ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Üniversite Öğrencilerinin Gıda Okuryazarlığı ve Gıda Güvenliği Konusunda Bilgi, Tutum ve Davranışları “Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Örneği” [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2018; 75(1): 53-64 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2018.99710

Üniversite Öğrencilerinin Gıda Okuryazarlığı ve Gıda Güvenliği Konusunda Bilgi, Tutum ve Davranışları “Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Örneği”

Zehra İncedal Sonkaya1, Elçin Balcı2, Arif Ayar1
1Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Amasya Üniversitesi, Amasya, Türkiye
2Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Tıp Fakültesi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Gıda güvenliğini bilmek ve gıda okuryazarlığı; sağlıklı gıdaya ulaşma konusundaki yeteneğimizi ifade etmektedir. Beslenme ve gıda alışkanlıkları insanın sağlığını etkileyen en temel faktörlerden birisidir. Tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşma ve gıda okuryazarlığı konusundaki bilelerinin ölçülmesi ve bu alana müdahale edilmesi toplum sağlığını iyileştirmede önemli bir adım olacaktır. Bu çalışma üniversite öğrencilerin gıda okuryazarlığı ve gıda güvenliği hakkındaki bilgilerini ölçmek, konuya ilişkin tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma Mayıs-Haziran 2016 aylarında Amasya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda okuyan 18 yaş ve üstü bireylerde yapılmıştır. Yüz yüze görüşme yöntemi ile literatüre dayalı olarak hazırlanmış anket formu veri toplamada kullanılmıştır. Anket formunda yer alan gıda güvenliği, gıda okuryazarlığı, gıda için aylık ortalama harcama tutarları, gıda tercihlerini etkileyen faktörleri içeren sorular öğrencilere yöneltilmiştir. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 21 programı ile değerlendirilmiştir. Frekans tabloları ve kategorik verilerin değerlendirilmesi için Ki-kare testi kullanılmıştır.
BULGULAR: Araştırmaya 470 kişi katılmış olup araştırma grubunun yaş ortalaması 20,05±2,61’ dir. Gıda güvenliği ve gıda okuryazarlığı kavramını doğru yapanların oranı ise sırası ile %15,3 ve 14,7’ dir. Çalışmaya katılan öğrencilerin sadece %8,7’ si Alo 174 hattını doğru bildiklerini belirtmişlerdir. Gıda güvenliği konusunda üniversite (%56,2), bilimsel dergiler ve kitaplar (%48,3) ve sağlık personeli (%47,9) en güvenilir kaynaklar olarak tespit edilmiştir. Tüketicilerin gıda tercihlerini etkileyen faktörler incelendiğinde ailenin istekleri ve ekonomik durumun belirleyici olduğu, gıda alımını en fazla oranda marketten yaptıkları ve ambalajlı ürünleri tercih ettikleri görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Öğrencilerin gıda okuryazarlığı ve gıda güvenliği kavramlarını yeterli düzeyde bilmedikleri saptanmıştır. Ayrıca yapılan analizde öğrencilerin öğrenim gördükleri bölüm, yaş, cinsiyet, ekonomik durum ve gıda için aylık harcama miktarı kriterlerinin gıda güvenliği kavramını tanımalarında etkili faktörler olmadığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Gıda güvenliği, gıda tercihleri, tüketici davranışları, üniversite öğrencileri

University Students Food Literacy and Food Safety Knowledge, Attitudes and Behaviors “Example of Amasya University Sabuncuoğlu Şerefeddin Health Services Vocational School

Zehra İncedal Sonkaya1, Elçin Balcı2, Arif Ayar1
1Sabuncuoğlu Şerefeddin Health Services Vocational School, Amasya University, Amasya, Turkey
2Department Of Public Health, Medical Faculty, Erciyes University, Kayseri, Turkey

INTRODUCTION: The objective of this study is to know the food safety and to express our efficiency in food literacy and obtaining healthy foods. Assessing consumer’s knowledge of obtaining safe foods and food literacy and interfering in this field will be an important step to enhance the health of the society. In this study, the knowledge of university students of food literacy and food safety was and their behaviours regarding the subject were determined.
METHODS: This study was conducted on the individuals aged 18 and older studying at Amasya University, Health Services Vocational High School in May-June 2016. The questionnaire form, prepared based on the literature by the face-to-face interview method, was used in collecting the data. The questions in the questionnaire form were addressed to the students regarding food safety, food literacy, monthly average expenses on food and factors affecting food preferences. The data were evaluated in the computer environment using SPSS 21 software. The chi-square test was conducted to evaluate the frequency tables and categorical data.
RESULTS: 470 students participated in the study and the average age of the study group was 20,05±2,61. The rates of the students answering the concept of food safety and food literacy right are 15,3% and 14,7%, respectively. Only 8,7% of the students who participated in the study stated that they knew Alo 174 line right. The most reliable sources for food safety were identified as university (56,2%), scientific journals and books (48,3%), and the medical personnel (47,9%). When the factors affecting the food preferences of the consumers were analyzed, the demands and economic conditions of the family were determinative and it was observed that they mostly purchased foods from the markets and preferred packaged products.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It was determined that students did not know the concepts of food literacy and food safety at a sufficient level. Moreover, it was revealed in the analysis performed that the departments at which students study, age, gender, economic conditions and the monthly expenses on foods criteria were not effective factors in the identification of the food safety concept.

Keywords: Food safety, Food preferences, Consumer behavior, University students

Zehra İncedal Sonkaya, Elçin Balcı, Arif Ayar. University Students Food Literacy and Food Safety Knowledge, Attitudes and Behaviors “Example of Amasya University Sabuncuoğlu Şerefeddin Health Services Vocational School. Turk Hij Den Biyol Derg. 2018; 75(1): 53-64

Sorumlu Yazar: Zehra İncedal Sonkaya, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w