ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Escherichia coli idrar izolatlarında sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile fosfomisin duyarlılığının belirlenmesi ve üriner sistem enfeksiyonlarında sıklıkla kullanılan diğer antibiyotiklerle duyarlılığın karşılaştırılması [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2018; 75(1): 29-36 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2018.87094

Escherichia coli idrar izolatlarında sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile fosfomisin duyarlılığının belirlenmesi ve üriner sistem enfeksiyonlarında sıklıkla kullanılan diğer antibiyotiklerle duyarlılığın karşılaştırılması

Serap Süzük1, Banu Kaşkatepe2, Havva Avcıküçük3, Laser Sanal4, Gül Erdem5, Nilay Çöplü5
1THSK, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı Daire Başkanlığı, Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Birimi, Ankara
2Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara
329 Mayıs Devlet Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuvaru, Ankara
4Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Ankara
5Ankara Dışkapı Eğitim Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Üriner sistem enfeksiyonları tüm dünyada en sık görülen enfeksiyonlar arsında yer almaktadır ve genellikle en sık görülen etken Escherichia coli’dir. Amerikan Enfeksiyon Hastalıkları Cemiyeti’nin (The Infectious Diseases Society of America, IDSA) hazırladığı rehbere göre üriner sistem enfeksiyonlarında ilk tercih olarak önerilen antibiyotikler nitrofuratoin (NIT), trimetoprim-sülfometaksazol (TMP-SXT) ile fosfomisin (FOS) olup tedavi başarısızlığı söz konusu olduğunda siprofloksasin önerilmektedir. Bu çalışmada ayaktan tedavi gören hastalarda ÜSE etkeni olarak izole edilen E.coli izolatlarında European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) önerilerine göre nitrofuratoin, fosfomisin, trimetoprim-sülfometaksazol ve siprofloksasinin in vitro etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Ek olarak FOS için disk difüzyon (DD) zon çapı sınır değeri EUCAST’de bulunmadığı için sıvı mikrodilusyon sonuçlarının, Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) ile değerlendirilen DD sonuçları ile karşılaştırılması hedeflenmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya Mayıs 2014-Eylül 2014 tarihleri arasında ayaktan hasta olarak başvuran ve etken olarak izole edilen 302 E. coli izolatı dahil edilmiştir. İzolatların antibiyotik duyarlılık verileri EUCAST önerileri doğrultusunda NIT, TMP-SXT ve siprofloksasin (CIP) için disk difüzyon (DD) yöntemi ile FOS için minimum inhibitör konsantrasyonu (MİK) sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile saptanmıştır.
BULGULAR: Disk difüzyon yöntemi ile çalışılan NIT, TMP-SXT ve CIP’e karşı direnç oranları sırasıyla; %1.66, %45.36 ve %42.38 olarak saptanmıştır. Fosfomisin için her iki yöntemle de izolatların tamamı duyarlı bulunmuştur. İzolatların CIP ile TMP-SXT’e birlikte dirençli olma yüzdesi%29.14 olarak saptanmıştır. İzolatların FOS için MİK50/MİK90 değerleri sırasıyla 2 μg/mL /8 μg/mL olarak belirlenmiştir. İzolatların FOS MİK değerlerinin EUCAST epidemiyolojik cutoff (ECOFF) verileri ile uyumlu olduğu görülmüştür. FOS için DD testi sonucunda ölçülen zon çapları ile MİK değerleri arasında Pearson korelasyon analizi ile ters yönde zayıf bir korelasyon olduğu belirlenmiştir (r=-0,5238, p=0,00).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yapılan değerlendirmede ülkemiz için CIP ve TMP-SXT’nin ampirik tedavi için uygun seçenekler olmadığı, FOS MİK değerlerinin henüz çok yükselmediğinden ampirik tedavide tercih edilebilecek bir antibiyotik olabileceği kanısındayız. Ülkemizde ayaktan hastalara uygulanan antibiyotik kullanım oranları sürveyans verileri ile çalışmamızdan elde edilen direnç oranları ile birlikte yapılan değerlendirmede bulunan sonuçlar antibiyotik kullanımı ile direnç gelişimi arasındaki ilişkiyi net olarak göstermektedir. Bu gerekçelerden dolayı ÜSE tedavi protokollerinde kültür ve antibiyotik duyarlılık test sonuçlarına göre tedaviye başlanmasının önemini vurgulamak istiyoruz.

