ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Vorikonazol ile tedavi edilen bir Aspergillus flavus kompleks keratit olgusu [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2016; 73(4): 389-394 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2016.81905

Vorikonazol ile tedavi edilen bir Aspergillus flavus kompleks keratit olgusu

Gülşen Hazırolan1, Özlem Enren Kemer2, Dilay Özek2, Altan Aksoy1, Neriman Aksu1
1Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji, Ankara
2Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz kliniği, Ankara

Fungal keratitlere, Candida spp. cinsi mayalar ve Fusarium spp, Aspergillus spp ve Alternaria spp, gibi çeşitli filamentöz mantarlar etken olabilir. Fungal keratitlerde, epidemiyolojinin, predispozan risk faktörlerinin bilinmesi ve doğru laboratuvar tanı ile hastaya etkin antifungal tedavinin başlanması gerekmektedir. Fungal keratitleri tedavi etmek zordur ve intraoküler tutulum gibi ciddi bir risk faktörü taşır. Geleneksel antifungaller genellikle iyi topikal transkorneal penetrasyon sağlar ancak sistemik tedavi ile göz içi penetrasyonda sınırlı kalır. Bu yazıda oral ve topikal vorikonazol ile başarılı bir şekilde tedavi edilen A.flavus kompleks keratit olgusu sunulmuştur. Fungal keratitler nadir gözlense de, halen kötü prognozla seyretmektedirler. Fungal keratilerin, tanısın doğru ve hızlı gerçekleştirilmesi ve tedavi seçenekleri hakkında doğru bilgiye sahip olunması önem arz eder.

Anahtar Kelimeler: A.flavus kompleks, fungal keratit, vorikonazol

A case of Aspergillus flavus complex keratitis, treated with voriconazole

Gülşen Hazırolan1, Özlem Enren Kemer2, Dilay Özek2, Altan Aksoy1, Neriman Aksu1
1Ankara NumuneTraining and Research Hospital, Department of Medical Microbiology, Ankara
2Ankara NumuneTraining and Research Hospital, Department of Ophthalmology Ankara,

Fungal keratitis can be caused by yeasts as Candida spp.and filamentous fungi such as Fusarium spp, Aspergillus spp and Alternaria spp. Epidemiology and predisposing risk factors should be known for fungal keratitis and appropriate antifungal therapy should be started with accurate laboratory diagnosis. Fungal keratitis is difficult to treat and carries a significant risk of intraocular involvement. Traditional antifungals usually have good topical transcorneal penetration, but even systemic therapy has limited intraocular penetration. In this paper we report a case of A.flavus complex keratitis which is successfully treated with oral and topical voriconazole. Although rare, fungal keratitis still has a serious prognosis. It is significant to perform accurate and rapid diagnosis and to have accurate knowledge about treatment options.

Keywords: A.flavus complex, fungal keratitis, voriconazole

Gülşen Hazırolan, Özlem Enren Kemer, Dilay Özek, Altan Aksoy, Neriman Aksu. A case of Aspergillus flavus complex keratitis, treated with voriconazole. Turk Hij Den Biyol Derg. 2016; 73(4): 389-394

Sorumlu Yazar: Gülşen Hazırolan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w