratuvarı, Van

AMAÇ: İçme suyu ile bulaşan ve insanlarda salgın hastalıklara sebep olan birçok mikroorganizma vardır.
Bunlardan biri olan Cryptosporidium spp. kontamine sularla bulaşarak enterite neden olan bir protozoondur. İnsan ve hayvan dışkısıyla atılan bu parazitin ookistleri sanitasyonu kötü çevrelerde içme suyu kaynaklarının kontaminasyonuna yol açmaktadır. Ookistler çevre şartlarına ve bakterileri etkisiz hale getirecek konsantrasyondaki dezenfektanlara dirençlidir. Su ortamında uzun süre canlı kalabilmeleri ve dezenfeksiyona dayanıklı olmaları su arıtma işlemlerinde önemli sorunlar oluşturmaktadır. Bu çalışmada Cryptosporidium’un yöremiz içme sularındaki yaygınlığının belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: İçme suyu olarak kullanılan toplam 440 kaynaktan su örnekleri alınmış ve beşer litrelik temiz plastik bidonlara alınarak laboratuvara getirilmiştir. Su örnekleri 0,45 μm’lik selüloz asetat membran filtresi bulunan vakum pompalı filtrasyon cihazından süzülmüştür. Filtre üzerindeki partikülat aynı su örneğinin 20 ml’si içinde yıkanarak santrifüj edilmiş ve çökelti lam üzerine bırakılmıştır. Hazırlanan preparatlar filtrasyon cihazından süzüldükten sonra modifiye asit-fast yöntemiyle boyanarak incelenmiştir. Her bir örnek için üçer preparat hazırlanmıştır.
BULGULAR: Toplam 440 su örneğinin %1,13’ünde Cryptosporidium spp. ookistleri saptanmıştır. İçme suyu olarak kullanılan 191 yüzeysel kaynak suyunun %1,57’sinde, şehir merkezi ve ilçelerden temin edilen 241 şebeke içme suyunun %0,82’sinde ookistler görülmüştür. Su örneklerinin 193’ü kırsal alanlardan elde edilen içme suları olup bunların %1,55’inde, şehir ve ilçe merkezlerinde içme suyu olarak kullanılan 247 suyun ise %0,80’inde pozitiflik saptanmıştır.
SONUÇ: Cryptosporidium su ile bulaşan patojen protozoonlardan biridir. Bu yüzden su analizlerinin yapıldığı laboratuvarlarda Cyrptosporidium rutin analizler içine alınmalı ve bu laboratuvarlar bu parazitin teşhisine yönelik donanımlı hale getirilmelidir. Suyla bulaşan bu protozoonun bulaşma riskini azaltmak için klasik su arıtma yöntemleri ile birlikte ultraviyole, ozonloma ve monitoring sistem gibi modern su arıtma tekniklerinin kullanılmasının halk sağlığı tehditlerini ortadan kaldırabileceği kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium spp., İçme suyu, Van

Mutalip Çiçek, Hanifi Körkoca, Önder Akkaş. Investigation for Cryptosporidium spp. oocysts of drinking water in Van. Turk Hij Den Biyol Derg. 2011; 68(3): 122-126

Corresponding Author: Mutalip Çiçek, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale