ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Case report: A case of otitis externa due to Vibrio alginolyticus [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2016; 73(1): 49-54 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2016.90592

Case report: A case of otitis externa due to Vibrio alginolyticus

Irmak Baran1, Aydın Acar2, Yasemin Genç1, Neriman Aksu1
1Ankara Numune Teaching And Research Hospital, Medical Microbiology Laboratory, Ankara
2Ankara Numune Teaching And Research Hospital, Otorhinolaryngology Clinic, Ankara

Vibrio alginolyticus is a gram negative bacillus which loves to live in warm and salty seawater and may rarely be infectious agent in humans. In this case report we present a 15-year-old female patient in whose ear culture pure and dense growth of V. alginolyticus was observed. It was learned that before the onset of symptoms the patient spent her holiday near seaside and swam regularly. Therefore, it was thought that the contamination was through seawater. V. alginolyticus was susceptible to all antibiotics tested. Patient has returned to health with amoxicillin-clavulanic acid and ciprofloxacin therapy. Our country is surrounded by seas on three sides, but report of otitis externa by V. alginolyticus is very rare, so this case was presented to draw attention to this issue.

Keywords: Vibrio alginolyticus, diffuse otitis externa, MALDİ-TOF

Olgu raporu: Vibrio alginolyticus’a bağlı bir eksternal otit olgusu

Irmak Baran1, Aydın Acar2, Yasemin Genç1, Neriman Aksu1
1Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Ankara
2Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği, Ankara

Vibrio alginolyticus sıcak ve tuzlu deniz suyunda yaşamayı seven, insanda nadir olarak enfeksiyon etkeni olabilen gram negatif basildir. Bu olgu sunumunda kulak kültüründe saf ve yoğun olarak V. alginolyticus üreyen 15 yaşında bir kadın hasta sunulmuştur. Hastanın öyküsünde şikayetlerin başlangıcından önce tatilini deniz kıyısında geçirdiği ve buradayken sık sık yüzdüğü öğrenilmiştir. Bundan dolayı, bulaşın deniz suyundan olduğu düşünülmüştür. V. alginolyticus izolatı test edilen tüm antibiyotiklere duyarlı bulunmuştur. Hasta amoksisilin-klavulonik asit ve siprofloksasin tedavisi ile sağlığına kavuşmuştur. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde V. alginolyticus dış kulak otitine dair çok nadir bildirim olmaktadır, bu konuya dikkat çekmek için bu olgu sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Vibrio alginolyticus, diffüz otitis eksterna, MALDİ-TOF

Irmak Baran, Aydın Acar, Yasemin Genç, Neriman Aksu. Case report: A case of otitis externa due to Vibrio alginolyticus. Turk Hij Den Biyol Derg. 2016; 73(1): 49-54

Corresponding Author: Irmak Baran, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale