ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
A rare pathogen Hafnia Alvei: Case report and literature rewiew [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2020; 77(2): 243-252 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2020.53533

A rare pathogen Hafnia Alvei: Case report and literature rewiew

Şerife Çetin1, Ilhami Celik2
1Kayseri University, İncesu Vocational School Of, Kayseri, Turkey
2Kayseri City Hospital, Infection Control Committee, Kayseri, Turkey

Hafnia alvei is a gram-negative bacillus found in human gastrointestinal flora. It was first described in 1954. It is known that this microorganism, which may be a community-acquired or health care-associated infection agent, cause only one epidemic to date. In addition to, the number of cases with death is quite low. In this study, we present a case of community-acquired urinary tract infection caused by Hafnia alvei in a 71-year-old male patient with diabetes mellitus, hypertension and cerebrovascular diseases. The patient was treated with ciprofloxacin (seven days). Hafnia alvei can be treated with aminoglycosides, quinolone antibiotics and 3rd generation cephalosporins. In order to protect against these microorganisms which are rarely infectious agents, community and health professionals need to be informed and raised awareness. The development of various strategies for this may prevent infections. Therefore, internal medicine, infection control and public health nurses and other health professionals are recommended to work multidisciplinary.

Keywords: Hafnia alvei, urinary tract infection, healthcare related infection, community acquired infection

Nadir bir patojen Hafnia Alvei: Olgu sunumu ve literatürün gözden geçirilmesi

Şerife Çetin1, Ilhami Celik2
1Kayseri Üniversitesi, İncesu Meslek Yüksek Okulu, Kayseri, Türkiye
2Kayseri Şehir Hastanesi, Enfeksiyon Kontrol Komitesi, Kayseri, Türkiye

Hafnia alvei, insan gastrointestinal florasında bulunan gram negatif bir basildir. İlk kez 1954 yılında tanımlanmıştır. Toplum kökenli ya da sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyon etkeni olabilen bu mikroorganizmanın, günümüze kadar sadece bir kez salgına neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca ölüm ile seyreden vaka sayısı oldukça azdır. Bu çalışmada diyabet mellitus, hipertansiyon ve serebrovasküler hastalıkları olan 71 yaşında erkek hastada Hafnia alvei’nin neden olduğu toplum kökenli idrar yolu enfeksiyonu olgusu sunulmaktadır. Hasta, siprofloksasin (yedi gün) ile tedavi edildi. Hafnia alvei, aminoglikozidler, kinolon grubu antibiyotikler ve üçüncü kuşak sefalosporinler ile tedavi edilebilir. Nadiren enfeksiyon etkeni olan bu tür mikroorganizmalardan korunmak amacı ile toplum ve sağlık profesyonellerinin bilgilendirilmesi ve farkındalığının artırılması için çeşitli stratejilerin geliştirilmesi; enfeksiyonların önlenmesini sağlayabilir. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için iç hastalıkları, enfeksiyon kontrol ve halk sağlığı hemşireleri ile diğer sağlık profesyonelleri multidisipliner olarak çalışmalıdırlar.

Anahtar Kelimeler: Hafnia alvei, idrar yolu enfeksiyonu, sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyon, toplum kökenli enfeksiyon

Şerife Çetin, Ilhami Celik. A rare pathogen Hafnia Alvei: Case report and literature rewiew. Turk Hij Den Biyol Derg. 2020; 77(2): 243-252

Corresponding Author: Şerife Çetin, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale