AMAÇ: Yetmisbes yasında, 10 yıldır kronik venöz yetmezliği bulunan bir kadın hastanın (Z.G) bir yıl önce ülsere olan sağ ayak ikinci parmağındaki enfeksiyon 11 ay boyunca değişik yöntemlerle tedavi edilmiş, yanıt alınamaması nedeniyle ampute edilmiştir.
YÖNTEMLER: Bir ay içinde operasyon bölgesinin tekrar enfekte olması ve ülserin bitişikteki parmağa da yayılması nedeniyle, takip eden hekiminin önerisi ve hastanın da bu tedaviyi kabul etmesi üzerine yaraya maggot tedavisi uygulanmıştır.
BULGULAR: Günde bir olmak üzere üç gün boyunca uygulanan maggot tedavisi ile ülserin nekrotik ve süpüratif dokudan tamamen temizlendiği saptanmış ve yaranın üzerine otolog deri nakli yapılmıştır.
SONUÇ: Maggotlann uygulanması sırasında hastanın ağrısının artması haricinde önemli bir şikayeti olmamıştır. Klasik tedavi yöntemlerine cevap vermeyen kronik kutanöz ülserli hastalarda maggot debritman tedavisi ekonomik, uygulaması kolay, çabuk sonuç veren ve yan etkileri az olan alternatif bir tedavi seçeneği olarak görülmektedir.
OBJECTIVE: Z.G., a 75-year-old female has been suffering from venous stasis for about 10 years. Ayear ago, the second toe of her right leg become infected and the patient was treated for 11 months with conventional therapy.
METHODS: One month before her toe was amputated and soon thereafter the wound become infected and the ulcer spread to the adjacent toes. The wound was treated three times, each for 24 hrs with sterile maggots.
RESULTS: During the treatment the patient complained of increased pain and was treated with analgesics. Three days after the beginning of the therapy the ulcer had completely resolved. Thereafter, an autologous skin transplant was applied on the wound.
CONCLUSION: Maggot debridement therapy has been proven to be an effective method for cleaning chronic vvounds and initiating granulation. İt is a simple, efficient, well tolerated and cost-effective tool for the treatment of vvounds and ulcers, vvhich do not respond to conventional treatment and surgical intervention.