Emine Baydan1, Sevinç Yılmazer2 1A. Ü. Veteriner Fakültesi Farmakoloji Ve Toksikoloji Anabilim Dalı, Ankara 2R. S. Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Çevre Sağlığı Arş.müd., Hava Kirliliği Kont. Ve Arş. Lab., Ankara
Teflon (Politetrafloretilen-PTFE, Halon, Fluon), bir florokarbon [(F2C-CF2)n] olup, ilk defa 1938'de Amerika'da Dupont firmasının araştırma laboratuvarlarında çalışan Dr.Roy Plunkett ve arkadaşları tarafından bulunan bir maddedir (1,2). Yüksek sıcaklıklara dananıklılığı, yanmaz, yapışmaz ve sürtünme katsayısının oldukça düşük olması gibi nedenlerden dolayı günümüzde çok büyük kullanım alanına sahip olan teflonun ticari amaçlar için kullanımı 1940’lı yıllarda başlar. Mutfaklarımıza kadar girmiş olan bu maddenin insanlar üzerindeki olumsuz etkilerine 1951 yılında ilk değinen araştırıcı Harris'dir (3). Takip eden dönemlerde hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar teflonun belli koşullar altında toksik etkili olabileceğini göstermektedir.
Toxic Effects Of Teflon On Animals
Emine Baydan1, Sevinç Yılmazer2 1A. Ü. Veteriner Fakültesi Farmakoloji Ve Toksikoloji Anabilim Dalı, Ankara 2R. S. Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Çevre Sağlığı Arş.müd., Hava Kirliliği Kont. Ve Arş. Lab., Ankara
Emine Baydan, Sevinç Yılmazer. Toxic Effects Of Teflon On Animals. Turk Hij Den Biyol Derg. 2000; 57(3): 189-194
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi (Turkish Bulletin of Hygiene and Experimental Biology) çift kör hakemlik süreci uygulanan, bağımsız, uluslararası, Türkçe ve İngilizce dillerinde, online yayımlanan ve serbest erişimli bir dergidir.
Dergimiz; bireysel kullanıcıların ve kurumların ücretsiz kullanımını mümkün kılan açık erişimli bir dergidir. Kullanıcıların makalelerin tam metinlerine, yayıncı veya yazardan izin almadan erişim sağlayarak, okuma amaçlı yükleme yapma, kopyalama, dağıtma, çıktı alma, arama yapma işlemlerini gerçekleştirmelerine olanak verir. Bu sistem açık erişimli BOAI[1] tanımlaması ile uyumludur.
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi (Turk Hij Den Biyol Derg); Index Copernicus, ResearchGate, CAS (Chemical Abstracts Service), Google Scholar, Google, Open J-Gate, Genamics JournalSeek, Academic Journals Database, Scirus Scientific Database, EBSCOhost Electronic Journals Service (EJS), Medoanet, SCOPUS, Türkiye Atıf Dizini, Türk - Medline ve TUBITAK - ULAKBIM Türk Tip Dizini’nde yer almaktadır.