AMAÇ: Üriner sistem enfeksiyonu (ÜSE) toplumda en sık rastlanan bakteri enfeksiyonlardandır. Son yıllarda antibiyotiklere karsı direncin giderek artması nedeniyle ÜSE'lerin ampirik tedavisinde sorunlar başlamıştır. Bu çalışmada üropatojen Escherichia coli izolatlarının tedavi de kullanılan oral antibiyotiklere karsı dirençleri araştırılmıştır.
YÖNTEMLER: Orta akım idrar örneklerinden koloni morfolojisi, Gram yöntemiyle boyanma özelliği ve biyokimyasal test sonuçlarıyla E.coli olarak izole edilen, 105/ml ve üzeri CFU oluşturan izolatlar değerlendirmeye alınmıştır. Izolatların duyarlılıkları NCCLS kriterlerine uygun olarak disk difüzyon yöntemi ile değerlendirilmiş ve kontrol susu olarak E.coli ATCC 25922 kullanılmıştır, istatistiksel değerlendirmede ki kare testi kullanılmıştır.
BULGULAR: İzolatlarda en düşük direne oranı nitrofurantoin, fosfomisin trometamol ve sefiksime, en yüksekdirenc oranı da ampisilin ve amoksisiline karsı saptanmıştır.
SONUÇ: Bölgemizde üriner sistem enfeksiyonları ampirik tedavisinde ampisilin, amoksisilin, ampisilin/sulbaktam, amoksisilin/klavulonik asit ve trimetoprim/ sulfometaksazol kullanım! başarısızlığa neden olabilir. Kinolonların yaygın tüketimini ve direne gelişimini azaltmak için bu grup ilaçların yerine ikinci veya üçüncü kuşak oral sefalosporinlerin kullanılması düşünülebilir. Komplike olmayan ÜSE'lerin tedavisinde nitrofurantoin ve fosfomisin uygun bir seçenek olarak görülmektedir.
OBJECTIVE: Urinary tract infection is one of the most common bacterial diseases. As a result of the inereasing resistance to antibiotics in recent years, some problems have been encountered in empiric treatment of urinary tract infection. The aim of the present study is to assess the resistance of uropathogen Escherichia coli isolates to oral antibiotics.
METHODS: Samples were taken from middle urine and were counted for E. coli. Isolates were then prepared from the ones with an E. coli count of 10Vml or more. The isolates were analysed by using colonial morphology, gram staining and biochemical test results. The susceptibility of the isolates was evaluated by disc diffusion method in compliance with NCCLS susceptibility testing guidelines. E.coli ATCC 25922 was used as the control strain. Results were evaluated by Chi-squaretest.
RESULTS: The E. coli of the isolates were found to have low resistance rates to nitrofurantoin,
fosfomisin, trometamol and cefixime; and high resistance rates to ampicillin and amoxicillin.
CONCLUSION: Based on the results, ampicillin, amoxicillin, ampicillin/sulbaktam, amoxicillin/clavulonic acid and trimetoprim/sulfometaksazol may prove to be ineffeetive in the empiric treatment of urinary tract infection in our region. İn order to reduce the resistance development and the common use of quinolones, second and third generation oral cefalosporins can be used in place of these medicines. NITand FMTare thought to be suitable alternatives in the treatment of uncomplicated urinary tract infection.Based on the results, ampicillin, amoxicillin, ampicillin/sulbaktam, amoxicillin/clavulonic acid and trimetoprim/sulfometaksazol may prove to be ineffeetive in the empiric treatment of urinary tract infection in our region. İn order to reduce the resistance development and the common use of quinolones, second and third generation oral cefalosporins can be used in place of these medicines. NITand FMTare thought to be suitable alternatives in the treatment of uncomplicated urinary tract infection.