ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Comparison Of Somatic And Excretion/Secretion Antigens Obtained in Pbs And Rpmi 1640 By Elisa Method For The Serodiagnosis Of Fascioliasis [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2005; 62(1): 17-26

Comparison Of Somatic And Excretion/Secretion Antigens Obtained in Pbs And Rpmi 1640 By Elisa Method For The Serodiagnosis Of Fascioliasis

Ayşegül Taylan Özkan1, Metin Korkmaz1, Aydınten Kuman1, Hasan Ayçiçek2, Mehmet Tanyüksel2
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı, İzmir
2Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı, Ankara

OBJECTIVE: Serodiagnosis of fascioliasis hepatica in humans is used for the diagnosis during the acute phase of the disease and a supporting and confirming method for the diagnosis during the chronic phase.
METHODS: Somatic antigens of Fasciola spp. and antigens obtained from the excretions/secretions (ES) of the parasite, extracted in RPMI 1640 medium and PBS were compared by ELISA for the diagnosis of this infection. Sera from patients with confirmed or suspected infection with Fasciola as well as sera from patients infested with toxocariasis, schistosomiasis, ascariasis, echinoccosis and from healthy individuals were compared for evaluation of cross-reactivity. The sensitivity of the tests in patients with confirmed fascioliasis was 100% for all three antigens and extraction modalities used.
RESULTS: The specificity of the somatic antigens was 90.6%, while those of PBS-ES and RPMI-ES were 95.3%. Using variance analysis, no significant difference was found among the three antigens (p>0.05).
CONCLUSION: It appears that all three antigens could be used in the serodiagnosis of human fascioliasis.

Keywords: Fasciola hepatica, diagnosis, serology, ELISA

Fascioliasis Tanısında Erişkin Antijeni İle Pbs Ve Rpmı 1640’da Elde Edilen Ekskresyon/Sekresyon Antijenlerinin Elisa Yöntemiyle Karşılaştırılması

Ayşegül Taylan Özkan1, Metin Korkmaz1, Aydınten Kuman1, Hasan Ayçiçek2, Mehmet Tanyüksel2
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı, İzmir
2Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı, Ankara

AMAÇ: İnsanda fascioliasis hepaticanın akut döneminde spesifik tanı koydurucu, kronik anjiokolit döneminde ise tanıyı destekleyici ve doğrulayıcı olarak serolojik tanı yöntemlerinden yararlanılmaktadır.
YÖNTEMLER: Çalışmada Fasciola enfeksiyonunun tanısında parazitin erişkin antijeni ile PBS ve RPMI-1640’da elde edilen ekskresyon/ sekresyon (ES) antijenleri karşılaştırılmış kesin ve şüpheli Fasciola olgularının yanısıra toxocariasis, schistosomiasis, ascariasis, echinoccosis ve sağlıklı yetişkinlerden elde edilen serumlar çapraz reaksiyonlar açısından incelenmiştir. Kesin fascioliasis olduğu bilinen olgularda testin duyarlılığı her üç antijenle de %100 olarak bulunmuştur.
BULGULAR: Testin özgüllüğü ise erişkin antijeni ile %90.6, PBS-ES ve RPMI-ES ile %95.3 olarak saptanmıştır. Varyans analizi ile antijenler arasında anlamlı bir fark saptanamamıştır (p>0.05).
SONUÇ: Her üç antijenle de hazırlanan Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yönteminden insan fascioliasis olgularının tanısında yararlanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Fasciola spp, tanı, seroloji, ELISA

Ayşegül Taylan Özkan, Metin Korkmaz, Aydınten Kuman, Hasan Ayçiçek, Mehmet Tanyüksel. Comparison Of Somatic And Excretion/Secretion Antigens Obtained in Pbs And Rpmi 1640 By Elisa Method For The Serodiagnosis Of Fascioliasis. Turk Hij Den Biyol Derg. 2005; 62(1): 17-26

Corresponding Author: Ayşegül Taylan Özkan
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale