ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Evaluation of the relationship of organoleptic properties of drinking waters of Kırklareli Province with coliform pollution [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2024; 81(3): 269-278 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2024.90698

Evaluation of the relationship of organoleptic properties of drinking waters of Kırklareli Province with coliform pollution

Ahmet Burak DUMLU, Ahmet Önder PORSUK, Çiğdem CERİT
Kırklareli Provincial Directorate of Health, Kırklareli, Türkiye

INTRODUCTION: In this study, it was aimed to measure the effect of coliform bacteria on the change of organoleptic characteristics of the color, odor and turbidity parameters of drinking water offered for human consumption without treatment with coagulant agents in Kırklareli province and to determine the statistical relationship between the changes in these parameters.
METHODS: Within the scope of the research, a total of 1022 drinking water samples were taken from 218 points throughout the province of Kırklareli between November 2019-2021. Escherichia coli and other coliform bacteria (OCB) analysis of samples were quantitatively in 100 ml by traditional culture method after membrane filtration process of samples; color, odor and turbidity parameters were evaluated qualitatively according to the conformity of being acceptable to consumers in line with the 98/83/EC norm.
RESULTS: The number of samples with E. coli and OCB growth in 1022 samples is 229 and 244, respectively (total coliform growing sample is 352) and the number of samples whose color, odor and turbidity are not suitable for use by consumers are 79, 51 and 145, respectively. The effect of E. coli and OCB growth on the color, odor and turbidity of water was investigated by binary logistic regression analysis at 95% confidence interval. Accordingly, the resulting regression model was found to be significant for the “Odor” parameter (Hosmer&Lemeshow p>0.05), but not for the color and turbidity parameters. It explains 8.9% of the changes in the odor of water in the independent variables of the research (Nagelkerke R2 =0.089; Omnibus Chi-Square =30.265; Sd =2; p<0.001). In addition, according to the Chi-Square (X2) analysis carried out to determine the relationship between color, odor and turbidity parameters, which are evaluated as binary categorical analysis; There is a significant relationship between turbidity-color, turbidity-odor and color-odor parameters at the 95% confidence interval (X2=260,690; 53.492; 94.352, all p<0.001). The relationship between turbidity and color of water is strong, while the relationship between turbidity and odor and color and odor is weak (Cremers V=0.533; 0.229; 0.034, all p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Since it has been determined in our study that there may be a relationship between the organoleptic properties of the water samples and their microbial pollution, it can be said that when non-suitable condiiton is detected with organoleptic methods in drinking water, the possibility of bacteriological pollution should always be taken into account and should be careful in terms of bacteriological pollution until proven otherwise.

Keywords: Drinking water, organoleptic, coliform bacilli, Escherichia coli, water microbiology

Kırklareli İli içme-kullanma sularının organoleptik özelliklerinin koliform kirliliğiyle ilişkisinin değerlendirilmesi

Ahmet Burak DUMLU, Ahmet Önder PORSUK, Çiğdem CERİT
Kırklareli Sağlık Müdürlüğü, Kırklareli

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma ile Kırklareli ilinde koagülant ajan ile arıtım olmaksızın insani tüketime sunulan içme-kullanma sularının organoleptik özelliklerinden olan renk, koku ve bulanıklık parametrelerinin değişiminde koliform bakterilerin etkisinin ölçülmesi ve bu parametrelerdeki değişimlerin birbirleriyle ilişkilerinin istatistiki olarak belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma kapsamında Kırklareli ili genelinde Kasım 2019 - Kasım 2021 tarihleri arasında 218 noktadan toplam 1022 tane içme-kullanma suyu numunesi alınmıştır. Numunelerin Escherichia coli ve diğer koliform bakteri analizi numunelerin membran filtrasyon işleminden sonra geleneksel kültür metoduyla 100 ml’de kantitatif olarak; renk, koku ve bulanıklık parametreleri ise 98/83/EC normu doğrultusunda tüketicilerce kabul edilebilir durumda olduğunun uygunluğuna göre kalitatif olarak değerlendirilmiştir.
BULGULAR: 1022 numune içerisinde E. coli ve diğer koliform bakteri üremesi görülen numune sayısı sırasıyla 229 ve 244 olup (toplam koliform üreyen numune 352) rengi, kokusu ve bulanıklığı tüketicilerce kullanıma uygun olmayan numune sayısı sırasıyla 79, 51 ve 145’tir. E. coli ve diğer koliform bakteri üremelerinin suyun rengi, kokusu ve bulanıklığı üzerindeki etkisi %95 güven aralığında ikili (binomial) lojistik regresyon analizi ile araştırılmıştır. Buna göre ortaya çıkan regresyon modeli “Koku” parametresi için anlamlı bulunmuş olup (Hosmer&Lemeshow p>0,05), renk ve bulanıklık parametreleri için anlamlı değildir. Araştırmanın bağımsız değişkenleri suyun kokusu üzerindeki değişimlerin yüzde 8,9’unu açıklamaktadır (Nagelkerke R2 =0,089; Omnibus Ki Kare = 30,265; Sd =2; p<0,001). Ayrıca analiz sonucu ikili kategorik olarak değerlendirilen renk, koku ve bulanıklık parametrelerinin birbirleriyle ilişkisini belirlemeye yönelik gerçekleştirilen Ki Kare (X2) analizine göre; bulanıklık-renk, bulanıklık-koku ile renk-koku parametreleri arasında %95 güven aralığında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (Sırasıyla X2 = 260,690; 53,492; 94,352. Hepsi p<0,001). Suların bulanıklığı ile rengi arasındaki ilişki güçlü, bulanıklığı ile kokusu ve rengi ile kokusu arasındaki ilişki ise zayıftır (Sırasıyla Cremers V = 0,533; 0,229; 0,034. Hepsi p<0,001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda incelenen su örneklerinin organoleptik özellikleriyle mikrobiyal kirliliği arasında ilişki olabileceğinin tespit edilmiş olması nedeniyle, içme-kullanma sularında organoleptik yöntemlerle uygunsuzluk saptandığında, bakteriyolojik kirlilik de olabileceğinin daima göz önüne alınması ve aksi ispatlanıncaya kadar bakteriyolojik kirlilik açısından dikkatli olunması gerektiği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler: İçme suyu, organoleptik, koliform basil, Escherichia coli, su mikrobiyolojisi

Corresponding Author: Ahmet Burak DUMLU, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
 (69 accesses)
 (93 downloaded)
LookUs & Online Makale