ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Mavi Bayrak Uygulamaları Kapsamında Mersin İlindeki Deniz Suyu Mikrobiyolojik Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(Su Kongresi): 131-134 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2017.60134

Mavi Bayrak Uygulamaları Kapsamında Mersin İlindeki Deniz Suyu Mikrobiyolojik Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Tuba Duygu Yılmaz1, Ferhat Coşkun2, Sema Çelik3, Serdar Deniz2
1Mersin Yenişehir Toplum Sağlığı Merkezi
2Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü
3Mersin Tarsus Toplum Sağlığı Merkezi

Amaç: “Mavi Bayrak’’ gerekli standartları sağlayan plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Temiz, bakımlı, güvenli bir çevreyi temsil etmektedir. Bu uygulama ilk kez 1985 yılında Fransa’da başlamıştır. Ülkemizde ise bu alanda çalışmalar 1993 yılında başlamış ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) kurulmuştur. 2016 yılında Uluslar arası Çevre Eğitim Vakfı tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda ülkemiz 50 ülke içinde plaj sıralamasında 444 plaj ile 2. sırada yer almaktadır. Ayrıca ülkemizde 21 marina ve 12 yatın da Mavi Bayrak ile ödüllendirilmesi uygun görülmüştür. Dünyada gelişen çevreyi koruma bilincine paralel olarak Uluslar arası Çevre Eğitim Vakfı tarafından plajlar için belirlenen 27 kriter 2013 yılı itibarı ile 33’e, marinalar için belirlenen 22 kriter ise 25’e çıkarılmıştır. Bu kriterlerin bir kısmı zorunlu bir kısmı ise kılavuz kriterlerdir. Bu kriterleri sağlayan plajlara 1 yıl süreyle Mavi Bayrak verilerek ödüllendirilmektedir.
Yöntem: Bu çalışmada, Mersin’deki Mavi Bayrak noktalarının analizi yapılmıştır. Su numuneleri 2015 Nisan ayının son haftasından başlayıp Ekim ayının son haftasına kadar iki haftada bir alınmıştır. Her noktadan toplam 14 defa numune alınıp, mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır.
Bulgular: Mersin’de 2015 yılı itibariyle mavi bayraklı on bir plaj bulunmaktadır. Analiz sonuçları değerlendirildiğinde on bir mavi bayrak noktasından alınan numunelerin belirlenen limit değerler arasında olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç: Mavi Bayrak uygulaması ülkemizin tanıtımının arttırılması açısından ülkemiz için büyük bir şanstır. Bu uygulamanın yaygınlaşması ile sahip olduğumuz çevresel değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarabileceğiz. Bunun yanı sıra turist sayısı açısından diğer Akdeniz ülkeleri ile rekabette daha avantajlı hale gelebileceğiz.

Anahtar Kelimeler: Mersin, mavi bayrak, Mersin, turizm

The Evaluation of Microbiological Analysis of Sea Water in Mersin withnin the Context of Blue Flag Implementations

Tuba Duygu Yılmaz1, Ferhat Coşkun2, Sema Çelik3, Serdar Deniz2
1Mersin Yenisehir Community Health Center
2Mersin Public Health Directorate
3Mersin Tarsus Community Health Center

Objective: Blue Flag is an international environmental award issued to beaches and marinas and yachts.It represents clean, safe environment. It was also firstly implemented in France in 1985.In our country the studies in the field started in 1993 and Turkish Environment Education Foundation was established. In 2016 due to the evaluations of Foundation for Environmental Education,with 444 beaches our country ranks number two among 50 countries. Also 21 marinas and 12 yachts are awarded by blue flag in our country. Parallel to protecting environmental consciousness among the world International Foundation for Environmental Education increased the criterias from 27 to 33 for beaches and from 22 to 25 for marinas in 2013. Some of these criterias are compulsory whereas some are advisory. The beaches providing these criterias are awarded by blue flag for a year.
Method: In this study, the situation analysis of Blue Flag points in Mersin were performed. The samples were taken every 15 days from last week of April till to the last week of September in 2015. 14 samples were taken from each point and microbiological analysis was performed.
Results: There are 11 beaches with blue flag in Mersin by 2015. As the results of analysis was evaluated, it was seen that the samples taken from 11 points with blue flag were in limit values.
Conclusion: Blue Flag implementation is a big chance for introduction of our country. By this implementation we will protect the environment and transfer to the new generations. Also for olur country, Blue Flag System provides competitive advantage in the tourism sector among the other Mediterranean countires.

Keywords: Mersin, Blue Flag, Tourism

Tuba Duygu Yılmaz, Ferhat Coşkun, Sema Çelik, Serdar Deniz. The Evaluation of Microbiological Analysis of Sea Water in Mersin withnin the Context of Blue Flag Implementations. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(Su Kongresi): 131-134

Sorumlu Yazar: Tuba Duygu Yılmaz, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w