ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Bruselloz ve atipik pnömoni şüpheli hastalarda Coxiella burnetii antikor varlığının ELISA ve IFA yöntemleri ile araştırılması [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2018; 75(3): 245-252 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2018.23255

Bruselloz ve atipik pnömoni şüpheli hastalarda Coxiella burnetii antikor varlığının ELISA ve IFA yöntemleri ile araştırılması

Alev Çetin Duran1, Cem Ergon2
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Temel İmmünoloji Bilim Dalı, Adana
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Query (Q) ateşi, Coxiella burnetii’nin neden olduğu zoonotik bir hastalıktır. Bulaş yolları ve klinik bulguları açısından Bruselloz ile oldukça benzerlik göstermektedir. Ayrıca, C. burnetii önemli bir atipik pnömoni etkenidir. Bu çalışmada, atipik pnömoni ve bruselloz şüpheli klinik bulguları olan hastalarda, C. burnetii antikorlarının ELISA ve IFA yöntemleri ile araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya,..... Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda Rose Bengal testi ile Brucella spp. yönünden, ELISA ve IFA yöntemleri ile C. burnetii dışındaki diğer önemli atipik pnömoni etkenleri olan Mycoplasma pneumoniae ve Chlamydia pneumoniae yönünden negatif saptanan hasta serumları alındı. Dosyaları incelenen ve Q ateşi açısından klinik ve laboratuvar bulguları olan hastalara ait serum örneklerinde, C. burnetii faz I ve faz II antikorları ELISA ve IFA yöntemleri ile araştırıldı. Q ateşinin en sık rastlanan klinik belirtileri olan ateş, baş ağrısı, myalji, artralji, grip benzeri hastalık bulguları, öksürük, göğüs ağrısı, solunum sıkıntısı gibi belirtileri ve eritrosit sedimentasyon hızında (ESR) ve transaminazlarda (AST, ALT) yüksekliği olan 84 hasta serumu çalışmaya dahil edildi. Çalışma grubu 46 (%54.8) kadın (ortanca/min-max=38.0/3-67 yaş) ve 38 (%45.2) erkek hastadan (ortanca/min-max=35.0/1-65 yaş) oluşmakta idi.
BULGULAR: C. burnetii’ye karşı %13.1 oranında seropozitiflik saptanmış olup, bu pozitiflikler %9.5 oranında geçirilmiş enfeksiyon, %1.2 oranında akut Q ateşi ve %2.4 oranında C.burnetii IgM antikoru pozitifliği şeklindeydi. C. burnetii IgG antikoru çocuk hastalarda saptanmazken, erişkinlerde %16.1 oranında ve en fazla 41-60 yaş arasındaki hastalarda (%19.2) saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ateşli olgularda, influenza benzeri hastalıklarda, atipik pnömonide ve bruselloz şüpheli klinik bulguları olanlarda, Q ateşinin ayırıcı tanıda akılda tutulması gerektiğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Q ateşi, bruselloz, atipik pnömoni, ELISA, IFA

Detection of Coxiella burnetii antibodies in patients with suspicion of brucellosis and atypical pneumonia by ELISA and IFA methods

Alev Çetin Duran1, Cem Ergon2
1Department of Medical Microbiology, Basic Immunology, Faculty of Medicine, Cukurova University, Adana,
2Department of Medical Microbiology, Faculty of Medicine, Dokuz Eylul University, Izmir

INTRODUCTION: Query (Q) fever is a zoonotic disease caused by Coxiella burnetii. The transmission routes and clinical manifestations of C.burnetii are similar with brucellosis. C.burnetii is important agent of atypical pneumonia. In this study, C.burnetii antibodies were investigated by ELISA and IFA methods in patients whose clinical findings suspected with atypical pneumonia and brucellosis.
METHODS: In this study, the sera of patients were chosen who were determined to be negative for Brucella spp. by Rose Bengal test and for Mycoplasma pneumoniae and Chlamydia pneumoniae infections by ELISA and IFA in... Microbiology Laboratory of University Hospital. C. burnetii phase I and phase II antibodies were investigated by ELISA and IFA methods in serum samples of patients whose clinical and laboratory data were compatible with Q fever. Eighty four patients were included in the study who had symptoms and findings such as fever, headache, myalgia, arthralgia, flu-like syndrome symptoms, cough, chest pain, respiratory distress, elevation of ESR, ALT, AST. The study group consisted of 46 (54.8%) women (median / min-max = 38.0 / 3-67 years) and 38 (45.2%) male patients (median / min-max = 35.0 / 1-65 years).
RESULTS: Seropositivity of C.burnetii was detected in 13.1% of the study group, and 9.5% of theme was past infection, 1.2% was acute Q fever and 2.4% was C.burnetii IgM antibody positivity. While C.burnetii IgG antibodies were not observed in paediatric patients, positivity rate was 16.1% in adult patients and IgG positivity was highest between 41-60 years of age (19.2%).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Q fever should be taken into consideration in the differential diagnosis of a febrile diseases, influenza-like illness, atypical pneumoniae, patients with symptoms suggestive of brucellosis.

Keywords: Q fever, brucellosis, atypical pneumonia, ELISA, IFA

Sorumlu Yazar: Alev Çetin Duran, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
 (89 kere görüntülendi)
 (1877 kere indirildi)
LookUs & Online Makale
w