Anahtar Kelimeler: E.coli, fosfomisin, antibiyotik duyarlılık

The determination of fosfomycin susceptibility with broth micro dilution method in urinary Escherichia coli isolates and comparison of sensitivity against other antibiotics frequency used in urinary tract infections

Serap Süzük1, Banu Kaşkatepe2, Havva Avcıküçük3, Laser Sanal4, Gül Erdem5, Nilay Çöplü5
1PHIT, Microbiology Reference Laboratory, National Antimicrobial Resistance Lab, Ankara
2University of Ankara, Faculty of Pharmacy and Pharmaceutical Microbiology, Ankara
329 Mayıs Statement Hospital, Microbiology Lab, Ankara
4Turkey Yüksek İhtisas Training and Reserach Hospital, Microbiology Lab, Ankara
5Ankara Dışkapı Training and Reserach Hospital, Microbiology Lab, Ankara

INTRODUCTION: Infections of the urinary tract are included among the most common infections globally, and the most frequently seen pathogen is Escherichia coli. Nitrofurantoin, trimethoprim-sulfamethoxasole and fosfomycin are recommended as the first choice antibiotics for urinary system infections according to the guideline prepared by Infectious Diseases Society of America (IDSA). Ciprofloxacin is recommended in case of treatment failure. The aim of the study was to investigate the in vitro efficacy of nitrofurantoin, fosfomycin, trimethoprim sulfamethoxazole and ciprofloxacin on isolates obtained as the agent of UTI. Additionally it was aimed to compare MIC results with disk diffusion (DD) results evaluated according to Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) for want of FOS DD zone diameter limits in EUCAST.
METHODS: 302 E. coli isolates obtained from urine specimens of outpatients who applied with UTI complaint between May 2014 and September 2014. The antibiotic susceptibility of isolates were determined according to the recommendations of European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) using the disc diffusion method for nitrofurantoin, trimethoprim sulfamethoxazole and ciprofloxacin and minimum inhibitor concentration (MIC) was determined with broth microdilution method forfosfomycin.
RESULTS: The susceptibility rates tested with disc diffusion method for nitrofurantoin, trimethoprim sulfamethoxazole and ciprofloxacin were 1.66%, 45.36% and 42.38%, respectively. The entire portion of test isolates were found susceptible against fosfomycin based on the MIC values. The rate of resistance of the isolates against both ciprofloxacin and trimethoprim sulfamethoxazole was found to be 29.14%. The MIC50/MIC90 values against fosfomycin were found 2 µg/ml and / 8 µg/ml respectively. Fosfomycin MIC values of isolates were detected as consistent with EUCAST epidemiologic cutoff (ECOFF) data. The Pearson correlation analysis was carried out for zone diameters measured for fosfomycin as a result of disc diffusion test and MIC values showed a weak reverse correlation (r=-0,5238, p=0,00).
DISCUSSION AND CONCLUSION: We have the opinion that ciprofloxacin and trimethoprim sulfamethoxazole are not suitable choices for empirical treatment for our country based on this evaluation and fosfomycin can be the antibiotic that could be preferred in empirical treatment since its MIC values have not increased much yet. The data of the antibiotic consumption surveillance carried out on the outpatients in our country together with the results of the present study clearly show the relationship between the use of antibiotics and development of resistance. Accordingly, we want to emphasize the importance of starting therapy according to the results of cultures and antibiotics susceptibility results based on the UTI treatment protocols.

Keywords: E.coli, fosfomycin, antibiotic susceptibility

Serap Süzük, Banu Kaşkatepe, Havva Avcıküçük, Laser Sanal, Gül Erdem, Nilay Çöplü. The determination of fosfomycin susceptibility with broth micro dilution method in urinary Escherichia coli isolates and comparison of sensitivity against other antibiotics frequency used in urinary tract infections. Turk Hij Den Biyol Derg. 2018; 75(1): 29-36

Sorumlu Yazar: Serap Süzük, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w