ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Intraarticular injectional evaluation of dextrose prolotherapy; an experimental study in rat knee osteoarthritis model [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2024; 81(3): 307-316 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2024.12979

Intraarticular injectional evaluation of dextrose prolotherapy; an experimental study in rat knee osteoarthritis model

Altay SAVALAN
University Of Health Science, Faculty Of Pharmacy, Department Of Pharmaceutical Biotechnology, Selimiye Mahallesi, Tıbbiye, Uskudar, Istanbul, Turkiye

INTRODUCTION: Osteoarthritis (OA) of the knee with a prevalence of 365 million is the most common joint disorder in the world and is frequently encountered in the older population. However, the pathogenesis of osteoarthritis remains unclear, and yet it is not possible to effectively prevent the progression of OA. Therefore, it is of great importance to find more appropriate and effective treatment modalities for osteoarthritis. Although Hypertonic Dextrose Prolotherapy (HDP) appears to be a promising interventional treatment for knee OA, the dosage and immediate effects of this application require preliminary clinical as well as clinical studies.
METHODS: In this study, to provide new information in the treatment of OA, animal models of OA were developed and used for assesment of different concentration of Dextrose prolotherapy. In accordance with this purpose and before starting the model development and treatment, the volume optimization of injectable solution in knee joint performed using trypan blue dye.
RESULTS: According to the results, injection of more than 50 µl has the capacity of leakage out of the knee joint. Animal models of OA were developed by intra-articular injection of 1 mg freshly prepared single dose Sodium Monoiodoacetate (MIA) in a final volume of 50 µl. Then, for the first time, the effect of different concentrations of Dextrose prolotherapy on the treatment of OA was investigated on these rat knee OA models.
DISCUSSION AND CONCLUSION: After 28 days of follow-up, all applied concentration of Dextrose (5%, 10%, 15% and 25%) demonstrated the capacity to significantly (p<0.05) decrease hind paw weight distribution of in a dose-independence manner. In conclusion, dextrose prolotherapy appears to be a safe treatment method for effective treatment, recovery and pain control in knee osteoarthritis. Future studies may also demonstrate the synergistic effect of dextrose prolotherapy with other therapeutic methods.

Keywords: Dextrose Prolotherapy (DP), Knee Osteoarthritis (OA), Sodium Monoiodoacetate (MIA), Hypertonic Dextrose Prolotherapy (HDP)

Dekstroz proloterapisinin eklem içi enjeksiyonla değerlendirilmesi; sıçan diz osteoartrit modelinde deneysel bir çalışma

Altay SAVALAN
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı, Selimiye Mahallesi, Tıbbiye, Üsküdar, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Diz osteoartriti (OA) 365 milyon prevalansı ile dünyada en sık görülen eklem hastalığıdır ve sıklıkla yaşlı popülasyonda görülmektedir. Ancak osteoartritin patogenezi belirsizliğini koruyor ve yine de OA’nın ilerlemesini etkili bir şekilde önlemek mümkün değildir. Bu nedenle osteoartritte daha uygun ve etkili tedavi yöntemlerinin bulunması büyük önem taşımaktadır. Hipertonik Dekstroz Proloterapisi (HDP), diz OA’sı için umut verici bir girişimsel tedavi gibi görünse de bu uygulamanın dozajı ve anlık etkileri, klinik çalışmaların yanı sıra ön klinik çalışmalar da gerektirmektedir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada, OA tedavisinde bilimsel destek sunmak amacıyla, OA hayvan modelleri geliştirilmiş ve bu modeller farklı konsantrasyonlarda dekstroz proloterapisi değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda model geliştirmeye ve tedaviye başlamadan önce tripan mavisi boya kullanılarak diz eklemine enjekte edilebilir solüsyonun hacim optimizasyonu gerçekleştirildi.
BULGULAR: Sonuçlara göre 50 µl’den fazla enjeksiyonun diz eklemi dışına sızma kapasitesi vardır. OA’nın hayvan modelleri, 50 μl’lik nihai hacime sahip ve 1 mg taze hazırlanmış tek doz Sodyum Monoiyodoasetat (MIA) içeren solusyonun eklem içi enjeksiyonu yoluyla geliştirildi. Daha sonra ilk kez farklı konsantrasyonlarda dekstroz proloterapisinin OA tedavisine etkisi bu sıçan deney hayvanı diz OA modelleri üzerinde araştırıldı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: 28 günlük takipten sonra, uygulanan tüm Dekstroz konsantrasyonları (%5, %10, %15 ve %25), dozdan bağımsız bir şekilde arka pençe ağırlık dağılımını önemli ölçüde (p<0.05) azaltma kapasitesini gösterdi. Sonuç olarak dekstroz proloterapi, diz osteoartritinde etkili tedavi, iyileşme ve ağrı kontrolü için güvenli bir tedavi yöntemi olarak görünmektedir. Gelecekte yapılacak çalışmalar dekstroz proloterapinin diğer terapötik yöntemlerle sinerjik etkisini de gösterebilir.

Anahtar Kelimeler: Dekstroz Proloterapisi (DP), Diz Osteoartriti (OA), Sodyum Monoiyodoasetat (MIA), Hipertonik Dekstroz Proloterapisi (HDP)

Corresponding Author: Altay SAVALAN, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
 (72 accesses)
 (96 downloaded)
LookUs & Online Makale