ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Real time BKV PCR testinin analitik performansı [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2015; 72(4): 297-302 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2015.92603

Real time BKV PCR testinin analitik performansı

Nevgün Sepin Özen1, Derya Mutlu2, Dilek Çolak2, Duygu Dağlar3, Akın Yeşilkaya4
1Antalya Halk Sağlığı Laboratuvarı, Klinik Mikrobiyoloji, Antalya, Türkiye
2Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Antalya, Türkiye
3Aydın Devlet Hastanesi, Klinik Mikrobiyoloji, Aydın, Türkiye
4Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimyaanabilim Dalı, Antalya, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: BKV, çocukluk çağında genellikle asemptomatik olarak geçirilen ve özellikle böbreklerde olmak üzere perifik kan ve beyinde latent olarak kalabilen bir virustür. BVK’nın aktivasyonu immünsuprasyonu olan hastalarda hemorajik veya hemorajik olmayan sistit, ürostenoz ve nefropatiye neden olabilir. Özellikle transplant alıcılarında nefropati sıklığı %5’lere kadar ulaşabilmekte ve transplante edilen organın %30-60 erken kaybı ve kötü bir klinik seyirle sonuçlanabilmektedir. BKV viral yükünün serum ve idrar örneklerinde polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile kantitasyonu, erken tanı ve tedavinin yönetiminde önemli rol oynamaktadır. Real time PZR; klasik PZR’ye göre daha duyarlı, kantitasyon yapabilen, kontaminasyon riski az ve sonuçlanma süresinin kısa olması nedeniyle son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmamızda BKV tanısı için laboratuvarımızda tasarlanan kantitatif real time BKV PZR testinin analitik performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: BKV plazmidinden (ATCC 45025) standardlar hazırlanmıştır. 15 x 107 kopya/ml’den 3 x 101 kopya/ml’ye kadar seri dilüsyonlar içeren BKV plazmidinin spektrofotometrik ölçümü yapılmıştır. Amplifikasyon reaksiyonları için BKV VP1 gen bölgesine uygun, 5’ ucu 6-karboksifloreseinle (FAM), 3’ ucu 6-karboksitetrametilrodamin (TAMRA) ile işaretli primerler daha önce belirtildiği gibi kullanılmıştır.
BULGULAR: Çalışmada testin analitik performansının değerlendirilmesi için analitik duyarlılık, özgüllük, doğrusallık, doğruluk ve kesinlik parametreleri belirlenmiştir. Testin analitik sensitivitesi 15 x 102 kopya/ml ve saptama limiti 5 x 102 kopya/ml olarak belirlenmiştir. 15 x 107 kopya/ml ile 15 x 101 kopya/ ml konsantrasyonlar arasında çalışılan dilüsyonların standard deviasyonu (SD) 0,02 ile 0,644 arasında, varyasyon katsayısı (CV) ise %0,79 ile %11,47 arasında değişmiştir. 19 dış kalite kontrol örneğinin sonuçları ilgili programla %100 uyumludur. Testimiz 15 x 102 kopya/ml ile 15 x 108 kopya/ml arasında lineer bir seyir göstermiştir. Özgüllüğü ise %100 olarak belirlenmiştir. Ayrıca dış kalite kontrol programı ile kalite kontrol örneklerinin sonuçları çok yakın uygunluktadır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Elde edilen sonuçlarımız doğrultusunda laboratuvar tasarımlı real time PCR protokolümüz; duyarlı, özgül, kesin ve geniş dinamik aralıklı tekraralanabilirliği olan bir test olarak bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Analitik performans, Real Time BKV PCR, Validasyon deneyleri

The analytical performance of a real time BKV PCR assay

Nevgün Sepin Özen1, Derya Mutlu2, Dilek Çolak2, Duygu Dağlar3, Akın Yeşilkaya4
1Antalya Public Health Laboratory, Clinical Microbiology, Antalya, Turkey
2Akdeniz University, Medical Faculty Department of Medical Microbiology, Antalya, Turkey
3Aydın State Hospital, Clinical Microbiology, Aydın, Turkey
4Akdeniz University, Medical Faculty Department of Biochemistry, Antalya, Turkey

INTRODUCTION: BKV is a virus usually undergone asymptomatically in the childhood and can remain latent in the peripheral blood, brain and especially in kidneys. Reactivation of BKV under immunosuppression can cause diseases like interstitial nephritis, haemorrhagic or non- haemorrhagic cystitis, ureterostenosis and nephropathy. Especially in transplant recipients nephropathy frequency can reach 5% and can be the cause of premature loss 30-60% of transplanted organs and poor outcome. Quantification of BKV viral load in urine and serum with real time polymerase chain reaction (PCR) plays important role for early diagnosis and management of the therapy. Since the Real time PCR assay is more sensitive than classical PCR, can do quantification and have a less risk of contamination and short turn-around time. The aim of our study was to evaluate the analytical performance of a real time quantitative BKV PCR assay which was developed in our laboratory.
METHODS: Standards were prepared from BKV plasmid (ATCC 45025). BKV plasmid that contained 15 x 107 copies/ ml to 3 x 101 copies/ml serial dilutions was measured by spectrofotometery. Primers for BKV VP1 gene and dual labelled probe at the 5’ end with 6-carboxyfluoresceine (FAM) and the 3’ end with 6-carboxytetramethylrhodamine (TAMRA) as described previously were used for the amplification reactions.
RESULTS: To evaluate the analytical performance of the assay; analytical sensitivity, specificity, linearity, accuracy and precision was determined. The analytical sensitivity and the limit of detection of the assay were found 15 x 102 copies/ml and 5 x 102 copies/ ml, respectively. Standard deviation (SD) of dilutions varied from 0.02 to 0.644 and CV varied from 0.79% to 11.47% between 15 x 107 to 15 x 101 copies/ml concentrations. Nineteen proficiency samples results of quality control program were in close agreement (100%). The assay demonstrated a linear range from 15 x 102 to 15 x 108 copies/ml. Specificity of the assay was found 100%. In addition proficiency samples results of the external quality control program were in close agreement.
DISCUSSION AND CONCLUSION: According to our results the real time PCR protocol of BKV developed in our laboratory was found sensitive, specific, precise and reproducible with a broad dynamic range.

Keywords: Analytical performance, Real Time BKV PCR, validation experiments

Nevgün Sepin Özen, Derya Mutlu, Dilek Çolak, Duygu Dağlar, Akın Yeşilkaya. The analytical performance of a real time BKV PCR assay. Turk Hij Den Biyol Derg. 2015; 72(4): 297-302

Sorumlu Yazar: Nevgün Sepin Özen, Türkiye
Makale Dili: İngilizce
LookUs & Online Makale
w