ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Turkish Bulletin of Hygiene and Experimental Biology - Turk Hij Den Biyol Derg: 72 (4)
Volume: 72  Issue: 4 - 2015
RESEARCH ARTICLE
1.The antibiotic susceptibility changes of the Escerichia coli strains isolated from community-acquired urinary tract infections in adults according to the years (2010-2014)
Özlem Aytaç, İpek Mumcuoğlu, Feyza Çetin, Altan Aksoy, Neriman Aksu
doi: 10.5505/TurkHijyen.2015.82642  Pages 273 - 280
GİRİŞ ve AMAÇ: Üriner sistem enfeksiyonları (ÜSE), toplumda en sık görülen enfeksiyon hastalıklarından biridir. ÜSE’nin etkenleri arasında Gram negatif çomaklar ve özellikle de %70-80 görülme sıklığı ile Escherichia coli ilk sırada yer almaktadır. Üriner sistem enfeksiyonları için çoğu zaman kültür ve antimikrobiyal duyarlılık testleri beklenmeden ampirik tedaviye başlanmaktadır. Çalışmamızda, hastanemize üriner sistem enfeksiyonu şikayeti ile başvuran hastalara ait idrar örneklerinden izole edilen E. coli suşlarının ampirik tedavide sık kullanılan antibiyotiklere duyarlılıklarındaki değişim incelenmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanemiz laboratuvarına 1 Ocak 2010 – 30 Aralık 2014 tarihleri arasında çeşitli polikliniklerden gönderilen idrar örneklerine ait sonuçlar retrospektif olarak incelenmiştir. ÜSE ön tanısı konulan hastalardan uygun şartlarda alınan orta akım idrar örnekleri 0,4 mm çaplı kalibre öze ile %5 koyun kanlı agar ve EMB agara ekilerek aerop koşullarda 37°C’de 24-48 saat inkübe edilmiştir. E. coli suşlarının identifikasyonu konvansiyonel yöntemlerle yapılmış ve antibiyotik duyarlılıkları ve fenotipik genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (GSBL) doğrulaması disk difüzyon yöntemi ile güncel Klinik ve Laboratuvar Standardları Enstitüsü (CLSI) standardlarına göre değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Toplam 99.997 örneğin 17.857 (%17,8)’sinde üreme saptanmış ve bunların 11.594 (64,9)’si E. coli olarak tanımlanmıştır. İdrar kültürü örneklerinden E. coli üremesi saptanan hastaların %72,5 (8401)’i kadın, %27,5 (3193)’i erkektir. E. coli suşlarının en duyarlı olduğu antibiyotikler fosfomisin (%99,6), nitrofurantoin (%96,7) ve norfloksasin (%80,6) olarak tespit edilmiştir. Amoksisilin/ klavulanik asit, ampisilin/sulbaktam, ampisilin ve sefuroksimin direncinde yıllar içinde azalma olduğu gözlenmiştir. Siprofloksasin, levofloksasin, norfloksasin, nitrofurantoin, sefazolinin direncinde ve GSBL oranlarında ise yıllar içinde artış olduğu görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak hastanemizde izole edilen toplum kökenli üropatojen E. coli suşları için nitrofurantoin (%3,3) ve fosfomisinin (%0,4) düşük direnç oranları ile ÜSE tedavisinde en etkili antibiyotikler olduğu izlenmiştir.
INTRODUCTION: Urinary tract infections (UTI) are one of the most common infectious diseases in the community. Gram- negative bacilli and especially with the prevalence of %70-80, Escherichia coli are in the first place among the effects of UTI. Most of the time for urinary tract infections empirical treatment is started without waiting the culture and antimicrobial susceptibility tests. In our study the susceptibility changes of the E. coli strains isolated from urine samples of the patients who applied to our hospital with the complaints of urinary tract infections to the antibiotics which are frequently used in empirical treatment were examined for the last five years period.
METHODS: The results of urine samples sent to the laboratory of our hospital from various clinics between 1 January 2010 - 30 December 2014 were analyzed retrospectively. Medium current urine samples which were taken from UTI prediagnosed patients at appropriate conditions, were inoculated on 5% sheep blood agar and EMB agar with 0.4 mm diameter calibrated loop and were incubated in aerobic conditions at 37°C for 24-48 hours.The identification of E. coli strains were made by conventional methods and their antibiotic sensitivity and phenotypic extended spectrum beta –lactamase (ESBL) confirmation was evaluated by the disk diffusion method according to the current Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) standards.
RESULTS: Reproduction has been detected in 17.857 (17,8%) from the total of 99.997 examples and 11.594 (64,9%) of them have been identified as E. coli. The 72.5% of patients having E. coli reproduction from urine culture samples (8401) were female and 27.5% (3193) were male. The antibiotics that the E. coli strains were mostly sensitive were detected as fosfomycin (99.6%). nitrofurantoin (96.7%) and norfloxacin (80.6%). It was observed that there was a decrease in the resistance of amoxicillin/clavulanic acid, ampicillin/sulbactam, ampicillin and cefuroxime over the years. On the hand it was seen that there was an increase in the resistance of ciprofloxacin, levofloxacin, norfloxacin, nitrofurantain, cefazolin and ESBL rates within the years.
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result, for the E. coli strains isolated in our hospital from community-acquired urinary, nitrofurantoin (3.3%) and the fosfomycin (0.4%) with urinary pathogen low rate of resistance were observed to be the most effective antibiotics in the treatment of UTI.

FULL JOURNAL
2.TBHEB 2015-4 Vol 72 Full Printed Journal
Murat DUMAN
doi: 10.5505/TurkHijyen.2015.81542  Pages 273 - 368
Abstract |Full Text PDF

RESEARCH ARTICLE
3.Evaluation of the Corynebacterium striatum isolated with increasing frequency in one of the training and research hospital
İpek Mumcuoğlu, Gülşen Hazırolan, Şenol Kurşun, Neriman Aksu
doi: 10.5505/TurkHijyen.2015.65668  Pages 281 - 288
GİRİŞ ve AMAÇ: Corynebacterium striatum izolatları insan deri ve mukoz membranlarının normal flora üyesidirler ve çevrede yaygın olarak bulunurlar. Uzun yıllar mikrobiyolojik kültürlerde ürediklerinde kontaminant olarak kabul edilmişlerdir. Son yıllarda immünsupresif hasta sayısının, uygulanan invaziv işlemlerin ve geniş spektrumlu antibiyotik kullanımının artması, C. striatum izolatlarına bağlı enfeksiyon ve salgınların sayısında artışa neden olmuştur. Bu çalışmada hastanemizde son beş yıldır mikrobiyolojik kriterlere göre etken olarak kabul edilen C. striatum izolatları ve antibiyotik duyarlılıkları değerlendirilmiş ve izolasyon sıklığı hızla artan bu fırsatçı patojene dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanemiz Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarına gönderilen çeşitli klinik örneklerin Gram boyalı preparatları hazırlanmış ve uygun besiyerlerine ekimleri yapılmıştır. Gram boyamada lökosit ve/ veya bakteri izlenen, kültürde baskın ya da saf üreme gösteren, tekrarlayan kültürlerde üreyen izolatlar etken olarak kabul edilmiş bu kriterleri karşılamayan üremeler kontaminasyon ya da kolonizasyon olarak raporlanmıştır. Tür düzeyinde identifikasyon 2010-2013 yılları arasında Vitek 2 (bioMerieux, France); 2014 yılında Bruker Microflex MS (Bruker Daltonics, Bremen, Germany) sistemleri ile yapılmıştır.
BULGULAR: Mikrobiyolojik kriterlere göre etken olarak kabul edilip raporlanan C. striatum izolatlarının sayısı 2010-2014 yılları arasında sırasıyla 52, 73, 191, 199, 231 (toplam 746) bildirilmiştir. Bu izolatlardan 369 (%49,5)’u yara, 149 (%20,0)’u trakeal aspirat, 140 (%18,8)’ı kan, 38 (%5,1)’i steril vücut sıvısı, 31 (%4,2)’i idrar, 19 (%2,5)’u abse örneklerinden izole edilmiştir. En sık izolasyon YBÜ’lerinden (%37,9) yapılmıştır. Antibiyotik duyarlılık testi sonuçlarına göre tüm etkenlerin çoklu dirençli oldukları izlenmiştir. 2010-2013 yılları arasında CLSI rehberine göre yapılan değerlendirmede siprofloksasin direnci %83,0, penisilin direnci %80,0, rifampicin direnci %79,1, klindamisin direnci %73,2, tetrasiklin direnci %69,9, eritromisin direnci %41,2 ve gentamisin direnci %17,6 bulunurken tüm suşların vankomisin ve linezolide duyarlı olduğu izlenmiştir. 2014 yılında EUCAST rehberine göre yapılan değerlendirmede ise tüm suşların sadece vankomisin ve linezolide duyarlı iken diğer tüm antibiyotiklere dirençli oldukları izlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: C.striatum izolatları klinik mikrobiyoloji laboratuvarında gittikçe daha sık karşılaştığımız bir patojen halini almaktadır. Özellikle immünsupresif ve/veya uzun süreli geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi alan hastalarda, tanıda atlanılması, ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu çalışma ile hastanemizde artan sıklıkta karşılaştığımız bu çoklu dirençli etkene dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Özellikle riskli hasta gruplarında mikrobiyolojik kriterlere göre enfeksiyon etkeni olabileceği düşünülen Corynebacterium izolatları mutlaka tür düzeyinde tanımlanmalı, duyarlılık testleri yapılmalı ve gerekli tedavi düzenlenmelidir.
INTRODUCTION: Corynebacterium striatum strains are members of the normal flora of skin and mucous membranes, and commonly found in the environment. They have been regarded as contaminant for a long time when they reproduce in microbiological cultures. Lately, increase in the number of immunosuppressive patients and invasive procedures, and more frequent use of wide-spectrum antibiotics caused an increase in the number of reported infections and epidemics related to C. striatum strains. In this study, C. striatum isolates which are regarded as the infectious agents according to the microbiological criteria and their susceptibility to antibiotics were evaluated in our hospital for the last five years period and it was tried to attract the attention to this opportunistic pathogen having rapidly increasing isolation frequency.
METHODS: Various clinical samples sent to our hospital’s Medical Microbiology Laboratory were Gram stained, and cultured in appropriate agars. The strains with leucocytes and/or bacteria on Gram stain, dominant or absolute growth in culture, and growth in the repeated cultures were regarded as infectious agents while bacterial growths not fulfilling those criteria were reported as contamination or colonization. Identification of the agents at stain level was performed with Vitek 2 (bioMerieux, France) system between 2010 and 2013, and with Bruker Microflex MS (Bruker Daltonics, Bremen, Germany) system in 2014.
RESULTS: The numbers of C. striatum strains that were regarded and reported as infectious agents according to microbiological criteria between 2010 and 2014 were 52, 73, 191, 199, and 231, respectively (total 746). Among those, 369 (49.5%) strains were isolated from wounds, 149 (20.0%) from tracheal aspirates, 140 (18.8%) from blood, 38 (5.1%) from sterile body fluids, 31 (4.2%) from urine, and 19 (2.5%) from abscesses. The agents were most frequently isolated from ICU patients (37.9%). According to the antibiotic susceptibility test results it was observed that all agents were multiresistant. In the evaluation performed according to CLSI guidelines between the years 2010 and 2013 the ciprofloxacin, penicillin, rifampicin, clindamycin, tetracycline, and gentamycin resistance were found as 83.0%, 80.0%, 79.1%, 73.2%, 69.9%, 41.2%, 17.6% respectively and also it was observed that all the strains were susceptible to vancomycin and linezolid. In the evaluation performed according to EUCAST guideline in 2014 it was observed that all strains were susceptible only to vancomycin and linezolid, and resistant to all other antimicrobials.
DISCUSSION AND CONCLUSION: C. striatum isolates are becoming more and more frequently seen pathogens in the clinical microbiology laboratory. Missing their diagnosis as pathogens particularly in immunosuppressive patients and/ or in the ones on long-term treatment with widespectrum antibiotics may result in mortality. In this study, we tried to draw attention to this opportunistic, multiresistant pathogen with an increasing isolation rate in our hospital. Corynebacterium strains that may act as infectious agents according to microbiological criteria particularly in risky patient groups must be identified at strain level, their antimicrobial susceptibility tests must be performed, and the patients must be treated accordingly.

4.Antibiotic susceptibility of microbiota members Escherichia coli strains isolated from stool samples of patients attended Kırıkkale Yüksek İhtisas Hospital in ten months
Serap Süzük, Havva Avcıküçük, Banu Kaşkatepe, Sebahat Aksaray
doi: 10.5505/TurkHijyen.2015.14880  Pages 289 - 296
GİRİŞ ve AMAÇ: AMAÇ: Antibiyotik direnci, tüm dünyada global bir halk sağlığı sorunu haline dönüşmüştür. Bağırsak florası bakterileri, insan sağlığı adına birçok önemli görevi yerine getirirler. Mikrobiyota üyesi olarak E.coli birçok enfeksiyona neden olmaktadır. Bu çalışmada mikrobiyota üyesi E.coli izolatlarının tedavide kullanılan antibiyotiklere karşı antibiyotik duyarlılıklarını belirlemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: YÖNTEMLER: Mikrobiyoloji Laboratuvarına Mart-Aralık 2013 tarihleri arasında gaitada gizli kan araştırılması için gönderilen ve “negatif” sonuç çıkan 150 gaita örneği değerlendirmeye alındı. E.coli izolatlarının antibiyotik duyarlılık testi Kirby Bauer disk diffüzyon yöntemiyle yapıldı ve sonuçlar Clinical Laboratory Standards Institute (CLSI) standartlarına göre değerlendirildi.
BULGULAR: Yüz elli E.coli izolatın 70 tanesi tüm antibiyotiklere duyarlı bulundu. İzolatların 24 (%16)’ünde genişlemiş spektrumlu betalaktamaz saptandı. İzolatların tümü karbapenemlere duyarlı bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: SONUÇ: Mikrobiyota elemanı E.coli izolatlarının direnç profillerinin izlenmesinin özellikle spesifik hasta gruplarında izlenmesinin ve enfeksiyon ajanlarına karşı ampirik tedavinin belirlenmesinde önemli olacağını düşünüyoruz.
INTRODUCTION: Antibiotic resistance has turned into a global public health problem in all over the world. Intestinal flora bacteria perform many important functions for human health. As a member of microbiota Escherichia coli cause many infections. This study was aimed to determine antibiotic susceptibility of microbiota member E. coli isolates against to the antibiotics that used in treatment.
METHODS: One hundred and fifty stool samples, which were sent to Kırıkkale Yüksek İhtisas Hospital microbiology laboratory in a period of between March to December 2013 to study fecal occult blood test and were determined as “negative”, were included in this study. E. coli isolates were performed antibiotic susceptibility test by the Kirby Bauer disk diffusion method according to the recommendations of the Clinical Laboratory Standards Institute (CLSI).
RESULTS:
A total of 70 out of 150 E. coli isolates were sensitive to all antibiotics that used in the study. Twenty four (16%) isolates were found to be ESBL producers. All isolates were found sensitive to carbapenems.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It was reached the conclusion that monitoring to resistance profiles of microbiota member E. coli isolates, especially in specific group patients in addition to infection agents, is important for giving direction to empirical therapy.

5.The analytical performance of a real time BKV PCR assay
Nevgün Sepin Özen, Derya Mutlu, Dilek Çolak, Duygu Dağlar, Akın Yeşilkaya
doi: 10.5505/TurkHijyen.2015.92603  Pages 297 - 302
GİRİŞ ve AMAÇ: BKV, çocukluk çağında genellikle asemptomatik olarak geçirilen ve özellikle böbreklerde olmak üzere perifik kan ve beyinde latent olarak kalabilen bir virustür. BVK’nın aktivasyonu immünsuprasyonu olan hastalarda hemorajik veya hemorajik olmayan sistit, ürostenoz ve nefropatiye neden olabilir. Özellikle transplant alıcılarında nefropati sıklığı %5’lere kadar ulaşabilmekte ve transplante edilen organın %30-60 erken kaybı ve kötü bir klinik seyirle sonuçlanabilmektedir. BKV viral yükünün serum ve idrar örneklerinde polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile kantitasyonu, erken tanı ve tedavinin yönetiminde önemli rol oynamaktadır. Real time PZR; klasik PZR’ye göre daha duyarlı, kantitasyon yapabilen, kontaminasyon riski az ve sonuçlanma süresinin kısa olması nedeniyle son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmamızda BKV tanısı için laboratuvarımızda tasarlanan kantitatif real time BKV PZR testinin analitik performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: BKV plazmidinden (ATCC 45025) standardlar hazırlanmıştır. 15 x 107 kopya/ml’den 3 x 101 kopya/ml’ye kadar seri dilüsyonlar içeren BKV plazmidinin spektrofotometrik ölçümü yapılmıştır. Amplifikasyon reaksiyonları için BKV VP1 gen bölgesine uygun, 5’ ucu 6-karboksifloreseinle (FAM), 3’ ucu 6-karboksitetrametilrodamin (TAMRA) ile işaretli primerler daha önce belirtildiği gibi kullanılmıştır.
BULGULAR: Çalışmada testin analitik performansının değerlendirilmesi için analitik duyarlılık, özgüllük, doğrusallık, doğruluk ve kesinlik parametreleri belirlenmiştir. Testin analitik sensitivitesi 15 x 102 kopya/ml ve saptama limiti 5 x 102 kopya/ml olarak belirlenmiştir. 15 x 107 kopya/ml ile 15 x 101 kopya/ ml konsantrasyonlar arasında çalışılan dilüsyonların standard deviasyonu (SD) 0,02 ile 0,644 arasında, varyasyon katsayısı (CV) ise %0,79 ile %11,47 arasında değişmiştir. 19 dış kalite kontrol örneğinin sonuçları ilgili programla %100 uyumludur. Testimiz 15 x 102 kopya/ml ile 15 x 108 kopya/ml arasında lineer bir seyir göstermiştir. Özgüllüğü ise %100 olarak belirlenmiştir. Ayrıca dış kalite kontrol programı ile kalite kontrol örneklerinin sonuçları çok yakın uygunluktadır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Elde edilen sonuçlarımız doğrultusunda laboratuvar tasarımlı real time PCR protokolümüz; duyarlı, özgül, kesin ve geniş dinamik aralıklı tekraralanabilirliği olan bir test olarak bulunmuştur.
INTRODUCTION: BKV is a virus usually undergone asymptomatically in the childhood and can remain latent in the peripheral blood, brain and especially in kidneys. Reactivation of BKV under immunosuppression can cause diseases like interstitial nephritis, haemorrhagic or non- haemorrhagic cystitis, ureterostenosis and nephropathy. Especially in transplant recipients nephropathy frequency can reach 5% and can be the cause of premature loss 30-60% of transplanted organs and poor outcome. Quantification of BKV viral load in urine and serum with real time polymerase chain reaction (PCR) plays important role for early diagnosis and management of the therapy. Since the Real time PCR assay is more sensitive than classical PCR, can do quantification and have a less risk of contamination and short turn-around time. The aim of our study was to evaluate the analytical performance of a real time quantitative BKV PCR assay which was developed in our laboratory.
METHODS: Standards were prepared from BKV plasmid (ATCC 45025). BKV plasmid that contained 15 x 107 copies/ ml to 3 x 101 copies/ml serial dilutions was measured by spectrofotometery. Primers for BKV VP1 gene and dual labelled probe at the 5’ end with 6-carboxyfluoresceine (FAM) and the 3’ end with 6-carboxytetramethylrhodamine (TAMRA) as described previously were used for the amplification reactions.
RESULTS: To evaluate the analytical performance of the assay; analytical sensitivity, specificity, linearity, accuracy and precision was determined. The analytical sensitivity and the limit of detection of the assay were found 15 x 102 copies/ml and 5 x 102 copies/ ml, respectively. Standard deviation (SD) of dilutions varied from 0.02 to 0.644 and CV varied from 0.79% to 11.47% between 15 x 107 to 15 x 101 copies/ml concentrations. Nineteen proficiency samples results of quality control program were in close agreement (100%). The assay demonstrated a linear range from 15 x 102 to 15 x 108 copies/ml. Specificity of the assay was found 100%. In addition proficiency samples results of the external quality control program were in close agreement.
DISCUSSION AND CONCLUSION: According to our results the real time PCR protocol of BKV developed in our laboratory was found sensitive, specific, precise and reproducible with a broad dynamic range.

6.Knowledge and attitudes of allied health personnel in university hospital related to Human Papilloma Virus and the vaccine
Ümit Görkem, Cihan Toğrul, Hasan Ali İnal, Burçin Salman Özgü, Tayfun Güngör
doi: 10.5505/TurkHijyen.2015.35556  Pages 303 - 310
GİRİŞ ve AMAÇ: Bir üniversite hastanesinde çalışan yardımcı sağlık personelinin Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu, bulaşma ve korunma yolları, kanser ile ilişkisi ve HPV aşısı hakkında bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: “HPV ile ilgili bilgi ve eğilimleri değerlendirme anketi” Çorum Hitit Üniversitesi Hastanesinde görev yapan 192 kadın yardımcı sağlık personeline kesitsel tanımlayıcı bir çalışma olarak uygulandı. Anket daha önceki çalışmalardan model alınarak hazırlanan 32 adet soru içermekte idi. Anket sağlık personelinin temel verileri, HPV ve HPV serviks kanseri arasındaki ilişki hakkında bilgi durumu ve çalışanların HPV aşısına karşı tutumu olarak 3 ana bölümden oluşmakta idi.
BULGULAR: Çalışmaya katılan 192 yardımcı sağlık personelinin temel özellikleri değerlendirildi. Katılımcıların %87,5’inin kanser virüs ilişkisini, %56,2’sinin HPV bulaşma yolunu, %86,5’inin serviks kanseri nedenlerini doğru olarak bildikleri saptandı. HPV bilgisi olanların %90,3’nün HPV aşısı hakkında da bilgi sahibi olduğu istatistiksel anlamlılıkla (p <0,001) saptandı. Fakat katılımcıların sadece %1’i HPV aşısını yaptırmıştı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yardımcı sağlık personelinin HPV ve aşısı hakkında bilgisi ve tutumu açısından yeterli olmayan düzeyde oldukları ortaya çıkmaktadır. Sağlık personelinin hemşire ve ebeler ile diğer görevleri yapmakta olanlar arasında da bilgi durumunda fark ortaya çıkmaktadır. Tüm gruplarda HPV aşısı yaptırma oranı ise düşük düzeyde çıkmaktadır. Dolayısı ile tüm sağlık personelinin HPV ve aşısı hakkında bilgi düzeyini yükseltme amaçlı eğitimler yapılmalıdır. Bu eğitimler HPV aşısı için güven oluşturma ve tutumlarda değişim sağlama odaklı olmalıdır. Bu değişimler ulusal sağlık projelerinin içinde olmalıdır.
INTRODUCTION: In this study, it is aimed to determine the knowledge and attitudes of allied health personnel at a university hospital on Human Papilloma Virus (HPV) infection, transmission and prevention ways, its relation with cancer and HPV vaccine.
METHODS: A cross-sectional study entitled as “Evaluation questionnaire for the knowledge and attitudes about HPV” was performed on 192 allied health personnel at Hitit University Hospital. The questionnaire contained 32 questions prepared by taking the studies previously performed as model. The questionnaire form was composed of 3 main Parts 1-basic data of the health personnel, 2-knowledge on HPV infection and HPV cervical cancer relation, 3-attitude against HPV vaccination.
RESULTS: The basic properties of 192 allied health personnel who participated the survey was evaluated. It was detected that 87.5% of participants correctly knew the cancer virus relationship, 56.2% HPV transmission ways, 86.5% reasons of cervical cancer. 90.3% of participants had a knowledge about HPV vaccine (p <0.001). But only 1% of participants was vaccinated.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion, it was shown that knowledge and attitudes of allied health personnel on HPV and its vaccine were not sufficient as desired. The level of knowledge was more satisfactory in nurses and midwifes than others. The vaccination ratio in all groups was too small. Therefore, all allied health personnel must be educated about HPV and the vaccine as a part of national health projects. This process must also be focused on issues that will change the attitudes and inspire confidence about HPV vaccine.

7.Effect of different selenium levels on thyroid hormone synthesis
Ceylan Bal, Murat Büyükşekerci, Müjgan Ercan, Asım Hocaoğlu, Hüseyin Tuğrul Çelik, Sedat Abuşoğlu, Engin Tutkun, Ömer Hınç Yılmaz
doi: 10.5505/TurkHijyen.2015.17037  Pages 311 - 316
GİRİŞ ve AMAÇ: Selenyum esansiyel bir element olup tiroid fonksiyonları açısından oldukça önemlidir. Periferde tiroksin’den triiyodotironin üretiminden sorumlu olan iyodotironin deiyodinaz-I selenyum içeren bir enzimdir. Bu çalışmanın amacı, farklı selenyum düzeylerinin tiroid hormon sentezi üzerine etkisinin araştırılmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 2012-2014 yılları arasında Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesinin çeşitli polikliniklerine başvuran tiroid hormonları ve serum selenyum düzeylerine bakılan 303 kişi serum selenyum seviyelerine göre 3 gruba ayrıldı. Grup 1: 50-75 μg/L, grup 2: 75,1-100 μg/L, grup 3: 100,1-125 μg/L. Grupların tiroid stimüle edici hormon (TSH), serbest T3 (FT3) serbest T4 (FT4) düzeyleri birbirleriyle karşılaştırıldı.
BULGULAR: Serum TSH ve FT3 düzeyleri açısından 3 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0,91; p=0,18). Serum FT4 düzeyleri grup 3’te diğer gruplara göre düşüktü. Bu fark grup 1 ve 3 arasında istatiksel olarak anlamlı idi (p=0,005). T3/T4 oranı grup 3’te diğer gruplardan anlamlı olarak yüksekti (p=0,004). Selenyum ile FT4 düzeyleri arasında negatif bir korelasyon (r=-0,184; p=0,001) varken selenyum ile T3/T4 oranlarıları arasında pozitif korelasyon (r=0,178, p=0,002) vardı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Selenyum; tiroid fonksiyonlarında önemli bir rol üstlenmekte olup selenyum eksikliğinde FT4 düzeyi artmaktadır. FT4 yüksekliğinde serum selenyum düzeyinin düşük olabileceği akılda tutulmalıdır.
INTRODUCTION: As an essential element, selenium is very important for thyroid functions. Iodothyronine deiodinase-I is a selenium containing enzyme that is responsible for production of triiodothyronine (T3) from thyroxin (T4) in peripheral tissues. The aim of this study is to investigate the effect of different levels of selenium on thyroid hormone synthesis.
METHODS: 303 participants who had admitted to several clinics of Ankara Occupational Diseases Hospital and whose serum thyroid hormone and selenium levels were determined between years 2012 and 2014 were separated into 3 groups according to serum selenium levels. Group 1: 50-75 μg/L, group 2: 75,1-100 μg/L, group 3: 100,1-125 μg/L. The thyroid stimulating hormone (TSH), free T3 (FT3) and free T4 (FT4) levels of groups were compared with each other.
RESULTS: There was statistically non-significant difference among 3 groups concerning the serum TSH and FT3 levels (p=0,91; p=0,18). Group 3 serum FT4 levels were lower than other groups. FT4 levels of group 3 were significantly different from group 1 (p= 0,005). T3/T4 ratio was significantly higher in group 3 than other groups (p=0,004). There was a negative correlation between selenium and FT4 levels (r=-0,184; p=0,001), whereas a positive correlation existed between selenium and T3/T4 ratio (r=0,178, p=0,002).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Selenium has an important role in thyroid functions and FT4 levels increase in selenium deficiency. High FT4 levels should be considered in low selenium levels.

CASE REPORT
8.Happy ending in two elderly patients with generalized tetanus
Emine Parlak, Ayşe Ertürk, Yasemin Sevgili Çağ, Zahide Koşan
doi: 10.5505/TurkHijyen.2015.80388  Pages 317 - 322
Clostridium tetani tetanozun etkenidir. Tetanoz aşı ile önlenebilen, mortalitesi ve morbiditesi yüksek bir hastalıktır. Tetanozda mortalite %25-60 arasında değişir. İnkübasyon dönemi kısa olanlarda, kirli yaralanmalarda, ileri yaşta, jeneralize olanlarda prognoz kötüdür. Toplumda farkındalık arttırılmalı ve immunizasyon programları geliştirilmelidir. Hastalar gelişmiş yoğun bakım ünitelerinde izlenmelidir. Tıbbi tedavilerin yanı sıra erken entübasyon, ventilasyon, trakeostomi, yeterli beslenme ve nozokomiyal enfeksiyonların önlenmesi gibi destek tedavileri de çok önemlidir. Temas sonrası profilaksi verilmemesine rağmen yoğun bakımda izlenip şifa ile taburcu edilen jenaralize tetanozlu iki yaşlı erkek hasta sunulmaktadır.
The causative agent of tetanus is Clostridium tetani. The disease can be prevented with vaccination, but mortality and morbidity rates are high. Mortality rates in tetanus range between 25% and 60%. Prognosis is poor in the presence of advanced age, dirty wounds, generalised cases and a short incubation period. Awareness in society must be increased and immunization programs must be developed. Patients should be observed in intensive care units. Supportive care is very important advenced, as well as medical treatment. This consists of avoidance of early intubation, ventilation, tracheotomy and nosocomial infections. We describe two elderly patients observed in intensive care and discharged with full recovery, even though no post-exposure prophylaxis was administered.

REVIEW
9.Food disinfectants which are used in general food service systems
Büşra Ayhan, Saniye Bilici
doi: 10.5505/TurkHijyen.2015.82542  Pages 323 - 336
Toplu beslenme sistemlerinde hijyenik kalitenin en önemli göstergesi güvenilir gıda üretimi ve servisidir. Günümüzde gıda üretimi yapan ve toplu beslenme hizmeti veren işletmelerde gıda güvenliğini sağlamaya yönelik olarak kullanılan en temel yaklaşım, Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi (HACCP) ve HACCP tabanlı ISO 22000: 2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri standardlarıdır. Tarladan sofraya kadar geçen tüm süreçlerde kontaminasyona neden olabilecek tehlikelerin öngörülerek kontrol altına alınmasını amaçlayan HACCP yaklaşımı; toplu beslenme hizmeti veren kurumlarda güvenli gıda üretmek amacıyla besin, ekipman ve personel hijyeni için gerekli tüm şartların sağlanması ile mümkün olmaktadır. Besin, ekipman ve personel hijyeninin sağlanmasında amaca özgü dezenfektanların kullanımı önem taşır. Bu dezenfektanların seçiminde ve kullanılmasında; Sağlık Bakanlığı tarafından kullanımına izin verilmiş olması, her kullanımda aynı etkiyi gösterebilmesi, herkes tarafından kolay uygulanabilir olması, kısa zamanda ve az konsantrasyonda çabuk sonuç verebilmesi, toksik etkisinin olmaması ve ürün güvenlik formlarının bulunması, yiyecek maddelerinde kullanılan dezenfektanların besinin veya suyun renginde, tadında bir değişiklik oluşturmaması, besinde veya yüzey üzerinde bulunan patojen bakterileri etkisiz hale getirebilmesi uygun dezenfektanın seçiminde önem taşıyan konulardır. Toplu beslenme hizmetlerinde gıda hijyeni amaçlı yaygın olarak kullanılan dezenfektanlar klor, organik asitler ve özellikle son zamanlarda ozondur. Gıda hijyeni amaçlı kullanılan dezenfektanların kullanım doz ve süreleri ile kimyasalların içerdiği potansiyel tehlikeleri (sağlık, reaktivite, yangın ve çevresel) ve güvenli kullanımını tarifleyen belgelerin yani Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarının (Material Safety Data Sheet, MSDS) eksiksiz bulundurulması, konu ile ilgili personelin bilgilendirilmesi gerek iş sağlığı gerekse de iş güvenliği kapsamında yer alan önemli konulardır. Toplu beslenme hizmetlerinde kullanılan dezenfektanların seçiminde, sağlık etki araştırmalarına dayalı veriler ışığında riski en az olan ancak gıda güvenliğini maksimum düzeyde sağlayan ürünlerin tercihi konularında başta gıda mühendisi ve diyetisyen olmak üzere bu konuda çalışan yöneticilerin hassasiyet göstermeleri önemlidir.
The most important indicator of sanitary quality in food service system is reliable food production and service. Nowadays, the most basic approach for ensuring food security are Hazard Analysis & Critical Control Points (HACCP) and the ISO 22000: 2005 HACCP based food safety standard in food establishments and food service system. HACCP approach that aimed at foreseeing and controlling of hazards which can cause contamination In the whole process from farm to fork; to produce safety food, it is possible to provide all the necessary conditions for equipment and personnel hygiene in food service system. The use of purpose-specific disinfectant is important in providing food, equipment and personnel hygiene. The crucial topics in choosing the proper disinfectants are as follows: should be permitted for use by The Ministry of Health, must show same effects for all use, being easily applied by everybody, being able to give quick results in a little concentration and a short time, shouldn’t have toxic effect and having Material Safety Data Sheet (MSDS). Disinfectants that are used for food or water hygiene, shouldn’t change the taste and color of food or water, should deactivate pathogenic bacteria in the substrate. Disinfectants that use for food hygiene in food service system commonly are chlorine, organic acids, and especially lately ozone. Thoroughly keeping of the Material Safety Data Sheets (MSDS) which describe dosage and duration of usage of the disinfectants for food hygiene purposes, the potential risks of the chemicals (health, reactivity, fire and environmental) and safety usage and also informing of the relevant staff are important issues for occupational health and safety. In selecting the disinfectants used for general food services, sensitivity shown by food engineers and dietitians being in the first place, the managers who work on this subject to the preference of products having minimum risk but providing maximum food safety in the light of health impact survey data is important.

10.Food industry employees and staphylococcal food poisoning
Nesrin Çakıcı, Nükhet Nilüfer Demirel Zorba, Alper Akçalı
doi: 10.5505/TurkHijyen.2016.21704  Pages 337 - 350
Stafilokokal gıda zehirlenmesi (SGZ) başta Staphylococcus aureus olmak üzere enterotoksijenik stafilokoklar tarafından üretilen, enterotoksin içeren gıdaların tüketilmesi sonucu oluşan ve tüm dünyada yaygın olarak görülen önemli intoksikasyonlardan biridir. Özellikle pişmiş ve zengin protein içerikli gıdalara bulaşan S. aureus uygun ortam şartlarında hızla çoğalır. Besin maddesinde 105 kob/g veya daha fazla sayıya ulaşan bakteri tarafından stafilokokal enterotoksinler sentezlenir. 100 gramında en az 100 ng enterotoksin çeşitlerinden birini bulunduran gıdanın tüketilmesi sonucu SGZ’nin klinik belirtileri görülebilir. SGZ bulantı, kusma ve/veya ishalin eşlik ettiği, kendi kendini sınırlayan bir gastroenterittir. SGZ kaynaklı ölüm oranı düşük olmasına rağmen; yaşlılar, çocuklar ve immun sistemi baskılanmış kişiler için bu oran yükselebilir. S. aureus, pek çok vücut bölgesinde, deri ve mukozada hastalık oluşturmaksızın taşınabilir; esas rezervuarının burun bölgesi olduğu düşünülmektedir. Gıda endüstrisi alanında çalışan kişilerin burnunda veya ellerinde bu bakteriye rastlanılmaktadır. Gıda işletmelerindeki söz konusu taşıyıcıların gıdanın hazırlanması, işlenmesi sırasında taşımış oldukları mikroorganizmayı gıdaya aktarması gıdaların kontaminasyonunda en önemli sebeplerden biridir. Kişisel hijyen kurallarının uygulanmasında yeterli özenin gösterilmemesi, özellikle el yıkama alışkanlığı konusundaki eksiklikler gıda güvenliği konusunda halk sağlığı açısından tehlikeli olabilir. Enterotoksin üreten suşları taşıyan gıda çalışanları SGZ’nin temel kaynağını oluşturmaktadır. Ülkemizde gıda sektöründe çalışanlar için portör muayenesi şartı kaldırılmış olup yerine eğitim verilmesi getirilmiştir. Günümüzdeki uygulamaya göre; SGZ’nin önlenmesinde gıda çalışanlarının kişisel hijyen kurallarına uyması ve gıda güvenliği sistemlerinin uygulanması beklenmektedir. Gıda işletmecisi, personelin gıda hijyeni konularında kontrol edilmesini, bilgilendirilmesini ve eğitilmesini sağlamalıdır. Bu derleme ile S. aureus’un gıda zehirlenmelerindeki yeri, gıda endüstrisi çalışanları ilişkisi ve gerekli hijyen uygulamalarındaki güncel durumun sunulması amaçlanmıştır.
