ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
In-vitro Antibotic Susceptibility of Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium Strains Isolated from Various Clinical Samples [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2009; 66(3): 117-121

In-vitro Antibotic Susceptibility of Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium Strains Isolated from Various Clinical Samples

Bedia Mert Dinç, Ebru Aykut Arca, Serap Yağcı, Nihal Karabiber
Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Ankara

OBJECTIVE: The aim of this study was to evaluate the in-vitro antimicrobial susceptibility of a hundred Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium strains isolated randomly from various clinical samples such as blood, sterile body fluid, urine and wound swabs of in-patiens from various clinics and Intensive Care Units of Türkiye Yüksek Ihtisas Traning and Research Hospital between 2006-2007.
METHODS: The identification and antibiotic susceptibilities of Enterococcus strains against ampicillin, vancomycin, teicoplanin and High Level Aminoglycoside Resistance were determined by Microscan-Walkaway 96 SI automatized system (Dade Behring) and Linezolid susceptibility was investigated by E-test (AB Biodisk) according to the instructions of the manufacturer.
RESULTS: Of the 100 Enterococcus strains evaluated, 65 were identified as Enterococcus faecium and 35 as Enterococcus faecalis. While all of 100 strains tested were found susceptible to teicoplanin, vancomycin and linezolid, ampicillin susceptibility was found 11 % (7/65) and 97 % (34/35) in E.faecium and E.faecalis strains, respectively. High-level resistanceratios to gentamicin and streptomycin of E.faecium and E.faecalis strains were determined as 52 % (34/65) and 62 % (40/65); 14 % (5/35) and 11 % ( 4/35), respectively.
CONCLUSION: In conclusion, high proportion of E. faecalis strains as 97 % were susceptible toampicillin, only 11 % of E. faecium strains were susceptible to ampicillin isolated at the hospital. It is encouraging as an alternative treatment that no resistance was found in both of the strains to teicoplanin, vancomycin or linezolid. High level aminoglycoside resistance rates were detected with higher frequency in E.faecium isolates than E.faecalis isolates as found in ampicillin resistance.

Keywords: Antibiotic susceptibility, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, hospitalized patients

Çeşitli Klinik Örneklerden İzole Edilen Enterococcus Faecalıs Ve Enterococcus Faecıum Suşlarında İn-Vitro Antibiyotik Duyarlılığı

Bedia Mert Dinç, Ebru Aykut Arca, Serap Yağcı, Nihal Karabiber
Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Ankara

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2006 ve 2007 yıllarında servis ve yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların kan, steril vücut sıvısı, idrar ve yara sürüntüsü gibi çeşitli klinik örneklerinden izole edilen enterokok
suşları arasından random usulü seçilen 100 adet enterokok suşunun antibiyotik duyarlılığının değerlendirilmesidir.
YÖNTEMLER: Enterokok suşlarının identifikasyonu, ampisilin, vankomisin, teikoplanin duyarlılıkları ve yüksek düzey aminoglikozid dirençleri (YDAD) Microscan walk away 96 SI(Dade Behring) otomatize sistem ile belirlenmiş, linezolid duyarlılığı ise üretici firmanın önerileri doğrultusunda E -Test ( AB-Biodisk) ile araştırılmıştır.
BULGULAR: Değerlendirmeye alınan 100 suştan 65’i Enterococcus faecium, 35’i Enterococcus faecalis olarak tanımlanmıştır. Bu 100 suşun tümü vankomisin, teikoplanin ve linezolide duyarlı bulunurken, ampisilin duyarlılığı E. faecium ve E. faecalis suşlarında sırasıyla % 11 (7/65) ve % 97 ( 34/35) bulunmuştur. Yüksek düzey gentamisin ve streptomisin direnci, E. faecium suşlarında sırasıyla % 52 (34/65) ve % 62 (40/65), E. faecalis suşlarında ise sırasıyla %14 (5/35) ve %11 (4/35) bulunmuştur.
SONUÇ: Sonuç olarak hastanemizde izole edilen E. faecalis izolatlarının % 97 gibi büyük bir oranı ampisiline duyarlı iken, E. faecium izolatlarının sadece % 11’i ampisiline duyarlı bulunmuştur. Her iki türde de vankomisin, teikoplanin ve linezolide dirençli bir suşa rastlanmamış olması tedavi alternatifi olmaları açısından umut vericidir. Yüksek düzeyde aminoglikozid direnci (YDAD) oranlarının ampisilin direncinde olduğu gibi, E. faecium suşlarında E. faecalis suşlarına göre çok daha fazla olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Antibiyotik duyarlılığı, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, hastanede yatan hastalar

Corresponding Author: Bedia Mert Dinç, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
 (0 accesses)
 (3403 downloaded)
LookUs & Online Makale