GİRİŞ ve AMAÇ: Bir üniversite hastanesinde çalışan yardımcı sağlık personelinin Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu, bulaşma ve korunma yolları, kanser ile ilişkisi ve HPV aşısı hakkında bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: “HPV ile ilgili bilgi ve eğilimleri değerlendirme anketi” Çorum Hitit Üniversitesi Hastanesinde görev yapan 192 kadın yardımcı sağlık personeline kesitsel tanımlayıcı bir çalışma olarak uygulandı. Anket daha önceki çalışmalardan model alınarak hazırlanan 32 adet soru içermekte idi. Anket sağlık personelinin temel verileri, HPV ve HPV serviks kanseri arasındaki ilişki hakkında bilgi durumu ve çalışanların HPV aşısına karşı tutumu olarak 3 ana bölümden oluşmakta idi.
BULGULAR: Çalışmaya katılan 192 yardımcı sağlık personelinin temel özellikleri değerlendirildi. Katılımcıların %87,5’inin kanser virüs ilişkisini, %56,2’sinin HPV bulaşma yolunu, %86,5’inin serviks kanseri nedenlerini doğru olarak bildikleri saptandı. HPV bilgisi olanların %90,3’nün HPV aşısı hakkında da bilgi sahibi olduğu istatistiksel anlamlılıkla (p <0,001) saptandı. Fakat katılımcıların sadece %1’i HPV aşısını yaptırmıştı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yardımcı sağlık personelinin HPV ve aşısı hakkında bilgisi ve tutumu açısından yeterli olmayan düzeyde oldukları ortaya çıkmaktadır. Sağlık personelinin hemşire ve ebeler ile diğer görevleri yapmakta olanlar arasında da bilgi durumunda fark ortaya çıkmaktadır. Tüm gruplarda HPV aşısı yaptırma oranı ise düşük düzeyde çıkmaktadır. Dolayısı ile tüm sağlık personelinin HPV ve aşısı hakkında bilgi düzeyini yükseltme amaçlı eğitimler yapılmalıdır. Bu eğitimler HPV aşısı için güven oluşturma ve tutumlarda değişim sağlama odaklı olmalıdır. Bu değişimler ulusal sağlık projelerinin içinde olmalıdır.
INTRODUCTION: In this study, it is aimed to determine the knowledge and attitudes of allied health personnel at a university hospital on Human Papilloma Virus (HPV) infection, transmission and prevention ways, its relation with cancer and HPV vaccine.
METHODS: A cross-sectional study entitled as “Evaluation questionnaire for the knowledge and attitudes about HPV” was performed on 192 allied health personnel at Hitit University Hospital. The questionnaire contained 32 questions prepared by taking the studies previously performed as model. The questionnaire form was composed of 3 main Parts 1-basic data of the health personnel, 2-knowledge on HPV infection and HPV cervical cancer relation, 3-attitude against HPV vaccination.
RESULTS: The basic properties of 192 allied health personnel who participated the survey was evaluated. It was detected that 87.5% of participants correctly knew the cancer virus relationship, 56.2% HPV transmission ways, 86.5% reasons of cervical cancer. 90.3% of participants had a knowledge about HPV vaccine (p <0.001). But only 1% of participants was vaccinated.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion, it was shown that knowledge and attitudes of allied health personnel on HPV and its vaccine were not sufficient as desired. The level of knowledge was more satisfactory in nurses and midwifes than others. The vaccination ratio in all groups was too small. Therefore, all allied health personnel must be educated about HPV and the vaccine as a part of national health projects. This process must also be focused on issues that will change the attitudes and inspire confidence about HPV vaccine.