ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Study Of Breeding Specific Pathogen Free (Spf) Mice [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2004; 61(1): 29-35

Study Of Breeding Specific Pathogen Free (Spf) Mice

İlhan Bozyiğit1, Özcan Özkan1, Hülya Belen1, Toshima Nobunaga2
1Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı
2Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı- Jica

OBJECTIVE: Laboratory animals should have certain qualifications in order that tests carried out them give valid and acceptable results. This study aimed to obtain a nucleus colony from conventional Swiss albino mice for SPF mice production in a simple isolator.
METHODS: From a conventinally-bred Swiss albino line 33 pregnant mice were hysterectomized and uteruses containing the fetuses were aseptically transferred to a pathogen-free isolator. Baby mice were taken out from the uteruses in the isolator and were suckled by foster mother consisting of Specific Pathogen Free C57BL/6 inbred mice.
RESULTS: One hundred and seventy eight of these baby mice were left in the isolator at weaning age and their feeding and care were carried out in the isolator.
CONCLUSION: In conclusion, controls at 4th week of age revealed that Swiss albino mice acquired SPF feature and at 10th week this feature persisted.

Keywords: Mice, Spesific Pathogen Free

Spesifik Patojen Free (Spf) Fare Üretme Çalışması

İlhan Bozyiğit1, Özcan Özkan1, Hülya Belen1, Toshima Nobunaga2
1Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı
2Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı- Jica

AMAÇ: Günümüzde laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan in vivo test sonuçlarının geçerli ve güvenilir kabul edilebilmesi için deney hayvanlarının belli standartta olması gerekmektedir. Bu çalışmada, basit bir izolatör kullanarak konvansiyonel Swiss albino fare soyundan Spesifik Patojen Free fare üretimi için bir çekirdek koloni oluşturulması amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: Konvansiyonel olarak yetiştirilmekte olan bir Swiss albino fare soyundan 33 adet gebe dişiye histerektomi uygulanarak yavrulu uteruslar alınmış ve patojen mikroorganizmalardan arınmış izolatöre aseptik koşullarda aktarılmıştır.
BULGULAR: İzolatör içinde uterusdan çıkarılan yavrular, Spesifik Patojen Free C57BL/6 inbred farelerden oluşturulan sütanneler tarafından emzirilmiştir. Bu yavrulardan 178 adedi süt kesim çağında izolatörde bırakılarak, bakım ve beslenmeleri izolatör içinde sürdürülmüştür.
SONUÇ: Sonuç olarak, 4 haftalık dönemde yapılan kontrollerde Swiss albino farelerin Spesifik Patojen Free özellik kazandıkları ve 10 haftalık dönemde de bu özelliklerini korudukları görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Fare, Spesifik Patojen Free

İlhan Bozyiğit, Özcan Özkan, Hülya Belen, Toshima Nobunaga. Study Of Breeding Specific Pathogen Free (Spf) Mice. Turk Hij Den Biyol Derg. 2004; 61(1): 29-35

Corresponding Author: Özcan Özkan, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale