ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Turkish Bulletin of Hygiene and Experimental Biology - Turk Hij Den Biyol Derg: 57 (1)
Volume: 57  Issue: 1 - 2000
RESEARCH ARTICLE
1.The Hygienic Evaluation Of Hospital Kitchens In Samsun Province
Cihad Dündar, Funda Elmacıoğlu, Murat Topbaş, Yıldız Pekşen
Pages 1 - 6
AMAÇ: Toplu Beslenme Sistemleri belirli grupların beslenmesini bir merkezden planlayan ve yöneten birimlerdir. Toplu
beslenme hizmeti sunan bu kuruluşların en önemlilerinden birisi de yataklı tedavi kurumlarıdır. Hastalara tam gün
hizmet verilmesi nedeni ile enerji ve besin öğeleri gereksinimlerinin tümünün bu kuruluşların beslenmeden sorumlu birimlerince karşılanması gerekir. Verilecek beslenme hizmetlerinin beslenmeyi karşılamasının yanısıra hijyen açısından da kalitesinin yüksek olması zorunludur.
YÖNTEMLER: mutfaklarının hijyenik durumunu saptamak ve değerlendirmek amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada “Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen Değerlendirme Formu” uygulanmış ve hastane mutfakları “çok iyi” (%86-100), “iyi” (%71-85), “kabul edilebilir” (%61-70) ve “sağlıksız” (%60 ve altında) olarak sınıflandırılmıştır.
BULGULAR: 71-85), “kabul edilebilir” (%61-70) ve “sağlıksız” (%60 ve altında) olarak sınıflandırılmıştır.
Araştırma sonucu elde edilen verilere göre hastane mutfaklarının tuvalet ve duş alanları ile personel hijyeninde olumsuzluklar saptanmış olup; depolama alanları “iyi”, bulaşık yıkama ve çöp atım alanlarının “çok iyi” durumda olduğu; besin hijyenine de gereken önemin verildiği saptanmıştır.
SONUÇ: Araştırmanın sonuçları hastane mutfaklarında personel hijyeni ile yakından ilişkili olan tuvalet ve duş alanların hijyenik koşullarının düzeltilmesi gerektiğini göstermektedir.
OBJECTIVE: Mass catering systems are places where the catering of a certain group of people have been planned and
managed from a center. One of the most important of such places is the hospital where the patients have been given a full-time treatment. Energy and food needs of the people who are in charge of these units must be covered. The feeding services to be provided must fit the hygienic rules as well as covering the needs for catering.
METHODS: This survey has been carried out in eigth hospitals in Samsun province in order to determine the hygienic
conditions of their kitchens. “Hygiene evaluation form for mass catering system” has been used in this survey and the hospital kitchens has been classified on (86-100%) points as “excellent”, (71-85%) points as “good”, (61-70%) points as “acceptable” and (60% - below ) points “unhealthy”.
RESULTS: According to the results of the survey, the toilet and bathrooms of the kitchens of hospitals and the personal hygiene have been found negative, whereas, the storage areas have been found “good” and dish washing and garbage disposal conditions have been found “very good”.
CONCLUSION: The results in the hospital kitchens show that the toilet and bathrooms conditions must be improved.

2.The Nutrient Content Of Hamburgers From Fast-Food Restaurants In Ankara And Evaluation Of Nutritional Values
Neslişah Rakıcıoğlu, Aylin Ayaz Topçu, Issa Javıdıpour
Pages 7 - 12
AMAÇ: Bu çalışmada, Ankara’da Kızılay semtinde bulunan 25 fast-food restoranından toplanan hamburger örneklerinin proksimet analizi yapılmış ve bazı mineral değerlerine bakılmıştır.
YÖNTEMLER: Analiz sonucu saptanan besin öğesi değerlerinin,
BULGULAR: fast-food yiyecekleri yaygın olarak tüketen 7-15 yaş grubu çocukların gereksinimine olan katkısı hesaplanmıştır.
SONUÇ: Sağlıklı beslenmede hamburgerlerin özellikle yağ ve sodyum içerikleri açısından, dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
OBJECTIVE: In this study, the proximate and mineral composition of hamburgers purchased from 25 fast-food restaurants in Kızılay-Ankara were analysed.
METHODS: The contribution of the nutrient contents of
RESULTS: fast-food meals to 7-15 age group children’s nutrient requirements were determined.
CONCLUSION: In healthy nutrition, especially the fats and sodium contents of hamburgers have to be taken into account.

3.The Study Of The Prevalance Ofpediculus Humanus Capitis Infestation And The Affecting Factors In “Danişment Çiçekli” Primary School Students
Mahir Güleç, Tayfun Kır, Ö. Faruk Tekbaş, Süleyman Ceylan, Metin Hasde
Pages 13 - 18
AMAÇ: Ankara’nın Keçiören İlçesi Danişment Çiçekli İlköğretim Okulu’nda 710 öğrenci 1999 yılı Kasım ayında Pediculus humanus capitis açısından muayene edilmiştir.
YÖNTEMLER: Öğrencilerin %5.2’sinin anılan parazit ile enfeste olduğu belirlenmiştir. Enfestasyon sıklığı kız öğrencilerde %9.1 erkek öğrencilerde %1.8 olarak tespit edilmiştir.
BULGULAR: Başkasının tarağını kullanan öğrencilerde kullanmayanlara göre daha fazla parazit saptanmıştır. Öğrencilerden baş kaşınması şikayeti olanlarda %30.8 parazit saptanmıştır. Hiç baş kaşınması şikayeti olmayanlarda ise bu orantı %2.5'tir.
SONUÇ: Yaşadıkları evde aynı odada 4 kişi ve daha fazla yatan öğrencilerin %17.9'unda parazit bulunurken, aynı odada üç ve daha az kişi yatanlarda %4.7'dir.
OBJECTIVE: At Keçiören, district of Ankara, 710 students of Danişment Çiçekli Primary School was screened for Pediculus humanus capitis in November 1999.
METHODS: It was found that 5.2% of students were infested by this parasite. Proportions of infestation were 9.1% in girls and 1.8% in boys.
RESULTS: The parasite was found more in students who used someone else’s comb then in students who didn’t. While the proportion of infestation was 30.8% in the students who have itchy head, it was 2.5% in students who have never complaint of head itching.
CONCLUSION: While the proportion for the students who live four or more people in same room was 17.9%, it was 4.7% for the students who live in same room with less then 3 persons.

