ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
ARTAN DOZLARDAKi OKSiTETRASiKLiNiN TAVŞANLARDA iMMUN SiSTEMiN ÇEŞiTLi PARAMETRELERi ÜZERiNE ETKiLERi [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 1999; 56(1): 27-33

ARTAN DOZLARDAKi OKSiTETRASiKLiNiN TAVŞANLARDA iMMUN SiSTEMiN ÇEŞiTLi PARAMETRELERi ÜZERiNE ETKiLERi

İsmail Kutlu1, Hidayet Yavuz2
1Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Aşı Serum Üretim Ve Arş. Müdürlüğü, Ankara
2Kocatepe Ünv. Vet. Fakültesi, Farmakoloji-toksikoloji Abd. Afyonkarahisar

Bu çalışmada, veteriner hekimlikte hayvanların enfeksiyon etkenlerinden korunma ve sagıtmının yanında antistres amaçlarla çok geniş bir kullanım alanı bulan tetrasiklin grubundan oksitetrasiklinin tavşanların humoral ve hücresel immun cevap üzerine olan etkileri araştırıldı.
Hümoral immun cevabın belirlenmesınde birincil ve ikincıl antikor titrelerı, hücresel imrnun cevabın belirlenmesinde ise gecikmiş tip aşırı duyarlılık tepkimeleri kriter olarak alındı.
Çalışmada elde edilen verilere göre, humoral immun cevapta oksıtetrasiklinin artan dozuna bağlı olarak birincil ve ikincil immun cevapta baskılanma tesbit edildi. Hücresel imınun cevapta ıse oksitetrasiklinin artan dozuna bağlı olarak gruplar arası aşırı duyarlılık tepkimeleri karşılaştırıldığında bu baskılanma oranları: 10 mg/kg dozda oksitetrasiklin verilen grupta % 38, 20 mg/kg dozda oksitetrasiklin verilen grupta % 47, 100 mg/kg verilen grupta ise %63 olarak elde edildi.

Anahtar Kelimeler: Oksitetrasiklin, immun cevap. tavşan

THE EFFECTS OF INCREASING DOSES OF OXYTETRACYCLlNE ON VARIOUS PARAMETERS OF IMMUNE RESPONSE iN RABBITS

İsmail Kutlu1, Hidayet Yavuz2
1Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Aşı Serum Üretim Ve Arş. Müdürlüğü, Ankara
2Kocatepe Ünv. Vet. Fakültesi, Farmakoloji-toksikoloji Abd. Afyonkarahisar

In this study, effects of oxytetracycline which is used very commonly in the aim of antistress, prevention and treatment from infection effect of animals in veterinary medicine, on humoral and cellular immune response of rabbits have been invastigated.
Primary and secondary antibody titer in determination ol humoral immune respense, and delayed hypersensitivity reaction were taken as criteria in determination of cellular immune respense. According to the findings obtained in this study, decrease in primary and secondary immune response based on the increasing doses of oxytetracycline
was determined in humoral immune respense.
When delayed hypersensitivity reactions groups, were compared there decreasing reactions were revealed as 38 % in the group which was given by 10 mg/kg dose oxytetracycline, as 47 % by 20 mg/kg dose, as 63 % by 100 mg/kg dose.

Keywords: Oxcytetracycline, immune respense, rabbit

İsmail Kutlu, Hidayet Yavuz. THE EFFECTS OF INCREASING DOSES OF OXYTETRACYCLlNE ON VARIOUS PARAMETERS OF IMMUNE RESPONSE iN RABBITS. Turk Hij Den Biyol Derg. 1999; 56(1): 27-33

Sorumlu Yazar: İsmail Kutlu, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w