ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Changes in Concepts of the Technological Progress: Personalized Medicine [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2007; 64(2): 54-59

Changes in Concepts of the Technological Progress: Personalized Medicine

Yasemin Baskın
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, İzmir Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü, İzmir

People are differently. This difference is reflected in medicine from diagnosis to therapy. Why were standart doses of pharmaceuticals ineffective for some patients? Why in some cases side effects are common and in some no side effects are seen? Why were some people suffered from cancer, and some are not? The answer to ali these questions is "personalized medicine". Past and partly today's medicine is based on "one size fits to ali " concept, and covers the differences of "statistically significance ranges". İn personalized medicine the expression is: "proper drug in proper dose in the limits of proper diagnosis and therapy for correct patient in correct time". İt means that, knowledge about the genetic variation can provide therapy for patients and preventive scanning of the risk group, and with the use of lower drug doses protect from the preventable side effects.As a result, genomic, proteomic pharmacogenomic studies, bioinformatics evaluations, that have resulted from advanced technology, have changed the modern medicine. With the support of institutions like Food Drug Administration (FDA) for the control and evaluation establishments, a rapid turn to personalized medicine has begun.

Keywords: Personalized medicine, genomics, proteomics.

Tıpta Teknolojik Gelişimin Neden Olduğu Kavram Değişimleri: Kişiselleştirilmiş Tıp

Yasemin Baskın
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, İzmir Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü, İzmir

İnsanlar farklıdırlar. Bu farklılık, tıbba, tanıdan sağaltıma kadar yansır. Niçin bazı hastalara standart dozda verilen ilaçlar hiç etkili olmaz? Niçin bazılarında ilaçların yan etkileri görülür de diğerlerinde görülmez? Niçin bazı insanlar kanser olur da diğerleri olmaz? işte bu soruların yanıtı "Kişiselleştirilmiş Tıp" tır. Geçmiş ve kısmen günümüzün tıbbı, tek ölçüt ve dozun herkese uygun olduğu temeline dayalıdır ve "istatistik! olarak anlamlılık sınırları" içindeki değişimleri kapsar. Kişiselleştirilmiş tıpta ise söylem " doğru zamanda, doğru hasta için, konulan kişisel uygun tanı ve sağaltım içinde, uygun dozda ve uygun ilaç" şeklinde olmaktadır. Bunun anlamı; genetik çeşitlilik hakkında bilinenlerin, daha düşük ilaç dozu ile sağaltılacak hastayı önlenebilir yan etkilerden koruyabilmesi ve risk altında olan grubun hastalık başlamadan önleyici izlem ve sağaltımını sağlayabilmedir.Sonuç olarak; gelişen teknolojinin getirdiği genom, proteom, farmakogenom çalışmaları, biyoinformatik değerlendirmeler, modern tıbbı değiştirmiştir. "Herkese tek boyut" yaklaşım! eskilerde kalmıştır. Amerikan Gıda ve ilaç Kurumu (FDA) gibi kontrol ve değerlendirme kuruluşlarının farmakogenom çalışmalarını desteklemesi ile kişiselleştirilmiş tıbba hızlı bir dönüşüm başlamıştır.

Anahtar Kelimeler: Kişiselleştirilmiş tıp, genom çalışmaları, proteom çalışmalar.

Yasemin Baskın. Changes in Concepts of the Technological Progress: Personalized Medicine. Turk Hij Den Biyol Derg. 2007; 64(2): 54-59

Corresponding Author: Yasemin Baskın
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale