ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Evaluation of rapid tests for determination of methicillin resistant Staphylococcus aureus carriage in high risk patients [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2011; 68(3): 115-121 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2011.88156

Evaluation of rapid tests for determination of methicillin resistant Staphylococcus aureus carriage in high risk patients

Suheyla Surucuoglu1, Melek Sakarya2, Hörü Gazi1, Talat Ecemiş1, Semra Kurutepe1
1Department of Medical Microbiology, Celal Bayar University Medicine Faculty, Manisa-TURKEY
2Department of Anesthesiology and Reanimation, Celal Bayar University Medicine Faculty, Manisa-TURKEY

OBJECTIVE: The objective of the current study was to evaluate the usability of GeneOhm MRSA Real Time PCR, a molecular method, and CHROMAgar in the determination of MRSA carriage among patients under risk.
METHODS: Nasal swap samples were taken from a total of 177 subjects, 131 patients who were undergoing treatment in the Intensive Care Units of Celal Bayar University Hospital and were at high risk for MRSA infection and 46 healthcare workers who were in contact with these patients. With regard to culture, we used direct inoculation to sheep blood agar, direct inoculation to CHROMAgar and inoculation to CHROMAgar after enrichment in trypticase soy broth. In compliance with the manufacturer’s recommendations, PCR method was carried out with Smart Cycler II rapid DNA amplification system.
RESULTS: MRSA grew in 15.3% of the specimen inoculated to sheep blood agar, the classical culture method, and in 18.6% of the specimen inoculated to chromogenic agar while it grew in 20.3% of the specimens inoculated to chromogenic agar after enrichment. Results showed that enrichment trypticase soy broth yielded the highest sensitivity (97.3%) and specificity (100%). The sensitivity and specificity of direct inoculation to chromogenic agar, the most rapid culture method, were 89.2% and 100%, respectively. With 97.3% sensitivity and 100% specificity, GeneOhm MRSA PCR was comparable to enrichment method.
CONCLUSION: Taking into account the test results and the costs involved, our results suggest that enrichment method or chromogenic agar, without additional incubation, can be used for surveillance screening of high risk patients being treated in intensive care units.

Keywords: MRSA, carriage, culture, chromogenic agar, polymerase chain reaction

Riskli hastalarda metisiline dirençli Staphylococcus aureus taşıyıcılığının belirlenmesinde hızlı tanı testlerinin değerlendirilmesi

Suheyla Surucuoglu1, Melek Sakarya2, Hörü Gazi1, Talat Ecemiş1, Semra Kurutepe1
1Celal Bayar Universitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Manisa
2Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestizioloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı

AMAÇ: Metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mortalitesi yüksek hastane kökenli enfeksiyonlara yol açan bir bakteridir. Hastanelerde MRSA kaynağı sıklıkla MRSA ile kolonize veya enfekte hastalar ve MRSA taşıyıcısı sağlık çalışanlarıdır. Günümüzde MRSA taraması amacı ile kullanılan klasik kültür yöntemlerinin geç sonuç vermesi nedeniyle, taşıyıcıların saptanmasında hızlı ve güvenilir tanı yöntemlerine giderek daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırmada riskli hastalarda MRSA taşıyıcılığının belirlenmesinde CHROMagar’ın ve moleküler yöntemlerden GeneOhm MRSA gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonunun (PZR) kullanılabilirliği değerlendirilmiştir.
YÖNTEMLER: Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Üniteleri’nde tedavi edilmekte olan ve MRSA enfeksiyonu için risk taşıyan 131 hasta ve bu hastalar ile temas eden 46 sağlık personeli olmak üzere toplam 177 kişiden burun sürüntüsü örneği alınmıştır. Kültür yöntemi olarak koyun kanlı agara ve CHROMagar’a doğrudan ekim yöntemi ve triptik soy broth’da zenginleştirme yapıldıktan sonra CHROMagar’a aktarma ekimi kullanılmıştır. PZR yöntemi üretici firmanın önerilerine uygun olarak Smart Cycler II hızlı DNA amplifikasyon sistemi ile çalışılmıştır.
BULGULAR: Geleneksel kültür yöntemi olan koyun kanlı agara ekilen örneklerin %15,3’ünde, kromojenik agara yapılan ekimlerin %18,6’sında, zenginleştirilmiş besiyerinde bekletildikten sonra kromojenik agara ekilen örneklerin %20,3’ünde MRSA ürediği görülmüştür. Araştırmada en duyarlı (%97,3) ve özgül (%100) kültür yöntemi olarak triptik soy broth’un kullanıldığı zenginleştirme yöntemi bulunmuştur. En hızlı kültür yöntemi olan kromojenik agara doğrudan ekim yönteminin duyarlılığı %89,2, özgüllüğü %100 olarak değerlendirilmiştir. GeneOhm MRSA PZR’nin duyarlılığı (%97,3) ve özgüllüğü (%100) ise zenginleştirme yöntemi ile benzer bulunmuştur.
SONUÇ: Testlerin sonuçları ve maliyetleri göz önüne alınarak, riskli hastaların aktif sürveyans taramalarında ön zenginleştirme de triptik soy broth kullanılarak veya doğrudan ekim yapılarak kromojenik agarın kullanılabileceği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler: MRSA, taşıyıcılık, kültür, kromojenik agar, polimeraz zincir reaksiyonu

Suheyla Surucuoglu, Melek Sakarya, Hörü Gazi, Talat Ecemiş, Semra Kurutepe. Evaluation of rapid tests for determination of methicillin resistant Staphylococcus aureus carriage in high risk patients. Turk Hij Den Biyol Derg. 2011; 68(3): 115-121

Corresponding Author: Suheyla Surucuoglu, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale