GİRİŞ ve AMAÇ: İyileştirilmiş kullanılabilir su kaynakları arasında şebeke suyu bulunmasına rağmen ambalajlı su tüketimi giderek artmaktadır. Mezun olduklarında su analizinde ve denetiminde aktif rol oynayan hekim adaylarının içme suyu tercihleri ve bu tercihlerin nedenleri önemlidir. Bu çalışmanın amacı Aydın ilinde okuyan klinik öncesi eğitim sürecinde olan tıp fakültesi öğrencilerinde şebeke ve ambalajlı su tercihlerini etkileyen faktörleri ve su kullanım profillerini saptamaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kesitsel tipteki bu çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik öncesi eğitim almakta olan 200 öğrenciye Ekim 2018- Ocak 2019 tarihleri arasında araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu kullanılarak yapılmıştır. Normal dağılıma uyan veriler ortalama ve standart sapma ile uymayanlar ortanca ve minimum maksimum değerleri ile birlikte verilmiştir. Bağımsız değişken olan su kaynağını güvenli bulma ve bağımlı değişken olan su kaynağını tüketim oranları arasındaki ilişki ki-kare testi ile değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Günde tüketilen su ortancası 7 su bardağıdır. Katılımcıların sadece %16,0’sı içme suyu olarak şebeke suyunu kullanmakta ve sadece %12,5’i şebeke suyunu güvenilir bulmaktadır. İçme için en sık damacana daha sonra pet şişe su kullanılmaktadır. Su kaynağı seçiminde en çok dikkat edilen faktörler suyun temizliği ve tadıdır. Şebeke suyunun tercih edilmemesinde en önemli etken temiz olmadığının düşünülmesidir. Şebeke suyu katılımcıların %86,5’i tarafından son sırada güvenilir bulunmuştur. Şebeke suyu kullanmayanların yaklaşık yarısı suların temiz ve güvenilir olması ve sonuçlarının kurumlarca açıklanması durumunda şebeke suyu kullanabileceklerini belirtmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Gelecekte il/ilçe sağlık müdürlüklerinde çalışacak olan tıp fakültesi öğrencileri de suyu denetleme sürecinin bir parçası olarak su tüketim ürünlerinin özelliklerini bilmeli ve öğrencilerin şebeke suyu hakkındaki yanlış bilgileri düzeltilmelidir. Resmi kurumlar su denetim sonuçlarını tüketiciler ile paylaşarak güven sağlamalıdır.
INTRODUCTION: Despite the fact that tap water is one of the improved available water resources, packaged water consumption is increasing gradually. Drinking water preferences of the physician candidates who play an active role in water analysis and supervision upon graduation and the reasons for these preferences are important. The aim of this study is to determine the factors affecting water and bottled water preferences and water usage profiles of medical students in pre-clinical education in Aydın.
METHODS: This cross-sectional study was carried out on 200 students who received pre-clinical education at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine between October 2018 and January 2019 using a questionnaire prepared by the researchers. The data fitting to the normal distribution are given with the mean and standard deviation, and those that do not fit together with the median and minimum maximum values. The relationship between finding the independent variable water source safe and the dependent variable water source consumption rates was evaluated by chi-square test.
RESULTS: The median of water consumed per day is 7 cups. Dispenser size botteled water is used most often then pet bottled water. Only 16.0% of the participants use the tap water as drinking water and only 12.5% find the tap water reliable. The most important factors in the selection of water source are the cleanliness and taste of the water. The most important factor in not choosing the tap water is that it is not considered hygienic. Tap water was found to be reliable in the last rank by 86.5% of the participants. Approximately half of those who do not use tap water stated that they can use tap water if the water is clean and reliable and the results are announced by the official institutions.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Medical faculty students who will work in the provincial/district health departments in the future should also know the features of water consumption as part of the water monitoring process and misinformation about the tap water of the students should be corrected. Official authorities should provide confidence by sharing tap water test results with consumers.