ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Farklı Biyolojik Organizmalarda Proteomik Uygulamalar [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2016; 73(4): 405-418 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2016.35761

Farklı Biyolojik Organizmalarda Proteomik Uygulamalar

Sinem Özenoğlu, Hatice Yıldızhan, Duygu Özel-demiralp, Demet Cansaran-duman
Ankara Üniversitesi, Biyoteknoloji Enstitüsü, Merkez Laboratuvarı, Tandogan, Ankara, Türkiye

Marc Wilkins tarafından ilk defa 1994 yılında açıklanan Proteomiks terimi bir organizma, doku veya hücrede herhangi bir zamanda bulunan proteinlerin tamamının, geniş çaplı protein ayırma ve tanımlama yöntemleri kullanılarak analiz edilmesi esasına dayanmaktadır. Proteom; belli bir zaman ve mekânda bir organizmanın sahip olduğu ve ifade ettiği bütün farklı proteinlerin tamamıdır. Proteomik; belli bir zamanda belli bir yerde bulunan tüm proteinlerin yapılarını, yerleşimlerini, miktarlarını, translasyon sonrası modifikasyonlarını, doku ve hücrelerdeki işlevlerini, diğer proteinlerle ve makro moleküllerle olan etkileşimini aydınlatır. Farklı doku ve organlarda bulunan hücrelerdeki DNA’lar birbirine benzese de proteinler birbirine benzememektedir. Bu nedenle özellikle çeşitli hastalıkların tanısında sadece genetik bilimi yeterli olmamaktadır. Bu nedenle proteomiks bilimine ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Bu derleme kapsamında öncelikle farklı protein ekstraksiyon yöntemleri, iki boyutlu jel elektroforezi (2-DE) ve kütle spektrofotometresi teknolojilerini içeren proteomik uygulamaları ele alınmıştır. Sonrasında; değişik organizma/doku kullanımı ile proteom alanın farklı bölümlerinde proteom yöntemlerinin uygulanması ile gerçekleştirilen çalışmalar yer almaktadır. Ayrıca son yıllarda proteom analizi ile farklı biyolojik organizmaların biyotik veya abiyotik strese maruz kalınca verdiği yanıtın ve savunma mekanizmalarında kullanılan proteinlerin belirlenmesine yönelik çalışmalar üzerine değerlendirmeler yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler: proteom, proteomiks, iki boyutlu jel elektroforezi (2DE), izoelektirik odaklama (IEF), MALDI-TOF

Proteomic Applications of Different Biological Organizms

Sinem Özenoğlu, Hatice Yıldızhan, Duygu Özel-demiralp, Demet Cansaran-duman
Ankara University, Biotechnology Institute, Central Laboratory, Tandogan, Ankara, Turkey

Proteomics term is based on the analysis using a large-scale protein separation and identification methods in 1994 by Wilkins and it describes the understanding of proteins in whole cells, tissues, or body fluids. The proteome is the entire complement of total proteins including produced and expressed proteins by an organism in a particular time and place. Proteomics; at a certain time in a certain place in the structures of all proteins, placements, quantities, after modifications, tissues and cells of translation functions, other proteins and illuminates the interactions with macro molecules. DNA in cells in different tissues and organs is alike although similar proteins. Therefore, science of genetics is not sufficient for the diagnosis of various diseases. For this reason there is increasing interest in the science of proteomics day by day. In this review, firstly, we evaluated the current proteomics technologies which include different protein extraction procedures, two-dimensional gel electrophoresis (2-DE), mass spectrometry (MS) technology. Secondly, we will also review proteomics technology in different parts of the medical field through the use of various organisms and effective work carried out by the use in this field. In addition, in recent years, proteome analysis with different biotic or abiotic stress exposed to biological organisms and their gave defense mechanisms and reponds are evaluated with proteins identification studies.

Keywords: proteom, proteomics, two-dimensional gel electrophoresis (2DE), izoelectiric of focus (IEF), MALDI-TOF

Sinem Özenoğlu, Hatice Yıldızhan, Duygu Özel-demiralp, Demet Cansaran-duman. Proteomic Applications of Different Biological Organizms. Turk Hij Den Biyol Derg. 2016; 73(4): 405-418

Sorumlu Yazar: Demet Cansaran-duman, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w