ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Effects Of Nuclear Weapons And Radiation [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2006; 63(1): 139-144

Effects Of Nuclear Weapons And Radiation

Cansın Arda
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Ulusal Zehir Merkezi (uzem), Ankara

Any reason that causes radiation causalities and environment pollution brings big risks upon the health of personnel and first responders as well as the population itself. Beginning from the first response till the health care facilities, every step needs to be planned carefully and trained and specially equipped personnel should response
immediately. During the treatment of patients who exposed to radiation, healtcare workers should consider the special situations for radiation.

Keywords: Nuclear weapons, radiation

Nükleer Silahlar ve Radyasyon

Cansın Arda
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Ulusal Zehir Merkezi (uzem), Ankara

Radyasyon yaralanması ve kirliliğine yol açan olaylar, hem çevre ve toplum, hem de sağlık ve kurtarma hizmeti sunan personel için büyük riskler oluşturmaktadır. Yaralıların kurtarılmasından, sağlık kuruluşlarına getirilmesine, tedavisi ve bakımına kadarki her aşama için önceden detaylı bir hazırlık yapılmış olması ve özel donanımlı, eğitimli personel tarafından müdahale edilmesi gerekmektedir. Radyasyon yaralılarına profesyonel arındırma uygulanmadan tedaviye başlanması, kimyasal ve biyolojik olaylarda da olduğu gibi mümkün değildir. Radyasyona maruz kalan hastalara sağlık personeli tarafından müdahale edilirken, radyasyona özgü yaklaşımlara dikkat edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Nükleer silahlar, radyasyon

Cansın Arda. Effects Of Nuclear Weapons And Radiation. Turk Hij Den Biyol Derg. 2006; 63(1): 139-144

Corresponding Author: Cansın Arda, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale