ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Comparison of Direct Microscopy and In-Vitro Cultures in Detection of Trichomonas vaginalis [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2008; 65(2): 75-80

Comparison of Direct Microscopy and In-Vitro Cultures in Detection of Trichomonas vaginalis

Gülden Sönmez Tamer1, Devrim Dündar1, Şeyda Çalışkan1, Emek Doğer2
1Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Kocaeli
2Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Kocaeli

OBJECTIVE: Trichomonas vaginalis diagnosis is made by identifying motile unicellular flagellates by direct microscopic examination of wet mount slides, by using different culture media and serological and molecular methods. In this study, it is aimed to compare wet mount microscopy with two different culture methods for the detection of T.vaginalis in swab specimens.
METHODS: A total of 128 women, ages between 18-48 with abnormal vaginal discharge who applied to Obstetrics and Gynecology Department were enrolled in this study. The samples of vaginal secretions from the posterior fornix collected on a sterile cotton tipped swab. The samples taken from posterior fornix by using sterile cotton-tipped swap were examined by using wet-mount preparations and culturing on cystein pepton liver maltose (CPLM) medium and tripticase yeast extract maltose (TYM) medium. The culture tubes inoculated by aliquots of secretions into each medium had been read on 1., 2., 3., 4. and 7. days, optimal days had been determined and the performance of the three methods had been evaluated.

RESULTS: Of the 128 patients 12 (9.37%) had positive results for T.vaginalis. TYM medium is accepted as gold standart, since all those 12 positive cases were detected in TYM medium. CPLM medium detected only 9 of these 12 positive cases. Sensitivity spesificity, positive and negative predictive values were determined as 75%, 10%, 100% and 97% respectively. Wet mount examination detected only 7 of the 12 positive cases. Sensitivity, spesificity, positive and negative predictive values were found as 58%, 100%, 100% and 96% respectively. One CPLM negative case was positive in wet mount examination. Optimal growth observered in two days for CPLM and four days for TYM medium.
CONCLUSION: Although vaginal saline wet mount is an easy and low-cost technic in diagnosis of Trichomoniasis, culture is more sensitive than the direct examination. It is concluded that TYM medium is superior to CPLM medium for growth of T.vaginalis because of its rapidity, CPLM medium should be prefered for studies performed in the laboratory.

Keywords: Trichomonas vaginalis, diagnosis, culture

Trichomonas Vaginalis Saptanmasında Direkt Mikroskopi İle İn-Vitro Kültürün Karşılaştırılması

Gülden Sönmez Tamer1, Devrim Dündar1, Şeyda Çalışkan1, Emek Doğer2
1Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Kocaeli
2Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Kocaeli

AMAÇ: Trichomonas vaginalis'in tanısı; direkt mikroskobik inceleme ile haraketli trofozoitlerin görülmesiyle, çeşitli kültür yöntemleriyle, serolojik ve moleküler yöntemlerle konulmaktadır. Bu çalışmada, vajinal akıntı örneklerinde T. vaginalis'in saptanmasında direkt mikroskobik inceleme ile iki farklı kültür yönteminin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: Anormal vajinal akıntı şikayeti ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran ve yaşları 18-48 arasında değişen 128 kadın çalışmaya alınmıştır. Steril pamuk eküvyon yardımı ile arka forniksten alınan örnekler direkt mikroskobik olarak incelemiş; ayrıca cystein pepton liver maltose (CPLM) ve tripticase yeast extract maltose (TYM) besiyerlerine ekilmiştir. Ekim yapılan tüplerin 1., 2., 3., 4. ve 7. günlerde kontrolleri yapılmış, optimal üreme günleri saptanmış ve üç yöntemin performans kriterleri belirlenmiştir.
BULGULAR: İncelenen 128 hastanın 12 (%9.37)'sinde T. vaginalis pozitifliği görülmüştür. Bu 12 olgunun tamamı TYM besiyerinde üremiş olduğundan TYM besiyeri altın standart olarak kabul edilmiştir. CPLM besiyerinde 12 pozitif olgunun dokuzu saptanabilmiştir. Duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler sırasıyla %75, %10, %100 ve %97 olarak belirlenmiştir. Direkt mikroskobik incelemeyle ise 12 pozitif olgunun yedisi görülmüştür. Bu yöntemin duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerleri sırasıyla %58, %100, %100 ve %96 olarak bulunmuştur. CPLM besiyerinde üremeyen bir örnek mikroskobik incelemede pozitif saptanmıştır. Optimal üreme süresinin CPLM besiyeri için iki, TYM besiyeri için ise dört gün olduğu gözlenmiştir.
SONUÇ: Trikomoniyazis tanısında direkt mikroskobik inceleme kolay ve ucuz bir metod olmasına rağmen kültür daha duyarlı bir yöntemdir. T.vaginalis'in laboratuvar tanısında erken sonuç alındığı için TYM besiyerinin kullanılmasının, laboratuvar çalışmalarında ise CPLM besiyerinin tercih edilmesinin uygun olacağı kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Trichomonas vaginalis, tanı, kültür

Gülden Sönmez Tamer, Devrim Dündar, Şeyda Çalışkan, Emek Doğer. Comparison of Direct Microscopy and In-Vitro Cultures in Detection of Trichomonas vaginalis. Turk Hij Den Biyol Derg. 2008; 65(2): 75-80

Corresponding Author: Gülden Sönmez Tamer
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale