ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Yetişkin kadınların diyet posası alım miktarı ve bilgi düzeyi: kesitsel bir çalışma [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2019; 76(1): 59-66 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2018.58671

Yetişkin kadınların diyet posası alım miktarı ve bilgi düzeyi: kesitsel bir çalışma

Ceren Gezer, Zeynep Demir
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa, KKTC

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada Afyonkarahisar şehir merkezinde yaşayan kadın bireylerin diyet posası alım miktarları ile diyet posası bilgi düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma örneklemini Afyonkarahisar şehir merkezinde yaşayan 385 yetişkin kadın oluşturmuştur. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi ölçümleri tekniklerine uygun olarak ölçülmüştür. Günlük diyet posası alım miktarını saptamak için 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıt tekniği, diyet posası bilgi düzeyinin belirlenmesi için Diyet Posası Bilgi Ölçeği kullanılmıştır. Gerekli istatistik uygulamalar Statistical Package for the Social Sciences 18.0 istatistik programı ile gerçekleştirilmiştir.
BULGULAR: Bireylerin günlük diyet posası alım miktarı ortalaması 17.2±4.17 g, diyet posası bilgi ölçeği toplam puan ortalaması 5.2±1.65 olarak saptanmıştır. Bireylerin günlük diyet posası alım miktarı ve diyet posası bilgi ölçeği puanlarında yaş, eğitim durumu ve mesleğe göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Ancak yaş grubu yükseldikçe diyet posası bilgi ölçeği puanları artış göstermiştir (p>0.05). Ayrıca serbest meslekle uğraşanların diyet posası alım miktarı ve diyet posası bilgi ölçeği toplam puanı en düşük, memurların ise en yüksektir (p>0.05). Bireylerin günlük diyet posası alım miktarı ve diyet posası bilgi ölçeği puanlarında beden kütle indeksi, bel çevresi, bel/kalça oranı ve bel/boy oranı sınıflamalarına göre istatistiksel olarak bir farklılık belirlenmemiştir. Bireylerin günlük diyet posası alım miktarları ve diyet posası bilgi düzeyi ölçeği puanları arasında ilişki bulunmamıştır (p>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak Afyokarahisar merkezinde yaşayan yetişkin kadınların diyet posası alım miktarı önerilerin altında ve diyet posası bilgi düzeyi düşüktür. Kadınların diyet posası ile ilgili bilgi düzeyinin yükseltilmesi için halk eğitim merkezlerinde uygulamalı ve etkileşimli eğitim programları oluşturulması yararlı olabilir. Daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip, çok merkezli, diyet posası alımı ile diyet posası bilgi düzeyini etkileyen faktörlerin daha detaylı irdeleneceği tanımlayıcı ve deneysel çalışmalar planlanabilir.

Anahtar Kelimeler: diyet posası, beslenme, kadın sağlığı, bilgi

Dietary fiber intake and knowledge level of adult women: a cross-sectional study

Ceren Gezer, Zeynep Demir
Eastern Mediterranean University, Faculty of Health Sciences, Departent of Nutrition and Dietetics, Famagusta, TRNC

INTRODUCTION: The aim of this study is evaluating the relation between dietary fiber intake amount and dietary fiber knowledge level of adult women who live in Afyonkarahisar city center.
METHODS: The sample of the research was composed of 385 adult women live in the Afyonkarahisar city center. Body weight, height, waist circumference, hip circumference measurements were measured according to the techniques. The 24-hour retrospective food consumption record technique was used to determine the amount of daily fiber intake, and Dietary Fiber Knowledge Scale was used to determine fiber knowledge level. Statistical applications were carried out with Statistical Package for the Social Sciences 18.0 statistical program.
RESULTS: The mean value of daily dietary fiber intake was 17.2±4.17 g and mean value of total dietary fiber knowledge score of the individuals was 5.2±1.65. There was no statistically significant difference between individuals' daily intake of dietary fiber and dietary fiber knowledge scale score according to age, education level and occupation. However, as the age group increased, dietary fiber knowledge scores increased (p>0.05). In addition, it was determined that the self-employed occupations had the lowest daily fiber intake and total score of the dietary fiber knowledge scale, and the highest of the civil servants. No statistically significant difference was found between daily dietary fiber intake and dietary fiber knowledge scale score of individuals according to body mass index, waist circumference, waist/hip ratio and waist/height ratios. There was no correlation between daily fiber intake and dietary fiber knowledge scale score (p> 0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion, adult women living in the Afyonkarahisar city center have low dietary fiber knowledge level and the amount of fiber intake is below the recommendations. In order to raise the knowledge level of women about fiber, it may be useful to create practical, interactive training programs in public education centers. Multicentre descriptive and experimental studies with wider sample size may be planned to investigate in more detail the factors that affect the fiber intake and fiber knowledge level of individuals.

Keywords: dietary fiber, nutrition, women’s health, knowledge

Ceren Gezer, Zeynep Demir. Dietary fiber intake and knowledge level of adult women: a cross-sectional study. Turk Hij Den Biyol Derg. 2019; 76(1): 59-66

Sorumlu Yazar: Ceren Gezer, K.K.T.C.
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w