ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Determining the Obesity Level and Related Risk Factors in Adolescents Attending at High Schools in Kayseri Province [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2018; 75(1): 77-88 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2018.33341

Determining the Obesity Level and Related Risk Factors in Adolescents Attending at High Schools in Kayseri Province

Beytül Öge Yılmaz1, Betül Çiçek2, Gülşah Kaner3
1Public Health Agency of Turkey, Department of Obesity, Diabetes and Metabolic Diseases, Ankara
2Erciyes University, Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics, Kayseri
3Izmir Katip Celebi University, Faculty of Health Sciences Department of Nutrition and Dietetics, İzmir

INTRODUCTION: Being a complex and multifactorial disease, obsesity is characterized by hormonal and metabolic changes and occurs depending on an increase in fat rate of the body. It is a crucial problem for both developed and developing countries. In the last 20 years, there has been an increase in obesity frequency all over the world. It is known that obesity which comes into being in adolescence may continue in older ages. For this reason, it is useful to detect it in early ages and take necessary measures. The evaluation of the risk factors and obesity level in the 14-17 age group adolescents who are students in high schools in Kayseri and its central districts.
METHODS: This descriptive study has been conducted with 1072 adolescents in 14-17 age group. Body Mass Index has been calculated in kg/m2 unit by using the formula ‘body weight/height’, and the adolescents have been regarded as “overweight” or “obese” according to the cut-points determined for the 2-18 age group in the International Obesity Task Force study. In addition, the relationship between BMI and the variables that might affect obesity (age, gender, siblings, smoking status, parental education status, obesity in the family, duration of internet and TV use, the number and pattern of meals, work out status, the frequency of food consumption) has been evaluated.
RESULTS: 16.7% of the adolescents were overweight, and 3.9% were obese. While 18.9% of the boys were overweight and 4.6% were obese, these ratios are 15.0% and 3.5% among the girls, respectively. Of the adolescents who have an obese individual in their family, 20.8% were overweight and 6.9% were obese. The rate of obesity and overweight was lower in the adolescents who consume snacks compared to those who do not. Age, gender, number of siblings, parental education status, smoking and skipping meals do not affect the body weight.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Overweight and obesity in adolescent is an important problem. Approximately one of five adolescents attending high school in Kayseri are overweight.The presence of obesity in the family, not consuming snacks are determined to be the most significant risk factors of obesity.

Keywords: adolescent, body mass index, nutritional behavior, obesity, socio-demographic features

Kayseri İlindeki Liselerde Öğrenim Gören Adölesanlarda Obezite Düzeyinin ve İlişkili Risk Faktörlerinin Belirlenmesi

Beytül Öge Yılmaz1, Betül Çiçek2, Gülşah Kaner3
1Türkiye Hallk Sağlığı Kurumu, Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı, Ankara
2Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyet Bölümü, Kayseri
3İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Obezite, vücutta yağ oranın artmasına bağlı oluşan, endokrin ve metabolik değişiklikler ile karakterize, kompleks ve multifaktöriyel bir hastalık olup hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için önemli bir sorundur. Son 20 yılda tüm dünyada obezite sıklığında artış gözlenmektedir. Adolesan dönemde başlayan obezitenin ileri yaşlarda da devam edebileceği bilinmektedir. Bu nedenle erken dönemde obezitenin saptanması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, Kayseri ili ve merkez ilçelerindeki liselerde öğrenim gören 14-17 yaş grubu adolesanlarda obezite düzeyinin ve ilişkili risk faktörlerinin değerlendirilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Tanımlayıcı olarak tasarlanmış bu araştırma, 14-17 yaş grubu 1072 adolesan ile yürütülmüştür. Beden Kütle İndeksi; vücut ağırlığı/boy uzunluğu formülü ile kg/m² olarak hesaplanmış ve International Obesity Task Force (IOTF) çalışmasında 2-18 yaş grubu için belirlenen kesim noktalarına göre “hafif şişman” ya da “obez” olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, obeziteyi etkileyebileceği düşünülen değişkenlerin (yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, sigara içme durumu, anne ve baba eğitim düzeyi, ailede obez birey varlığı, internet ve televizyon kullanma süreleri, öğün sayısı ve düzeni, spor yapma durumu, besin tüketim sıklığı) BKİ ile ilişkisi değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Adolesanların %16.7’si hafif şişman, %3.9’u obezdir. Erkeklerin %18.9’u hafif şişman, %4.6’sı obez iken, kızlarda bu oranlar sırasıyla %15.0 ve %3.5’tir. Ailesinde obez birey olan adolesanların %20.8’i hafif şişman, %6.9’u obezdir. Ara öğün tüketen adolesanlarda hafif şişmanlık ve obezite oranı tüketmeyenlere göre daha düşüktür. Yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, anne ve babanın eğitim durumu, sigara içme, spor yapma, öğün atlama vücut ağırlığını etkilememektedir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Adolesan dönemde hafif şişmanlık ve obezite önemli bir sorundur. Kayseri'de öğrenim gören yaklaşık olarak her beş adolesandan biri hafif şişmandır. Obezite için saptanan en önemli risk faktörleri ailede obez bireyin varlığı ve ara öğün tüketmeme olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: adolesan, beden kütle indeksi, beslenme alışkanlıkları, obezite, sosyo-demografik özellikler,

Beytül Öge Yılmaz, Betül Çiçek, Gülşah Kaner. Determining the Obesity Level and Related Risk Factors in Adolescents Attending at High Schools in Kayseri Province. Turk Hij Den Biyol Derg. 2018; 75(1): 77-88

Corresponding Author: Gülşah Kaner, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale