ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Microorganisms Which Isolated from Wound Samples and Their Antimicrobial Susceptibilities [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(4): 279-286 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2017.81598

Microorganisms Which Isolated from Wound Samples and Their Antimicrobial Susceptibilities

Gamze Altan, İpek Mumcuoğlu, Gülşen Hazırolan, Dilek Dülger, Neriman Aksu
Ankara Numune Education And Research Hospital

INTRODUCTION: Wound infections have continued to be a considerable healthcare problem and represents high morbidity and mortality. Early recognition along with prompt, appropriate and effective treatment are more important than ever in reducing its economic and health consequences, considering the increase in resistance to antibiotics. In this study, it was aimed to investigate causative microorganisms and their antimicrobial susceptibilities which were isolated from wound swab cultures in hospitalized patient from various clinics.
METHODS: Routine culture and Gram stained preparation were performed from all wound swab samples which were sent to our laboratory. Identification and antimicrobial susceptibility test of isolates were performed by VITEK 2 ( bioMerieux/France ) automated system.
RESULTS: In our study, 8433 wound swab samples which were collected from 6998 patients in between 01.01.2010-31.12.2015 were evaluated retrospectively. A total of 1311 causative microorganism were isolated from 1201 patients’ wound swabs. Acinetobacter baumanii was the most common isolated microorganism from surgical clinics, internal medicine clinics and intensive care units followed by Pseudomonas aeruginosa and Escherichiae coli. In burn unit, P. aeruginosa was the most common microorganism and followed by A. baumanii and Staphylococcus aureus. Colistin and aminoglycosides were the most effective antimicrobials to A. baumanii ve P aeruginosa isolates. Extended spectrum beta-lactamase rates among Enterobacteriacea were 11-50 % and carbapenems and aminoglycosides were the most effective agents to these isolates. Methicillin resistance rate were 21-29 % among S. aureus isolates and the most effective antimicrobials were glycopeptides and quinolones.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, it was shown that Gram negative microorganisms were isolated more frequently than Gram positive bacteria from wound cultures in our hospital. It was also determined that causative microorganisms showed resistance to several antibiotic groups. Determination of microorganisms and their antimicrobial susceptibilities which were isolated from wound infections is important to guide empirical antimicrobial treatment and hospital surveillance. Based on these results, it was decided to report the data periodically to the clinics in order to monitor the antibiotic resistance in our hospital and to guide the empirical antibiotics to be used.

Keywords: Wound culture, antimicrobial susceptibility, empiric treatment

Yara Örneklerinden İzole Edilen Mikroorganizmalar ve Antimikrobiyallere Duyarlılıkları

Gamze Altan, İpek Mumcuoğlu, Gülşen Hazırolan, Dilek Dülger, Neriman Aksu
Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Yara enfeksiyonları, morbidite ve mortalitesi yüksek önemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Ekonomik kayıpları ve artan antimikrobiyal direnç gelişimini engellemek amacıyla, bu enfeksiyonların erken tanınması, uygun ve etkili şekilde tedavi edilmesi daha önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada, hastanemizde çeşitli kliniklerde yatarak takip edilmekte olan hastalardan alınan yara sürüntü örneklerinden izole edilen etken mikroorganizmalar ve antimikrobiyal duyarlılıkları incelenmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Laboratuvarımıza gönderilen yara sürüntü örneklerinin rutin besiyerlerine ekimleri yapılmış ve Gram boyalı preparatları değerlendirilmiştir. Kültürde üretilen izolatların tanımlama ve antibiyotik duyarlılık testleri otomatize VITEK 2 ( bioMerieux / France ) sistemi ile yapılmıştır.
BULGULAR: Çalışmamızda 01.01.2010 - 31.12.2015 tarihleri arasında gönderilen 6998 hastaya ait 8433 yara sürüntü örneği retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Toplamda 1201 hastaya ait örneklerden izole edilen 1311 mikroorganizma etken kabul edilmiştir. Cerrahi, yoğun bakım ve dahiliye kliniklerinde en sık izole edilen etken Acinetobacter baumanii iken bunu Pseudomonas aeruginosa ve Escherichiae coli takip etmiştir. Yanık kliniğinde ise en sık izole edilen etken P. aeruginosa olmuş, bunu A. baumanii ve Staphylococcus aureus izolatları takip etmiştir. A. baumanii ve P aeruginosa izolatlarına en etkili antimikrobiyaller kolistin ve aminoglikozidler olarak tespit edilmiştir. Enterobacteriacea izolatları arasında genişlemiş spektrumlu beta laktamaz oranı % 11-50 arasında değişirken bu suşlara en etkili antimikrobiyaller karbapenem ve aminoglikozidler olarak belirlenmiştir. S. aureus izolatları arasında metisiline direnç oranı % 21-29 arasında değişirken, glikopeptidler ve kinolonlar bu bakteriye en etkili antimikrobiyaller olarak izlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda, hastanemizde yara kültürlerinde, Gram negatif mikroorganizmaların Gram pozitiflerden daha sık etken olarak izole edildiği belirlenmiştir. Etken mikroorganizmaların çoğunda birden fazla antibiyotik grubuna direnç olduğu izlenmiştir. Hastanelerde, farklı kliniklerden gönderilen yara kültürlerinden izole edilen etkenlerin ve antimikrobiyal duyarlılıklarının belirlenmesi, hastane enfeksiyonlarının sürveyansı, ampirik tedavilerin doğru seçilmesi ve antibiyotik politikalarının belirlenmesi açısından önemlidir. Bu sonuçlardan yola çıkılarak antibiyotik dirençlerinin hastanede kliniklere göre izlenmesine ve kullanılacak antibiyotiklere yol gösterici olması için verilerin periyodik olarak kliniklere bildirilmesine karar verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Yara kültürü, antimikrobiyal duyarlılık, ampirik tedavi

Gamze Altan, İpek Mumcuoğlu, Gülşen Hazırolan, Dilek Dülger, Neriman Aksu. Microorganisms Which Isolated from Wound Samples and Their Antimicrobial Susceptibilities. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(4): 279-286

Corresponding Author: İpek Mumcuoğlu, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale