ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Adölesan gebelik gerçekten bir risk faktörü müdür? [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(3): 193-200 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2017.87699

Adölesan gebelik gerçekten bir risk faktörü müdür?

Umit Gorkem, Cihan Toğrul, Tayfun Güngör
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Çorum

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada bir üniversite hastanesinde gerçekleşen doğum verilerine göre adölesan, yetişkin ve ileri yetişkin olmak üzere 3 farklı yaş grubunun kötü maternal ve neonatal sonuçlar ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamız Ocak 2010- Aralık 2014 tarihleri arasını kapsayan 5 yıllık periyotta Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleşmiş doğumların verilerini kapsamaktadır. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 19912 gebe, yaş gruplarına göre 3’e ayrıldı: i) Adölesan yaş grubu (12-19 yaş arası, n=1774), ii) Yetişkin yaş grubu (20-35 yaş arası, n=16542) ve iii) İleri yetişkin yaş grubu (>35 yaş üstü, n=1596). Çalışmaya dahil olan tüm gebelerin anne yaşı, bebek doğum ağırlıkları, gebelik başı ve sonu hemoglobin düzeyleri, doğum tipleri, yenidoğan yoğun bakım gereksinimi ve major perineal laserasyon varlığı gibi parametrelerinin istatistiksel karşılaştırma ve analizleri yapıldı.
BULGULAR: Adölesan gebeliklerin yaş ortalaması 18.3 yıl iken yetişkin gebeler 26.6 yıl ve ileri yetişkin gebeler ise 38.2 yıl yaş ortalamasına sahip idiler (p<0.001). Genel olarak adölesan gebelerin ortalama bebek doğum ağırlıkları diğer yaş gruplarının ortalama bebek doğum ağırlıklarına göre daha düşük bir değerde idi. (p=0.029). Adölesan gebeler daha sıklıkla düşük doğum ağırlıklı bebekleri doğurdukları saptandı (p<0.001). Ayrıca makrosomik bebek doğum sıklığının ileri yetişkin yaş grubunda daha yüksek olduğu belirlendi (p<0.001). Adölesan yaş grubu gebeler daha düşük gebelik başı ortalama hemoglobin düzeyine sahip idiler(p<0.001). Gebelik sonu hemoglobin düzey karşılaştırmalarında ise yine adölesan yaş grubunda daha düşük ortalama hemoglobin düzeyi saptandı (p=0.002). Doğum tipi açısından vajinal doğum adölesan yaş grubu gebelerde diğer yaş gruplarına göre daha yüksek sıklıkta gerçekleştiği görülmekte idi (p<0.001). Adölesan yaş grubunda major perineal laserasyon yüzdesi diğer gruplara göre istatistiksel anlamlılıkta daha yüksekti (p<0.001). Yenidoğan yoğun bakım gereksiniminin tüm yaş gruplar ile yapılan karşılaştırmalarda ileri yetişkin yaş grubu gebelerde en yüksek olduğu belirlendi (p<0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Adölesan gebeler daha çok olasılıkla normal vajinal doğum yapmaktadırlar. Dolayısı ile acil obstetrik endikasyonlar dışında elektif sezeryan doğum bu yaş grubunda özellikle kaçınılmalıdır. Ancak major perineal laserasyon ve düşük doğum ağırlıklı doğum riskinin adölesan yaş grubunda daha yüksek oranlarda görüldüğü gerçeği de akılda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: adölesan, gebelik, sezeryan, laserasyon, yenidoğan

Is adolescent pregnancy really a risk factor?

Umit Gorkem, Cihan Toğrul, Tayfun Güngör
Hitit University Medical School, Department of Obstetrics and Gynecology,Çorum,Turkey

INTRODUCTION: It was aimed to investigate the relationship between adverse maternal and neonatal outcomes and the pregnant women cathegorized into three age groups (adolescent, adult and advanced adult groups) on the base of obstetric data of a university hospital.
METHODS: Our study included the obstetric data of the Hitit University Hospital between January 1, 2010 and December 31, 2014. Total of 19912 pregnant women who met the inclusion criteria were grouped into three according to their ages: i) Adolescent age group (12-19 years of age, n=1774), ii) Adult age group (20-35 years of age, n=16542), and iii) Advanced adult age group (>35 years of age, n=1596). The comparisons and statistical analyses of parameters including maternal age, birth weight,hemoglobin levels at early and late pregnancy, delivery type, necessity for newborn intensive care unit and presence of major perineal laceration.
RESULTS: While the mean age of adolescent pregnants was 18.3 years, the mean age of adults and advanced adults were 26.6 years and 38.2 years respectively (p<0.001). Overall birth weight mean of adolescent women was lower than other groups (p=0.029). It was also detected that adolescent pregnants delivered in a high percentage of lower birth weigth (p<0.001). The frequency of macrosomic baby in advanced adult women was found to be higher (p<0.001). Adolescent aged pregnants had lower mean hemoglobin level at early pregnancy (p<0.001). Furthermore, the mean hemoglobin level at late pregnancy was lower in adolescent group (p=0.002). At the aspect of delivery type, adolescents delivered vaginally more frequently compared to adults and advanced adults (p<0.001). In the adolescent group, the percentage of major perineal laceration was found to be significantly higher than other groups (p<0.001). The necessity for newborn intensive care unit was higher in advanced adult pregnants (p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Adolescent pregnant women more likely deliver vajinally. Thereby, elective cesarean section must be avoided except for urgent obstetric indications. Moreover, it must be kept in mind that risks of low birth weigth and major perineal laceration are much higher in adolescent pregnants.

Keywords: adolescent, pregnancy, cesarean, laceration, newborn

Umit Gorkem, Cihan Toğrul, Tayfun Güngör. Is adolescent pregnancy really a risk factor?. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(3): 193-200

Sorumlu Yazar: Umit Gorkem, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w