ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Tick-borne rickettsiosis: a case report [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2021; 78(1): 101-106 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2020.87360

Tick-borne rickettsiosis: a case report

Güliz UYAR GÜLEÇ, Aysima BİLTEKİN, Serhan SAKARYA
Aydın Adnan Menderes University, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Aydın, Turkey

Turkey is in a risky position in terms of tick types and tick-borne diseases. Ticks can be vectors of many infectious agents such as bacteria, viruses, and parasites. Rickettsiosis is a zoonotic disease transmitted by ticks, lice, fleas, and mites. It is characterized by fever, rash, eschar at the bite site (tache noire). Since the clinical picture and laboratory findings are nonspecific, they can be confused with other tick-borne diseases. Epidemiological history should be questioned well in cases with fever and rash in spring and summer months when ticks are active. In this article, a forty-six-year-old male patient whose complaints started after tick bite and who was hospitalized with the pre-diagnosis of Crimean-Congo Hemorrhagic Fever was presented. His complaints were high fever, headache, and arthralgia. A lesion compatible with "tache noire" was detected in the tick bite place, and maculopapular rash developed on the body in the late period. With his detailed epidemiological history, it was learned that he was in an endemic area during tick exposure. Rickettsia conorii seropositivity was detected in the case. He has been successfully treated with doxycycline therapy.

Keywords: Mediterranean spotted fever, Rickettsia conorii, tick-borne diseases

Kene teması ile gelişen riketsiyoz: bir olgu sunumu

Güliz UYAR GÜLEÇ, Aysima BİLTEKİN, Serhan SAKARYA
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Aydın

Kene türleri ve kene kaynaklı hastalıklar açısından ülkemiz riskli bir konumdadır. Keneler bakteri, virüs, parazit gibi pek çok enfeksiyon ajanının vektörü olabilirler. Riketsiyoz, kene, bit, pire gibi vektörler ile taşınan ateş, döküntü, ısırık yerinde eskar (tache noire) ile karakterize zoonotik bir hastalıktır. Klinik tablo ve laboratuvar bulguları özgül olmadığından diğer kene kaynaklı hastalıklar ile karışabilmektedir. Kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz aylarında ateş, döküntü bulguları ile gelen olgularda epidemiyolojik öykü iyi sorgulanmalıdır. Bu yazıda kene tutunması sonrası yakınmaları başlayan, öncelikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ön tanısı ile yatırılan kırk altı yaşında bir erkek olgu sunulmuştur. Ateş yüksekliği, baş ve yaygın eklem ağrısı yakınmaları olan olguda kenenin tutunduğu yerde ‘tache noire’ ile uyumlu lezyon saptanmış, geç dönemde vücudunda makulopapuler döküntüler gelişmiştir. Ayrıntılı epidemiyolojik öyküsü ile kene tutunması olduğu sırada endemik bir bölgede olduğu öğrenilen olguda Rickettsia conorii seropozitifliği saptanmıştır. Doksisiklin tedavisi ile başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Akdeniz benekli ateşi, Rickettsia conorii, kene kaynaklı hastalıklar

Güliz UYAR GÜLEÇ, Aysima BİLTEKİN, Serhan SAKARYA. Tick-borne rickettsiosis: a case report. Turk Hij Den Biyol Derg. 2021; 78(1): 101-106

Corresponding Author: Güliz UYAR GÜLEÇ, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale