INTRODUCTION: National Antimicrobial Resistance Surveillance System (NAMRSS) was established aiming to determine and track the percentage of antimicrobial resistance in Turkey, and in order to assure the reliability of the system, an external quality assurance laboratory proficiency assessment was performed in September 2011, for the first time.
METHODS: Four bacterial strains were sent to 77 participating laboratories. The laboratories were asked to perform the bacterial identification and antimicrobial susceptibility tests (AST) according to standard operating procedures of NAMRSS and Clinical and Laboratory Standards Institute. The results were collected using a web-based questionnaire and the data were analysed using SPSS 15.00. Bacterial identification scoring was defined as 10 points when genus and species were accurately defined, 8 points when genus was accurate but species was wrong, and 0 point when it was misdiagnosed or not reported or contaminated. AST scoring included 10 points per antibiotic when the result was correct. Two points were subtracted in case of a minor error (reported as susceptible or resistant when intermediate) and 10 points in the case of a major or very major error (reported resistant when susceptable or as susceptible when resistant, respectively) during AST. The threshold value was determined as 70 %.
RESULTS: From the system, 68 laboratories had sent data and analysed. For K. pneumoniae, S. pneumoniae, E. faecium and P. aeruginosa the success percentage for the identification of were 92.6 %; 91.2 %; 89.7 % and 98.5 %, respectively; and for AST the median/maximum score that could be achieved were 50/80; 28/50; 40/40 and 60/60, respectively. When the success percentages were classified as ≤69.99 %; 70.00 %-89.99 % and ≥90.00 %, the distribution of the number of the laboratories were 10; 48; and 10 for the success percentage classes, respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The system was considered reliable.
GİRİŞ ve AMAÇ: Ulusal Antimikrobiyal Direnç Surveyans Sistemi (UAMDSS) Türkiye’de antimikrobiyal direnç yüzdelerini saptamak ve takip etmek amacıyla kurulmuştur, ve sistemin güvenilirliğini sağlamak için, Eylül 2011’de ilk kez dış kalite güvencesi laboratuvar yeterlilik değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Katılımcı 77 laboratuvarın her birine dörder bakteri suşu gönderilmiştir. Laboratuvarların UAMDSS standart uygulama prosedürleri ve Clinical and Laboratory Standards Institute’e göre bakteri tanımlaması ve antibiyotik duyarlılık testlerini (ADT) yapmaları istenmiştir. Sonuçlar web-tabanlı bir anket ile toplanmış ve veriler SPSS 15.00 ile analiz edilmiştir. Bakteriyel tanımlama skoru, cins ve tür düzeyinde doğru tanımlandığında 10 puan, cins doğru fakat tür hatalı olduğunda 8 puan, yanlış tanımlandığında ya da rapor edilmediğinde ya da kontamine edildiğinde 0 puan olarak tanımlanmıştır. ATD skorlaması her antibiyotik için doğru sonuç verdiğinde 10 puan olarak tanımlanmıştır. ADT sırasında minor hata olduğunda (orta duyarlı iken duyarlı ya da dirençli rapor edildiğinde) iki puan çıkarılmış, major ya da çok major hata (sırasıyla duyarlı iken dirençli ve dirençli iken duyarlı rapor edildiğinde) 10 puan çıkarılmıştır. Eşik değer % 70 olarak belirlenmiştir.
BULGULAR: Sistemden sonuç gönderen 68 laboratuvarın sonuçları analiz edilmiştir. K. pneumoniae, S. pneumoniae, E. faecium ve P. aeruginosa için tanımlamada başarı sırası ile %92.6; %91.2; %89.7 ve %98.5; ADT için ulaşılabilen median/maksimum skorlar sırası ile 50/80; 28/50; 40/40 ve 60/60 idi. Toplam başarı yüzdeleri ≤%69.99; %70.00 -%89.99 ve ≥%90.00 olarak sınıflandırıldığında, laboratuvarların bu sınıflara dağılımı sırası ile 10; 48; ve 10 şeklindeydi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sistemin güvenilir olduğu düşünüldü.