ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Ticks infesting stray dogs in Corum Province of Turkey [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2020; 77(4): 441-448 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2020.43402

Ticks infesting stray dogs in Corum Province of Turkey

Gönül ARSLAN AKVERAN1, Djursun KARASARTOVA2, Arzu COMBA3, Bahat COMBA3, Adem KESKİN4, Ayşegül TAYLAN ÖZKAN2
1Hitit University, Alaca Avni Celik Vocational School, Department of Food Processing, Corum, Turkey
2Hitit University, Medical Faculty, Department of Medical Microbiology, Corum, Turkey,
3Hitit University, Technical Sciences Vocational School, Department of Chemistry and Chemical Processing Technology, Corum, Turkey
4Tokat Gaziosmanpasa University, Faculty of Science and Art, Department of Biology, Tokat, Turkey,

INTRODUCTION: The Province of Corum is an endemic area for tick-borne diseases such as the Crimean Congo hemorrhagic fever. The aim of this study was to identify the tick species infesting stray dogs found in the surrounding of human habitations.
METHODS: Hundred stray dogs kept in the Animal Nursing Home of the Veterinary Service of the province were randomly selected during the period April 2018 and March 2019. Ticks were removed with the help of forceps and placed in 96% ethyl alcohol and stored at +4°C until they were taxonomically identified.
RESULTS: The following tick species were found: Ixodes kaiseri, Hyalomma spp., Rhipicephalus sanguineus, Rhipicephalus turanicus and Haemaphysalis parva. The infestation prevalence was 20%, the infestation density 3.3 (1-7) and the abundance was 0.7. The highest numbers of tick were recorded in June and August, while the lowest in April and May.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The number of ticks collected from dogs in this study was relatively low, showing that the efforts of the Veterinary Services to control ticks infesting dogs, is successful. This should lower the possibilities of tick-borne diseases and zoonoses which could be transmitted by stray dogs in the region.

Keywords: Dog, Tick, Corum, Tick Borne Diseases, The Directorate of Veterinary Service

Çorum İli’nde Sokak Köpeklerini Enfeste Eden Kene Türlerinin Belirlenmesi

Gönül ARSLAN AKVERAN1, Djursun KARASARTOVA2, Arzu COMBA3, Bahat COMBA3, Adem KESKİN4, Ayşegül TAYLAN ÖZKAN2
1Hitit Üniversitesi, Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Çorum, Türkiye
2Hitit Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Çorum, Türkiye
3Hitit Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojisi Bölümü, Çorum, Türkiye
4Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Tokat, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Çorum İli Kırım Kongo kanamalı ateşi gibi kene kaynaklı hastalıklar açısından endemik bir bölgedir. Bu çalışmanın amacı insanların yerleşim alanları içerisinde yaşayan sokak köpeklerini enfeste eden kene türlerini belirlemektir.


YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu amaçla Nisan 2018-Mart 2019 döneminde Çorum Belediyesi’ne bağlı Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesindeki Geçici Hayvan Bakımevi’ne rehabilite edilmek üzere getirilen sokak köpeklerinin arasından rastgele seçilen 100 köpeğin tüm vücudu kene varlığı açısından taranmış, tespit edilen keneler bir pens yardımıyla çıkarılarak %96’ lık etil alkol içeren tüplere alınmış ve tür tayinine kadar +4°C’de muhafaza edilmiştir. Keneler için 3 farklı parazitolojik gösterge değerlendirilmiştir: Enfestasyon prevelansı (%) = 100 x Enfeste köpek sayısı / Toplam köpek sayısı, Enfestasyon yoğunluğu = Kene sayısı / Enfeste köpek sayısı, Bolluk = Kene sayısı / Toplam köpek sayısı.

BULGULAR: Kene taraması yapılan köpeklerin %20 (20/100)’si keneler ile enfesteydi ve keneler Ixodes kaiseri, Hyalomma spp., Rhipicephalus sanguineus, Rhipicephalus turanicus ve Haemaphysalis parva türlerine aitti. Enfeste bireylerdeki ortalama kene yoğunluğu 3.3 (1-7), bir köpekteki ortalama kene yoğunluğu ise 0.7 idi. En fazla kene Haziran ve Ağustos aylarında, en az kene ise Nisan ve Mayıs aylarında kaydedildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada, köpekler üzerinden toplanan kene sayısı görece düşüktür. Buna göre Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün sokak köpeklerini kenelerden korumaya yönelik mücadelesinin başarılı olduğu söylenebilir. Sonuç olarak İl Veteriner İşleri Müdürlükleri, kenelerin ve kene kaynaklı zoonotik hastalıkların döngüsüne aracılık etme potansiyeli olan sokak köpeklerine uyguladıkları tedavi ve koruyucu Veteriner Hekimlik hizmeti sayesinde, bu hastalıkların önemli bir halk sağlığı problemine dönüşmesini önleyebilir.

Anahtar Kelimeler: Köpek, Kene, Çorum, Kene Kaynaklı Hastalık, Veteriner İşleri Müdürlüğü

Gönül ARSLAN AKVERAN, Djursun KARASARTOVA, Arzu COMBA, Bahat COMBA, Adem KESKİN, Ayşegül TAYLAN ÖZKAN. Ticks infesting stray dogs in Corum Province of Turkey. Turk Hij Den Biyol Derg. 2020; 77(4): 441-448

Corresponding Author: Gönül ARSLAN AKVERAN, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale