ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
The Effect of Aging and Exercise Training on Carbon Monoxide Relaxation Response in Thoracic Aorta and Gastrocnemius Feed Artery [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2020; 77(4): 449-458 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2020.54289

The Effect of Aging and Exercise Training on Carbon Monoxide Relaxation Response in Thoracic Aorta and Gastrocnemius Feed Artery

Günnur KOÇER1, Seher NASIRCILAR ÜLKER2, Yusuf OLGAR3, Nihal ÖZTÜRK4, Semir ÖZDEMİR4
1Near East University, Faculty Of Medicine, Department Of Physiology, Nicosia, TRNC
2Alanya Alaaddin Keykubat University, Department Of Physiotherapy And Rehabilitation, Antalya,Turkey.
3Ankara University, Faculty Of Medicine, Department Of Biophysics, Ankara, Turkey.
4Akdeniz University, Faculty Of Medicine, Department Of Biophysics, Antalya, Turkey.

INTRODUCTION: The purpose of this project is to observe any aging and swimming exercise associated changes in the rat thoracic aorta and gastrocinemius feed artery.
METHODS: 4-month and 24-month old female rats were used and divided into four following groups: sedentary young, trained young, sedentary old, and trained old. Swimming exercise was performed for 8 weeks (60 min/day, 5 days/week). Thoracic Aorta and gastrocinemius feed artery isolated from the rats. Thoracic Aorta rings were mounted on organ bath and gastrocinemius feed arteries were mounted on wire myograph. Contraction responses of all vessel rings in presence and absence of HO inhibitor (CrMP) were recorded as an endogenous CO contribution to vascular tonus. The effect of exogenous CO relaxation response were assesed by CO releasing molecule (CORM).
RESULTS: Phenylephrine dose- response curves with or without CrMP were smilar in all groups both aortic rings and gastrocnemius feed artery. The maximum PE contraction responses obtained after CrMP incubation were significantly higher in the GE, YS and YE groups (p <0.05) in the aortic rings, and only significantly higher in the GS and GE groups in the gastrocnemius feed arteries (p <0,01). There was no differences in the maximum vasodilatation response of CORM reported for all groups in gastrocnemius feed artery. However, in the old groups CORM Emax values were established significantly lower than that the young groups in the aortic rings (p<0,05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a results of our study; exercise and aging have no effect on CO responses in the gastrocnemius feed artery. But the CO relaxation response is decreased by aging in the thoracic aorta of elderly rats and exercise does not have an enhancing contribution for CO relaxation response in both old and young rats.

Keywords: Carbon monoxide, Heme oxygenase, vascular tonus, aorta, gastrocnemius feed artery

Yaşlanma ve Yüzme Egzersizinin, Torasik Aorta ve Gastroknemius İletim Arterlerinde Karbon Monoksit Gevşeme Yanıtına Etkisi

Günnur KOÇER1, Seher NASIRCILAR ÜLKER2, Yusuf OLGAR3, Nihal ÖZTÜRK4, Semir ÖZDEMİR4
1Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Lefkoşa, KKTC
2Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Antalya.
3Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı, Ankara.
4Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı, Antalya

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu projenin amacı yaşlanma ve yüzme egzersizine bağlı olarak sıçanların torasik aortasında ve gastroknemius iletim arterinde karbon monoksit (CO)’e verilen damar yanıtlarının değişip değişmediğini test etmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamızda 4 aylık genç ve 24 aylık yaşlı Wistar dişi sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar rastgele genç-sedanter (GS), genç-egzersiz (GE), yaşlı-sedanter (YS) ve yaşlı-egzersiz (YE) olmak üzere dört gruba ayrıldı. Egzersiz gruplarına 8 hafta süresince haftada 5 gün, günde 1 saat yüzme egzersizi yaptırıldı. Sıçanlardan izole edilen torasik aorta halkaları, organ banyosu düzeneğinde gastroknemius iletim arteri ise telli miyograf düzeneğinde çalışıldı. Aort ve gastroknemius iletim arteri halkalarının fenilefrin (PE) kasılma yanıtları hemoksijenaz inhibitörü chromium mesoporphyrin inkübasyonu öncesi ve sonrasında kaydedilerek endojen olarak üretilen CO’in vasküler tonusa katkısı değerlendirildi. CO donörü (CORM; carbon-monoxide-releasing-molecule) kullanılarak ekzojen gevşeme yanıtları değerlendirildi.
BULGULAR: CrMP inkübasyonu öncesinde ve sonrasında PE doz yanıt eğrilerinde hem aortada hem de gastroknemius iletim arterinde gruplar arasında fark yoktu. CrMP inkübasyonu sonrasında alınan maksimum PE kasılma yanıtları aort halkalarında GE, YS ve YE gruplarında anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05), gastroknemius iletim arterlerinde ise sadece GS ve GE gruplarında anlamlı olarak yüksekti (p<0,01). CORM’a verilen maksimum gevşeme yanıtlarında gastroknemius iletim arterinde gruplar arasında fark yoktu. Aorta halkalarında ise maksimum CORM gevşeme yanıtları yaşlı gruplarda anlamlı olarak daha düşüktü (p<0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızın sonuçları; gastroknemius iletim arterinde CO yanıtlarına egzersiz ve yaşlanmanın etkisi olmadığını ve Aorta halkalarında ise CO gevşeme yanıtının yaşlanmayla birlikte azaldığını ve egzersizin CO gevşeme yanıtını hem yaşlı hem de genç sıçanlarda arttırıcı bir katkısının olmadığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Karbon monoksit, hemoksijenaz, vasküler tonus, aorta, gastroknemius iletim arteri

Günnur KOÇER, Seher NASIRCILAR ÜLKER, Yusuf OLGAR, Nihal ÖZTÜRK, Semir ÖZDEMİR. The Effect of Aging and Exercise Training on Carbon Monoxide Relaxation Response in Thoracic Aorta and Gastrocnemius Feed Artery. Turk Hij Den Biyol Derg. 2020; 77(4): 449-458

Corresponding Author: Günnur KOÇER, K.K.T.C.
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale