ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Ildır Ve Güllük Körfezlerindeki Balık Çiftliklerinin Yer Seçiminde Deniz Taban Morfolojisi Ve Yüzey Yapılarının Önemi [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(Su Kongresi): 101-104 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2017.57689

Ildır Ve Güllük Körfezlerindeki Balık Çiftliklerinin Yer Seçiminde Deniz Taban Morfolojisi Ve Yüzey Yapılarının Önemi

Tarık İlhan1, Ezgi Talas1, Barış Akçalı2, Muhammet Duman1
1D.E.Ü Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği
2D.E.Ü Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Canlı Deniz Kaynakları

2013-2015 yılları arasında D.E.Ü Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü olarak, T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına gerçekleştirilen “Çevresel Açıdan Sürdürülebilir Çevre Dostu Balık Çiftlikleri Sisteminin Oluşturulması Projesi” kapsamında Ildır ve Güllük körfezlerindeki mevcut balık çiftliklerinin bulunduğu alanlarda çalışmalar yapılmıştır.
Çalışmalarda hedeflenen en önemli amaç, her iki körfezdeki balık çiftliklerinin olduğu yerlerdeki deniz tabanı morfolojik özellikleriyle birlikte ilgili literatür bilgileri esas alınarak çiftlik alanlarının dinamiği konusunda tahminler yapmak ve denizel ortamdaki ince materyalin taşınımı ve depolanma alanları hakkında bilgiler elde etmektir. Bu kapsamda 2 yıl boyunca, R/V K.Piri Reis ve Dokuz Eylül-1 araştırma gemileriyle alanlarda batimetrik, sığ sismik ve sedimantolojik incelemeler yapılmıştır. Ortaya çıkan batimetrik bulgularda Ildır Körfezi için çalışılan alanda derinliklerin 20-69 m, Güllük Körfezi içinse 44-53 m aralığında olduğudur. Sismik bulgularda her iki körfezin Holosen dönemi taban altı sediman tabakalanmalarının detaylarına ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlardan en önemlisi Güllük Körfezindeki sedimantasyon oranının Ildır Körfezininkine göre yüksek olduğudur. Bugüne kadar ülkemizde pek örneğine rastlanmayan bu çalışmanın sonunda, sadece jeolojik olarak değil diğer disiplinler (kimya, biyoloji ve fiziksel oşinografi vb.) ile birlikte bu tür alanlar için geçerli bir modelin oluşturulma gerekliliği açıkça ortaya konmuştur. Bu model sayesinde, ülkemizdeki başka sahalarda bulunan balık çiftliklerinde benzer çalışmalar yapıldığı taktirde bu alanlar için deniz habitat haritası net bir şekilde ortaya konmuş olacaktır. Böylece kurulmuş yada kurulması planlanan balık çiftliklerinin yer seçiminde öngörülecek pozitif ve negatif çıkarımlar sağlanmış olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Balık Çiftlikleri, Ildır Körfezi, Güllük Körfezi, Batimetri, Morfoloji, De¬niz Taban Yapıları

The Importance of Marıne Base Morphology and Surface Structures in the Selection of Fish Farms in Ildır And Gulluk Gulf

Tarık İlhan1, Ezgi Talas1, Barış Akçalı2, Muhammet Duman1
1D.E.Ü Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği
2D.E.Ü Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Canlı Deniz Kaynakları

Between 2013 and 2015, D.E.U was established as an Institute of Marine Sciences and Technology in the scope of "Project for Establishing Environmentally Friendly Sustainable Environment Friendly Fish Farms System" organized by T.C Ministry of Environment and Urbanism. The works were carried out in the areas where fish farms exist in Ildır and Gulluk gulfs. The most important aim of the study is to make estimations about the dynamics of the farm areas based on the literature information and the morphological characteristics of the marine basin where the fish farms in both gulfs are located and to obtain information about the transport and storage areas of the fine material in the marine environment. Within this scope, batimetric, shallow seismic and sedimantological investigations were carried out in the areas with R / V K.Piri Reis and Dokuz Eylül-1 research vessels for 2 years. In the bathymetric findings, the depths of the field studied for Ildır Bay are 20-69 m and 44-53 m for Güllük Gulf. In seismic finds, details of the Holocene basement sediment strata of both gulfs were reached. The most important of these results is that the sedimentation rate in Güllük Gulf is higher than that of Ildır Gulf. At the end of this study, which is rarely encountered in our country until today, it is clear that the need to establish a model valid for such areas together with other disciplines (chemistry, biology and physical oceanography etc.), not just geologically, has been clarified. Thanks to this model, marine habitat map for these areas will be clearly shown if similar studies are done in fish farms in other places in our country. In this way, positive and negative deductions will be provided in choosing the location of the planned fish farms.

Keywords: Fish Farms, Ildır Bay, Gulluk Gulf, Bathymetry, Morphology, Sea-bottom Structures

Tarık İlhan, Ezgi Talas, Barış Akçalı, Muhammet Duman. The Importance of Marıne Base Morphology and Surface Structures in the Selection of Fish Farms in Ildır And Gulluk Gulf. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(Su Kongresi): 101-104

Sorumlu Yazar: Tarık İlhan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w