ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
İnsan Ve Hayvan Sağlığı Açısından Risk Oluşturan Enterokokal Biyofilm Yapısının Doğası [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2016; 73(1): 71-80 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2016.48802

İnsan Ve Hayvan Sağlığı Açısından Risk Oluşturan Enterokokal Biyofilm Yapısının Doğası

Maryam Dıanı, Mohammad Nima Arıafar, Nefise Akçelik
Ankara Üniversitesi, Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı, Tandoğan Ankara, Türkiye

Enterokoklar genellikle normal bağırsak komensali olarak değerlendirilseler de, aynı zamanda fırsatçı patojendirler ve sığır mastitisinin yanı sıra nozokomiyal kan dolaşımı, ameliyat bölgesi ve üriner sistem enfeksiyonu etkenleri arasında yer alan ilk üç bakteriden biridir. Enterokok türleri içerisinde Enterococcus faecalis insan ve hayvanlardaki enterokokal enfeksiyonların %80-90’ından sorumludur. Geriye kalan enterococci spp. enfeksiyonlardan sorumlu olan tür ise Enterococcus faecium’dur. Biyofilm yapısı; bir ya da daha fazla mikroorganizma türünün karbonhidrat bir matriks ile birarada tutulduğu, besinlerin taşınması ve atıkların uzaklaştırılması amacı ile su kanalları ihtiva eden yüksek organizasyonlu yapılardır. Biyofilm yapısı, ekzopolisakkarit ve protein film tabakası ile içerisinde bulunan mikroorganizmalar için bir kalkan görevi görür ve bu yapıdaki bakterileri öldürmek, planktonik formdaki bakterilere kıyasla çok daha zordur. Biyofilm yapısındaki bakterilerin fagositoz, antikor ve antibiyotiklere karşı 1000 kata kadar daha dirençli oldukları bilinmektedir. Enterokoklar: jelatinaz, agregasyon maddeleri, kapsül yapısı ve enterokokal yüzey proteini gibi biyofilm yapısına katılan çeşitli virülans faktörler sayesinde insanları ve evcil hayvanları enfekte ederler. Ayrıca, tedavide kullanılan vankomisin gibi antimikrobiyal maddelere karşı daha dirençli olduklarından eradikasyonları oldukça zordur. Enterokok türlerinin çoğu en az bir antibiyotiğe karşı dirençlidir ve biyofilm yapısının bu dirence katkıda bulunduğu düşünülmüktedir. Tüm dünyada oldukça önemli düzeyde enfeksiyona neden olan bu organizmanın eradikasyonunda daha etkin başarının eldesi için, biyofilm yapısının aşamalarının ve moleküler mekanizmalarının anlaşılması ve bu yapı esas alınarak yeni ilaç dozlarının ve tedavi yollarının belirlenmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Enterococcus, Biyofilm, Risk, Virülans, Antibiyotik

The Nature Of Enterococcal Biofilm Structure, A Risk Factor For Human And Animal Health

Maryam Dıanı, Mohammad Nima Arıafar, Nefise Akçelik
Ankara University, Biotechnology Institute Central Laboratory, Tandogan Ankara, Turkey

Enterococci, generally considered as normal bowel commensals, are also recognized as opportunistic pathogens and rank among the top 3 causes of bowine mastitis beside nosocomial bloodstream, surgical site, and urinary tract infections. Enterococcus faecalis is the most common enterococci species, and it is responsible for 80–90% of human and animal enterococcal infections. Enterococcus faecium accounts for the remainder of infections caused by enterococci spp. Biofilms are highly organized structures formed by one or more bacteria species bound together by a carbonhydrate matrix that contain water channels to deliver nutrients and removes wastes. Biofilm structure works as a shield with its eksopolysaccharide and protein film layer and often harder to kill them than their planktonic counterparts. Biofilm bacteria are up to 1000 times more resistant to phagocytosis, antibodies and antibiotics. Enterococci can infect humans and domestic animals because of their many virulence factors associated with biofilm formation including gelatinase, aggregation substance, capsule formation, enterococcal surface protein. Furthermore, since they are also resistant against antibiotics such as vancomycin that used at treatment, it is really difficult to eradicate. Many strains of enterococci are resistant to one or more antibiotics and biofilms are thought to contribute to this resistance. In all over the world, to achieve better results at eradication of this organism; structure and molecular mechanism of biofilm need to be understood for determination of new drug dosages and new treatment strategies to eradicate biofilm.

Keywords: Enterococcus, Biofilm, Risk, Virulance, Antibiotic

Maryam Dıanı, Mohammad Nima Arıafar, Nefise Akçelik. The Nature Of Enterococcal Biofilm Structure, A Risk Factor For Human And Animal Health. Turk Hij Den Biyol Derg. 2016; 73(1): 71-80

Sorumlu Yazar: Nefise Akçelik, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w