4.The Nature Of The Susceptibility Of Pathogenic Dermatophytes To Monofluoromethylagmatıne (MFMag)
Günay Güngör, Stephen M. Boyle
Pages 19 - 24
AMAÇ: Poliaminler, bitki, hayvan, bakterileri ve mantarların normal büyüme ve gelişmesi için gerekli olan temel alifatik katyonlardır.
YÖNTEMLER: Microsporum ve Trichophyton sırasıyla ornitin (ODC) ve arginin-dekarboksilazın (ADC) suicide inhibitörleri olan diflorometilarjinin (DFMA) ve diflorometilornitin (DFMO) büyüme inhibisyonuna in-vitro duyarlılık göstermişlerdir. Bununla birlikte DFMA’ya olan duyarlılığı destekleyecek bilgiler net değildir.
BULGULAR: Bu konuda yapılan başlangıç çalışmalarda, her iki mantarın ekstrelerinde gözlenebilir. ADC, arginaz veya agmatin ürehidrolaz (AUH)’a olan aktiviteyi saptayamamışlardır. Bizim çalışmamızda arginaz, AUH ve ADC aktivitelerinin tekrar incelenmesinin yanı sıra dermatofitlerin AUH’ı yok edici bir inhibitör olan Monoflorometilagmatine tithylagmatine olan duyarlılıkları incelenmiştir.
SONUÇ: Elde ettiğimiz bulgular dermatofitlerde AUH’ın olduğu gibi arginazın da mevcudiyetini
göstermiş ve ayrıca Microsporum, Trichophyton ’da DFMA ve DFMAg açısından her iki mantarın arginaz ve AUH enzimlerinin Kms ve Kıs (Kinetiği=Lineweawer-Burke) değerleri bulunmuştur.
OBJECTIVE: Polyamines are essential aliphatic cations required for normal growth and develepment in plants, animals, bacteria and fungi.
METHODS: Microsporum, and Trichophyton were in-vitro susceptible to growth inhibition by
difluoromethylornithine (DFMO) and difluoromethylarginine (DFMA), suicide inhibitors of the ornithine (ODC) and arginine decarboxylase (ADC) respectively. However, the basis for the susceptibility to DFMA was unclear as initial studies failed to find detectable ADC, arginase nor agmatine ureohydrolase (AUH) activities in extracts from either genus.
RESULTS: We have re-examined the arginase, AUH and ADC activities as well as dermatophytes’
susceptibilities to MFMAg, a suicide inhibitor of AUH.
CONCLUSION: The data demonstrated existence of arginase as well as AUH’ in these dermatophytes and found the (Lineweayer-Burke) Kms and K1s of arginase and AUH with respect to DFMA and MFMAg in both Microsporum, and Trichophyton.

5.The Anatomic And Histologic Structure Of The Female Reproduction Systems Pieris rapae (L.) (Lepidoptera: Pieridae)
Mustafa Yel, Erdem Eren
Pages 25 - 34
AMAÇ: Bu çalışmada ergin Pieris rapae’nin dişi üreme sistemi anatomik ve histolojik olarak incelenmiştir.
YÖNTEMLER: Gözlemler ışık mikroskobu ile yapılmıştır. Histolojik çalışmalar parafinli gömme ortamındaki numunelerden 8 μm’lik kesitler alınarak mikroskop altında yapılmıştır.
BULGULAR: Dişi P. rapae’nin üreme sistemi: bir çift ovaryum, bir çift lateral ovidukt, medyan ovidukt, bir çift yardımcı bez, spermateka, spermatekal bez, bursa kesesi (bursa copulatrix) ve vajinadan meydana gelmiş olup bu kısımlar anatomik olarak gözlenmiştir.
SONUÇ: Her bir ovaryum dört politrofik tipte ovaryolden oluşur. Dişi P. rapae’nin ovaryolleri, bursa kesesi ve yardımcı bezleri de histolojik olarak gözlenmiştir.
OBJECTIVE: In this study female internal reproduction system of adult Pieris rapae has been examined anatomically and histologically.
METHODS: Observations have been made by means of light microscope taking 8 μm crosssections from samples in the paraffined embedding medium for the histological examination.
RESULTS: The internal reproduction system of the female P. rapae consists of the following: a pair of ovarioles, of oviducts and median oviduct of accessory glands, spermatheca, spermathecal glands, bursa copulatrix and vagina. These structures have been observed
anatomically.
CONCLUSION: Each ovary is composed of 4 types of polytrophic ovarioles. Female P. rapae ovarioles, spermatheca and accessory glands have been histologically observed.

REVIEW
6.Immunology Of Dental Caries
Nilgün Ayhan
Pages 35 - 38
Abstract |Full Text PDF

7.Arcanobacterium haemolyticum: General Charecteristics, Infections, Laboratory Diagnosis And Therapy
Selçuk Kılıç
Pages 39 - 54
Abstract |Full Text PDF

LookUs & Online Makale