Staphylococcal food poisoning (SFP) occurs by ingestion of food containing enterotoxins produced by enterotoxigenic staphylococci strains mainly of Staphylococcus aureus. It is one of the important intoxications and common all over the world. When protein rich and cooked foods will be contaminated with S. aureus, bacteria can be grown rapidly in appropriate environmental conditions. Staphylococcal enterotoxins are synthesized when bacteria counts reach up to 105 cfu/g and clinical symptoms of SFP can be observed with consumption of food containing one of enterotoxin type at least 100 ng in 100 grams food. SFP is a self-limiting gastroenteritis accompanied by nausea, vomiting and/ or diarrhea. Although mortality rate from SFP is low, it can be increased in the elderly, children and immune compromised persons. S. aureus can be found in many parts of the body, including skin and mucosa without sign of infection. It is considered that the nasal region is the essential reservoir. S. aureus can be found in the nose or at hands of the people working at the food industry. One of the most important causes of food contamination with microorganisms in food businesses is, the transfer of microorganisms to the food by the carriers during the preparation and processing of food. When personel hygiene rules are not sufficiently applied, especially deficiencies in the habit of correct washing of hands, it can be dangerous for public health in terms of food security. Food employees carrying enterotoxin-producing strains are the main source of food poisoning. In our country, for the ones who is working in food sector the mandatory application of health checks for infectious diseases has been revoked, instead of that giving training has been put into force. According to the present application; it is expected from the food employees to comply with the personel hygiene rules and implementation of food safety system for prevention of SFP. The food manager should provide control of the personnel about food hygiene issues, information and training. In this review, it is aimed to present the importance of S. aureus for food poisoning, relationship to food industry employees and the current status of the necessary hygiene practices.

11.Industrial and biotechnological applications of laccase enzyme
Begüm Demiralp, İlker Büyük, Sümer Aras, Demet Cansaran Duman
doi: 10.5505/TurkHijyen.2015.09581  Pages 351 - 368
Çevre kirliliği kentsel yaşamın başlamasıyla birlikte ortaya çıkmış ve endüstriyel gelişmeler sonucu artış göstermiştir. Hızla artan endüstriyel faaliyetler ve bunun sonucu olarak fabrikaların çevreye bırakmış olduğu atıklar ile toksik kimyasal salınımı insan sağlığını olumsuz etkilenmektedir. Lakkaz enzimi oldukça geniş bir çeşitlilikteki substratları oksitleyebilme özelliğinden dolayı son zamanlarda bu enzimlerin farklı endüstriyel alanlarda kullanılmalarına yol açmıştır. Lakkaz enzimi, gıdaların veya meşrubatların görünüm renklerinin artırılması, kağıt ve kağıt hamurundaki ligninin ayrıştırılması ve kağıt hamurundan uzaklaştırılması, tekstil endüstrisinde boyar madde olarak kullanımı, tekstil ürünlerinin ağartılması, kot yıkama, çeşitli kaynatma işlemleri, tekstil atık sularının biyolojik parçalanması ve renksizleştirilmesinde kullanımı, biyoremidasyon ve kozmetik gibi farklı endüstriyel ve biyoteknolojik uygulamalarda biyokatalizör olarak kullanılmaktadır. Lakkaz enzimleri başta fungus türleri olmak üzere çeşitli organizmalardan elde edilmektedir. Günümüz koşullarında lakkaz enzimi endüstriyel alanlarda kullanım için ucuz ve kolay elde edilememektedir. Özellikle endüstriyel alanlarda kirlenmiş bölgelerin biyogiderimi için fazla miktarlarda lakkaz enzimi üretimi gerekmektedir. Lakkaz üreten en etkili kaynağı bulmak için en uygun fungal türünü seçmek, yeniden üretilebilir ve pahalı olmayan izolasyon yöntemlerini bulmak ya da enzim üretim koşullarını optimize etmek gerekmektedir.
Environmental pollution had emerged by the beginning of urban life and increased parallel to the industrial development. Rapidly increasing industrial activities, dumping of the wastes to the environment by the factories and releasing of the toxic chemicals have adverse impact on human health. Due to their ability to oxidise a wide range of substrates, which makes laccases very useful biocatalysts for their application to different industrial and biotechnological areas in recent years. Laccase enzyme is used in enhancing appearance color of the foods and drinks, in seperating lignin from paper and paper pulp and removing lignin from paper pulp, in textile industry as a colourant, bleaching of textile products, denim washing, various boiling processes, biological degradation and discoloration of textile waste waters, in different industries such as bioremediation and cosmetic industries and in biotechnology applications as biocatalyst. Laccase enzymes are obtained mainly from fungi and various types of organisms. In today’s conditions laccase enzyme are not obtained cheaply and easily for use in the industrial field. Surplus amount of laccase enzyme production is required for the bioremoval of the contaminated zones especially in industrial areas. To find the most effective laccase-producing source, it is required to choose the most appropriate fungal type, to find out the regenerative and inexpensive isolation methods or to optimize the enzyme production conditions.

LookUs & Online Makale